L鈥橝rxiu de Folklore de la URV: 25 anys investigant i difonent la tradici贸 oral catalana

Aquesta unitat, creada per Josep Maria Pujol i Carme Oriol l'any 1994, va ser la primera del seu 脿mbit d'estudi vinculada a una universitat catalana
A la dreta de la imatge, Carme Oriol, directora de l'Arxiu de Folklore, i Emili, Samper, t猫cnic de l'Arxiu durant 15 anys. | Cedida

Aquest 2019, l'Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili (URV) celebra el seu 25猫 aniversari. Va n茅ixer de manera oficial l'any 1994, sent el primer del seu g猫nere vinculat a una universitat catalana. Els seus impulsors van ser els professors Josep Maria Pujol (1947 鈥 2012) i Carme Oriol, que el curs 1979 鈥 1980 havien comen莽at a impartir els estudis d'etnopo猫tica i folklore a la Llicenciatura de Filologia Catalana de Facultat de Lletres de la Universitat de Barcelona a Tarragona.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les not铆cies de la teva poblaci贸 i de tot Tarragona, gratis al teu m貌bil. Fes clic aqu铆!

Parlem dels or铆gens i de la tasca que fa aquesta unitat de la URV amb l'Emili Samper, doctor en Filologia Catalana i professor de la URV, que va ser des de 2005 i fins al passat mes de juliol el t猫cnic encarregat de l'Arxiu de Folklore. Segons ens explica, cal buscar el seu inici en les assignatures d'etnopo猫tica i folklore, 芦on els alumnes havien de fer un treball de camp, recollint rondalles, llegendes, can莽ons, etc. i en la necessitat de guardar aquest material generat禄. Aix铆 mateix, 芦tamb茅 hi havia la voluntat de recollir en un mateix espai els treballs i investigacions del Josep Maria Pujol i la Carme Oriol禄, ens diu. Actualment, l'Arxiu compta amb un fons d'uns 10.000 documents de diversos g猫neres etnopo猫tics.

Tot i aix貌, no 茅s nom茅s un espai que recopila informaci贸. Samper assenyala que 芦a m茅s de ser una unitat de dip貌sit, l'Arxiu de Folklore impulsa la recerca, a trav茅s de diferents projectes investigadors, aix铆 com la divulgaci贸, a trav茅s de les xarxes socials, de diverses publicacions i de congressos, tant en el vessant cient铆fic com en el vessant popular禄.

Imatge dels impulsors de l'Arxiu de Folklore de la URV, Josep Maria Pujol i Carme Oriol. | Cedida

Rondalles, contes, can莽ons, acudits i altres g猫neres d'art verbal

Per貌 de qu猫 parlem quan parlem de folklore? Emili Samper ens comenta que 芦des de la URV entenem per folklore el tipus de comunicaci贸 verbal entre persones que t茅 com a caracter铆stica que es d贸na de manera art铆stica, utilitzant el llenguatge de manera diferent a com s'usa habitualment禄. En aquesta definici贸 hi entren les rondalles, els contes, can莽ons o acudits, entre altres. Tot i que, b脿sicament, l'Arxiu de Folklore recull el que Samper anomena 芦art verbal禄, tamb茅 treballen amb altres tipus de g猫neres que no tenen representaci贸 oral com 芦els mems o els grafitis, per posar alguns exemples禄.

En aquest sentit, Emili Samper ens explica que 芦Josep Maria Pujol comparava el folklore amb la mat猫ria, que no es crea ni destrueix, es transforma禄. Samper assenyala que 芦茅s aix铆, perqu猫, avui dia, el folklore tal com l'estudiem est脿 铆ntimament lligat a com funciona la societat. Les persones canviem i tamb茅 ho fan les societats. I el folklore ho reflecteix禄. Afegeix que 芦encara circulen rondalles, per貌 no 茅s tan habitual com abans. S铆 que tenen m茅s vig猫ncia les llegendes urbanes i hi ha una s猫rie de g猫neres que han evolucionat i han anat canviant, mentre que altres han desaparegut, sent substitu茂ts per altres禄.

Carme Oriol i Emili Samper, al despatx de l'Arxiu de Folklore de la URV al Campus Catalunya. | Cedida

Un dels nous g猫neres que s'estudia a l'Arxiu de Folklore s贸n els mems. Segons comenta Emili Samper 芦la seva aparici贸 s'explica per l'煤s que fem d'internet, tot i que t茅 relaci贸 amb altres g猫neres anteriors, com poden ser acudits o mostres de fotoc貌pia禄. Parlant dels mems, una tem脿tica habitual que tracten 芦茅s la pol铆tica禄 perqu猫 芦en una situaci贸 tensa o dif铆cil, es troba la sortida en forma d'humor o cr铆tica, a trav茅s dels mems. L'humor apareix moltes vegades en el folklore禄, ens diu.

Sobre la desaparici贸 i aparici贸 de g猫neres, Samper ens posa un parell d'exemples. D'una banda, 芦les can莽ons populars que cantava antigament un pag猫s quan feia feina del camp s'ha perdut, perqu猫 el pag猫s ara escolta la r脿dio al tractor禄, per貌 d'altra banda han sorgit altres elements com 芦els c脿ntics que hi ha en un camp de futbol禄. Sobre aix貌, ens recorda que 芦l'estudi s'ha de fer en relaci贸 amb el context en qu猫 es produeix i en la gent que el fa i el rep, perqu猫 ens serveix per saber en quin moment es troba una societat禄.

Una exposici贸 commemorativa

Des de l'Arxiu de Folklore han celebrat el 25猫 aniversari amb una exposici贸 commemorativa. La mostra, que es va poder veure al CRAI del Campus Catalunya a principis d'aquest mes d'octubre. Dividida en tres espais, l'exposici贸 exhibia una col路lecci贸 de materials que s'utilitzaven per recollir i preservar el patrimoni oral en els seus inicis, com fitxes de treball, arxivadors, un transcriptor de so o un esc脿ner de m脿, entre altres.

El CRAI del Campus Catalunya va acollir l'exposici贸 del 25猫 aniversari de l'Arxiu de Folklore. | Cedida

La mostra es completava amb una vitrina amb un recull dels llibres i revistes publicats per l'Arxiu de Folklore i un v铆deo en qu猫 es feia un rep脿s a la hist貌ria i a tots aquells que, d鈥檜na manera o altra, han fet possible el funcionament del l鈥橝rxiu en aquest primer quart de segle.

"馃嵈 AGENDA: Tarragona recupera les Jornades Gastron貌miques del Romesco" "鈥 Tarragona susp猫n l'aprovaci贸 del pla de Parcel路les Iborra per millorar el projecte"