La Part Alta es planta per demanar ajuda a les institucions amb el col·lectiu MENA

Entitats culturals, socials i veïns de la Part Alta de Tarragona han celebrat la segona assemblea organitzada sota el lema «Per un barri viu i lliure de racisme»
Veïns, comerciants i entitats s'han disposat a posar solucions al problema de convivència amb el col·lectiu migrant. | Àngel Ullate

Entitats culturals, socials i veïns de la Part Alta de Tarragona interpel·laran les institucions perquè solucionin els problemes de convivència amb el col·lectiu migrant. Aquest és un dels propòsits que han sorgit de la segona assemblea organitzada sota el lema «Per un barri viu i lliure de racisme». Comerciants, veïns, educadors, professors i entitats —Farts de Soroll, Plataforma Antifeixista, Arran o Club Diógenes, entre altres— han posat sobre la taula la situació actual. Facilitar l'acollida, frenar la delinqüència i escoltar les necessitats dels joves són altres de les propostes que s'han pogut escoltar aquest dimecres al vespre al local de la Colla Jove. 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La convivència amb el col·lectiu MENA, a debat a la Part Alta

«Hem de frenar els atracaments i els robatoris que hi ha diàriament». «Cal escoltar-los, sense el seu punt de vista la nostra feina no té sentit». «Portem-los el té i acostem-nos a ells». «El problema és que les institucions no fan res». «Cal més policia». «Demanem ajuda a la URV». «Busquem espais de trobada interculturals». «Hem de conscienciar la gent del barri per eliminar el racisme». Aquestes són algunes de les idees que una vintena de veïnes, entitats i comerciants de la Part Alta van exposar durant la segona assemblea organitzada sota el lema «Per un barri viu i lliure de racisme». 

Persones de totes les edats i classes socials van participar en aquesta trobada al local de la Colla Jove. Per primera vegada, la situació del col·lectiu MENA i exMENA —joves extutelats per la Generalitat— al nucli antic de la ciutat es va posar sobre la taula. Això va provocar que les diferents sensibilitats es deixessin veure: des de la veïna espantada que reclama més policia fins al punt de vista d'educadors i professors que denuncien el desemparament dels joves.

Instant de l'assemblea celebrada aquest dimecres al vespre al local de la Colla Jove de la ciutat. | TarragonaDigital

Tot i l'àmplia diferència d'opinions respecte al mateix àmbit, tots han coincidit en un punt: interpel·lar les institucions. «El problema s'ha originat per culpa del mal funcionament del sistema d'acollida», es repetia en diverses intervencions. És per aquest motiu que, en el manifest de l'assemblea, es demanarà ajuda a l'estat, la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència de la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona. 

Per altra banda, des de Farts de Soroll han reclamat l'assistència de les associacions de veïns del barri. «És important que ampliem la nostra base, que hi vinguin els polítics, les entitats veïnals... Aquells que poden fer pressió», expressava un membre de la plataforma.

«Hem d'escoltar-los. Parlem d'ells sense tenir-los aquí»

Una xerrada per escoltar les necessitats del col·lectiu. Aquest és un altre dels eixos que s'ha decidit durant la celebració de l'assemblea. «Parlem del que volen o necessiten sense saber quines són les seves necessitats. La nostra feina no té sentit si ells no hi són», assegurava una de les participants. Per aquest motiu, s'organitzarà una jornada que comptarà amb la participació de joves tutelats o extutelats. També es donarà a conèixer l'assemblea en un espai públic, on el desig és el d'incloure el punt de vista dels migrants. 

En les pròximes assemblees, els participants acabaran de perfilar les accions futures. Un altre dels projectes imminents podria ser un torneig de futbol contra el racisme, amb la participació de tots els agents involucrats en la situació. 

"🏫ATENCIÓ: Tarragona, la 3a ciutat catalana amb més segregació escolar" "⏹Els veïns de Sant Pere i Sant Pau: «En 10 anys l'Ajuntament no ha fet res al barri»"