L'equip de govern de Tarragona no aconsegueix frenar el nou barri de la Budellera

PSC, Ciutadans, Junts per Tarragona i PP han votat 'NO' a la denegació del pla parcial urbanístic de la Budellera
L'equip de govern de Tarragona no aconsegueix frenar el nou barri de la Budellera | ACN

 

L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona, amb el batlle Pau Ricomà al capdavant, ha patit una important derrota aquest matí de dijous, 17 d'octubre. El plenari del consistori tarragoní ha votat majoritàriament en contra a denegar el pla parcial urbanístic de la Budellera.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

PSC, Ciutadans, Junts per Tarragona i PP han votat 'NO' a impedir la tramitació del futur nou barri tarragoní. D'aquesta manera, Ricomà, que havia fet bandera d'oposar-se a la Budellera durant la campanya electoral de les eleccions municipals, ha vist com només li han donat suport a la seva proposta les dues regidores del grup municipal de la CUP. 

 

La Budellera havia sigut un punt important de fricció entre un dels socis més destacats d'ERC, el grup municipal de Junts per Tarragona. De fet, tant Pau Ricomà com Didac Nadal, portaveu dels postconvergents, havien tingut més d'un debat acalorat al voltant del creixement urbanístic de la ciutat en aquest indret, a tocar del camp del Nàstic de Tarragona.  Debat que ha tingut moments de força acalorament, sobretot entre Didac Nadal i José Luís Martín i Rubén Viñuales i Pau Ricomà. 

 

«Aquesta votació és estrictament tècnica»

L'equip de govern, a través del seu portaveu, el republicà Xavi Puig, ha intentat dissimular la seva oposició política al pla urbanístic de la Budellera escudant-se en el fet que manquen informes tècnics i, per tant, «proposem assumir els informes dels tècnics de la casa. La motivació d'aquesta votació és estrictament tècnica».

 

Imatge virtual del Pla Parcial Budellera desenvolupat de l'any 2016. | ACN

Partint d'aquesta base, els republicans han manifestat que s'ha de denegar el pla perquè, entre altres, «els promotors no han atès les prescripcions dels informes, ni les prescripcions vinculants de la comissió d'urbanisme, i també s'incompleix la legalitat urbanística en aspectes, com ara, el calendari per a la construcció de l'habitatge oficial prevista al PP-24».

 

En aquesta primera fase del debat encara s'han mantingut les formes, les de l'exposició d'idees contraposades, i Ciutadans, l'únic grup, a banda del govern, que ha intervingut abans de l'explicació de vot, ha assegurat que «sense nou habitatge a Tarragona, els preus del lloguer s'encareixen».

  

«Vostè és un company menyspreable»

Un cop procedit amb la votació, s'ha obert el torn de les hostilitats polítiques i és que, cal recordar, que per sota del model de ciutat, hi ha un debat polític molt fort al voltant de la Budellera, sobre «si la ciutat és d'un jugador de Monopoli o Tarragona és de tots els tarragonins», citant a Xavi Puig.

 

Ha obert foc el portaveu popular, José Luís Martín, qui ha recordat que la regidora de Junts per Tarragona, Elvira Vidal, s'oposava a la Budellera quan era líder veïnal, presidenta de l'associació de veïns de Solimar-Monnars, i «ara hi ha votat a favor». Didac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona, ha sortit en defensa de la seva companya de files i ho ha fet amb un estil molt contundent: «vostè és un company de sala menyspreable i el seu model urbanístic també és menyspreable» li ha etzibat a Martín.

 

Així mateix, el líder de la formació independentista s'ha dirigit a l'equip de govern assegurant que «els prefereixo a vostès abans que els qui hi eren perquè vostès ho fan molt millor, sobretot en les àrees que portava el senyor Martín». «Ara bé», ha reblat Nadal, «vostès d'urbanisme no en saben».

 

Imatge de la intervenció del regidor del PP, José Luís Martín, qui ha carregat contra la regidora de Junts per Tarragona, Elvira Vidal. | Twitter/@laurywinslow

 

Les anticapitalistes, a través de Laia Estrada, també han coincidit en la crítica a Elvira Vidal que ha fet el PP, assegurant que «és una decepció, vostè deia una cosa quan estava fora de l'Ajuntament i una altra ara que està al saló de plens». Estrada també ha carregat contra el líder Ciutadans afirmant que «és mentida que els lloguers s'encareixin perquè la Budellera no tira endavant. Els lloguers s'encareixen perquè hi ha una nova bombolla immobiliària. Nosaltres apostem per una ciutat on no hi ha hagi pisos tancats i que si s'ha d'apostar per obra nova, sigui en clau quirúrgica».

 

Estrada ha llançat un darrer missatge directe, com un cop de puny al darrer segon del primer assalt, a la mandíbula de Rubén Viñuales que ha sigut la primera gota d'un got que en finalitzar el plenari s'ha omplert i ha fet acabar esclatant al portaveu dels taronges. «Senyor Viñuales, vostè està al servei dels grans 'lobbies' de poder de Tarragona i la Budellera respon a això, al gran 'lobby' dels promotors urbanístics» ha reblat la portaveu tarragonina cupaire.

  

Rubén Viñuales: «La conseqüència de les seves insinuacions pot ser molt greu, senyor Ricomà»

Carla Aguilar, tinent d'alcalde d'En Comú Podem, ha sigut breu i ha explicat que s'oposen al model de la Budellera per «motius climàtics» i perquè estan en contra «del model de ciutat gruyère de Tarragona».

 

 

La primera força de l'oposició, el PSC, ha explicat, a través de la consellera Begoña Floria, que «avui estem davant d'un debat polític, no tècnic, perquè vostès amaguen les seves intencions polítiques darrere d'uns informes esmenables i que, a més a més, estan en una fase d'aprovació inicial». Floria ha presentat, com argument a favor de la Budellera, el fet que «nosaltres, els socialistes, volem que a les millors zones de la ciutat hi pugui viure tothom», en referència als pisos d'habitatge públic contemplats a la Budellera.

 

Aquest darrer punt ha comportat un dels moments de més ironia del plenari perquè el portaveu del govern municipal Xavi Puig, ha definit la proposta socialista com «el socialisme de Benidorm. Vostès defensen el dret de tothom a abandonar els barris de Ponent i anar-se'n a viure al Bosc de la Marquesa».

 

«Avui estem parlant del fet que la ciutat no és de cap jugador del Monopoli, que la ciutat és de tots els tarragonins. Nosaltres no hem vingut al govern a vendre pisos i de la Budellera en continuarem parlant, i molt» ha reblat Puig qui, abans d'acabar, ha llançat el segon cop que ha rebut Viñuales: «aquest govern no està al servei de ningú en particular, sinó de tota Tarragona».

 

Ha tancat el debat el batlle Pau Ricomà manifestant que «la votació ha desatès els informes municipals i això és especialment greu, vostès sabran què fan. Nosaltres, el govern, podrem ser febles però avui debatem sobre si la ciutat no ha de ser feble i cedir a les pressions o cedir».

 

I aquesta tercera insinuació sobre els vincles de Ciutadans amb el promotor urbanístic de la Budellera, han fet saltar al líder taronja qui ha assegurat que «la conseqüència de les seves insinuacions pot ser molt greu, senyor Ricomà». Així ha acabat el plenari de la Budellera, un tema que encara portarà cua, i s'ha donat pas al plenari de rebuig de la sentència del Tribunal Suprem als polítics catalans.