L'Albada vol que la T-11 deixi de ser una barrera física entre els barris de Ponent de Tarragona

Repassem el passat, el present i els reptes de futur del barri tarragoní més jove, que l'any 2021 celebrarà el seu 20è aniversari
Imatge del barri de l'Albada des del pont que travessa la T-11. | TarragonaDigital

L'Albada és el barri més jove de Tarragona. Creat a principis del segle XXI en un dels marges de la T-11, entre La Floresta i Parc Riu Clar, l’any 2021 celebrarà el seu vintè aniversari. La seva privilegiada ubicació, al costat d'aquesta transitada via, va fer que diversos concessionaris de cotxes i motos s'instal·lessin a la zona.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La seva creació, impulsada pel moviment veïnal de Riu Clar, va començar als anys 90 del segle passat, arribant els primers residents fa gairebé dues dècades. Un d’aquests impulsors va ser Ángel Juárez, actualment president de Mediterrània i de la Coordinadora d'Entitats de Tarragona, aleshores president de l’AVV Riu Clar.

Un barri que va escollir el seu nom

L’històric líder del moviment veïnal tarragoní va ser el primer president de la nova AVV L’Albada. El mateix Juárez explica que «hi havia una demanda de les noves generacions del barri de Riu Clar per continuar vivint a la mateixa zona, que finalment es va fer realitat en el que ara és l’Albada».

Durant les passades festes populars de l'Albada, Ángel Juárez, al centre de la imatge, va ser homenatjat. | Cedida

Ángel Juárez destaca que «vam ser el primer barri de tota Tarragona que va escollir el seu nom democràticament». Els veïns, entre prop d’una desena de propostes, van triar com a nom del seu barri l’Albada, un arbust mediterrani típic d’aquesta zona i que llueix a l’escut del barri i de l’associació de veïns.

Tot i això, va costar que l’Ajuntament de Tarragona reconegués el nom oficial, per tal de poder sortir als mapes i a la senyalització de carreteres. Aquest reconeixement no va arribar fins a l’any 2013, tot i que l’any 2011 ja s’havia votat una moció al plenari que es va aprovar per unanimitat.

«Una zona ideal per a gent jove amb nens»

Toni Chacón, president de l’AVV L’Albada des de fa més de mitja dècada, va viure a la Floresta, Campclar i Torreforta abans d’arribar a l’Albada. Ens comenta que «vam decidir-nos a venir aquí perquè era un barri nou, atractiu, tranquil i que per a gent jove amb nens, com nosaltres, ens semblava estupenda».

Chacón destaca que «mai ens hem penedit de la decisió que vam prendre ara fa prop de 20 anys, perquè les nostres filles s’han criat al carrer, amb la resta de jovent del barri, i han crescut amb molta felicitat aquí». Afegeix que «fa uns anys vam sospesar marxar a viure al centre de la ciutat, però les meves filles ens van dir que elles es quedaven a l'Albada i vam acabar quedant-nos».

La Rambla de l'Albada és el lloc de reunió dels veïns i veïnes del barri. | TarragonaDigital

Sobre l'estat actual, el líder veïnal comenta que «som un barri jove, les infraestructures estan bé, però hi ha alguna mancança». Una reivindicació històrica és l'enllumenat. Des de fa anys demanen que s'instal·lin nous punts de llum més baixos en alguns carrers del barri, on els arbres han crescut i els fanals queden per sobre dels arbres i no il·luminen. «Ara canvien els fanals a Bonavista, esperem que aviat ens toqui a nosaltres», diu.

Precisament la poda dels arbres és un altre dels cavalls de batalla, perquè «fa tres anys que la jardineria es va descuidar, quan funcionava molt bé». De la neteja no tenen queixa, tot i que demanen que el solar que hi ha al carrer Mil·les Dalmau, a tocar de la pista poliesportiva, també sigui d'ús esportiu i d'esbarjo.

La feina de l’associació de veïns

President des de fa més de cinc anys de l’AVV L’Albada, Toni Chacón explica que «l’experiència com és positiva, tot i que de vegades és dur perquè la gent no és còmplice». En aquest sentit, manifesta que «la gent es preocupa de lo seu i molts cops no es valora que des de l’associació de veïns ens preocupem dels jardins, de la neteja i de reclamar que s’arregli tot allò que falli al barri».

