L'arquebisbe de Tarragona presenta la seva renúncia, en complir 75 anys

Així ho estableix el Codi de Dret Canònic

L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i Balcells, presentarà la seva renúncia aquest divendres, 8 de febrer, en complir 75 anys. Així ho ha informat l'Arquebisbat de Tarragona, que informa que amb motiu del procediment establert pel Codi de Dret Canònic (cànon 401), un bisbe diocesà, quan compleix els seus 75 anys «és pregat que presenti la renúncia del seu càrrec al Summe Pontífex, el qual, després de sospesar totes les circumstàncies, proveirà». El passat mes de setembre, ja es va avançar que aquest és el procediment quan l'arquebisbe arriba a aquesta edat

Segons aquest protocol, l'arquebisbe metropolità de Tarragona, Monsenyor Jaume Pujol, en complir aquest divendres, dia 8 de febrer, els 75 d'edat «ha de presentar la seva carta de renúncia posant a disposició del Sant Pare el seu càrrec», ha informat la institució religiosa. 

Així mateix, el màxim òrgan de l'Església Catòlica a Tarragona, ha informat que preveient la proximitat de l'edat de jubilació, moltes vegades abans de la mateixa s'inicia el procés de provisió de la seu que quedarà vacant. Pertoca a la Nunciatura Apostòlica de cada país, encapçalada pel Nunci, iniciar una sèrie de contactes amb els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense, alguns dels membres de l'Església diocesana i també amb la Conferència Episcopal Espanyola.

t

L'arquebisbe, centre de la polèmica per les seves declaracions sobre abusos sexuals

L'arquebisbe Jaume Pujol va ser el centre de la polèmica aquest dimecres, 6 de febrer, per unes declaracions respecte els dos mossens tarragonins —Francesc Xavier Coll i Josep Maria Font— destituïts recentment en haver sigut investigats per presumptes casos de pederàstia. Davant dels mitjans, l'arquebisbe va dir que els abusos a menors podien ser a conseqüència «d'un mal moment» dels sacerdots, i que «si una persona està obsessionada amb el sexe i ho va buscant és una cosa, però hi ha persones que tenen aquest mal moment a la vida que els porta a fer una cosa que després potser se'n penediran tota la vida». 

Les seves paraules van provocar molt rebombori, fins al punt que posteriorment l'arquebisbe va haver de matisar, mitjançant un comunicat, les seves declaracions. Jaume Pujol va dir que alguns mitjans han interpretat aquestes paraules «com si pretengués rebaixar la importància dels fets». En aquest sentit, l'arquebisbe aclareix que «qualsevol actuació d'aquest tipus, impròpia de ningú i més encara d'un prevere» li sembla «gravíssima». Per tot plegat, Pujol va reiterar que demana perdó en nom de l'Església de Tarragona i que s'ha posat a disposició d'escoltar les víctimes.

També et pot interessar...