Imatge de les passades Festes Populars de l'Albada. | TarragonaDigital

El líder veïnal comenta que «és un barri tranquil, un barri dormitori i excepte en festes o esdeveniments no ens veiem les cares». Tot i això, assegura que «encara que són els menys, sempre hi ha gent que baixa i participa». Un dels grans moments de l’any al barri són les Festes Populars de l’Albada. Durant anys van ser referent musical a la ciutat, omplint la Rambla del barri amb les actuacions d’artistes reconegudes com Lolita, Gisela, Tamara o Lorena.

Les festes no són l'única activitat que organitzen, ja que el barri també té una comparsa de Carnaval i cada any es fa la Calçotada Popular, la Setmana Cultural, la Castanyada o la Trobada de Nadal, que enguany va tenir lloc el passat 22 de desembre.

Un comerç inexistent

Un dels hàndicaps que té l’Albada és la falta de comerç. Actualment, hi ha dos bars a la Rambla del barri i la Llar de Jubilats Municipal L’Albada – Parc Riu Clar, oberta l'any 2009. A aquests tres espais se sumen els concessionaris de cotxes de diverses marques. El fet d'haver esdevingut barri dormitori ha provocat aquesta mancança, que s'arrossega des dels primers anys del barri.

La pista esportiva de l'Albada s'ubica entre els carrers Pierre de Coubertain i Mil·les Dalmau. | TarragonaDigital

El president de l’associació de veïns, Toni Chacón, explica que «ens agradaria que hi hagués una fleca o una botiga de queviures, però estem a prop de la Granja i Torreforta, del Carrefour i dos quilòmetres del centre de la ciutat». Chacón firma que «és cert que s’ha d’agafar el vehicle o el transport públic, però si no hi ha comerç al barri, potser és perquè no hi ha demanda».

La Rambla i el pinar, llocs emblemàtics

Toni Chacón ens parla dels que per ells són els dos llocs més emblemàtics del barri. Un d'ells és la Rambla de l'Albada, que «és el lloc d'unió i reunió, que compta amb dos parcs infantils a banda i banda i que esdevé escenari de les nostres Festes Populars durant el mes de juliol», comenta.

El pinar de l'Albada està situat en paral·lel al carrer del Baró Pierre de Coubertain. | TarragonaDigital

El segon lloc que destaca el president de l'entitat veïnal és el pinar paral·lel al carrer del Baró Pierre de Coubertain. Chacón assenyala que «estem molt orgullosos d'aquest espai, que si es va conservant i cuidant, el dia de demà serà un lloc excel·lent per sortir a passejar i asseure's a la fresca».

Pacificar la T-11, principal repte de futur

La T-11 divideix l’Albada, així com la Floresta i Parc Riu Clar, de la resta de barris de Ponent. El president de l’AVV L’Albada, Toni Chacón, assegura que «esperem que els projectes per convertir aquesta carretera en una avinguda que durant les municipals ens van presentar diversos partits polítics es facin realitat».

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Chacón explica que «volem que els accessos a la Granja deixin de ser només a través dels ponts». En aquest sentit, afirma que «sobren ponts i falten semàfors, que durant les obres de remodelació van funcionar molt bé, sense cap incident». El representant veïnal assegura que «si s’ha fet a l’N-340 a Campclar, aquí també es pot fer. És qüestió de voluntat».

La Floresta, l'Albada i Parc Riu Clar organitzen la Cavalcada de Reis el pròxim 5 de gener. | Cedida

Aquesta cicatriu que divideix en dues zones els barris de Ponent, ha fet que la Floresta, l'Albada i Parc Riu Clar hagin sumat esforços. Toni Chacón manifesta que «la relació entre els tres barris és excel·lent, col·laborem entre nosaltres quan fem activitats i hem fet reivindicacions conjuntes, com l'abocador del polígon». Ara, totes tres entitats preparen la Cavalcada de Reis del pròxim 5 de gener, que per setè any consecutiu recorrerà els carrers dels tres barris.

"💵👉 TGN: La novetat de l'Ajuntament i l'Agència Tributària per millorar el servei a la ciutadania" "🔴ATENCIÓ: Descarrila un tren de mercaderies a l'estació de Tarragona"