Esquerra, PDECat i CUP demanen a Ballesteros «acabar amb l'opacitat dels Jocs»

Pau Ricomà, Didac Nadal i Laia Estrada, amb el suport d'Inicativa, entren a registre la petició d'un ple extraordinari de balanç dels Jocs Mediterranis

Batalla política entre el govern municipal de Tarragona (PSC I PP) amb Esquerra, PDECat, CUP, i ICV per fixar posició política sobre el balanç final dels Jocs Mediterranis. El primer combat ha tingut lloc aquest matí de dimarts, 25 de setembre, quan una hora i mitja abans que els partits de l'oposició, exceptuant Ciutadans, presentessin la seva petició de ple extraordinari per fer balanç dels Jocs Mediterranis, l'equip de govern ha anunciat que convocaria un ple extraordinari de balanç dels Jocs. 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El motiu d'aquest ple, han coincidit els tres representants polítics (Pau Ricomà d'Esquerra, Didac Nadal del PDECat i Laia Estrada de la CUP), és «acabar amb l'opacitat amb la qual l'equip de govern ha gestionat els Jocs Mediterranis». Ricomà ha afegit que «passats 3 mesos dels Jocs, el silenci de l'alcalde sobre el seu projecte estrella és molt significatiu. L'alcalde no es pot seguir amagant».

Nadal, per la seva banda, ha recordat que «és un dret de la ciutadania conèixer les xifres dels Jocs, no només de l'oposició» i Laia Estrada ha reclamat que «les explicacions que se'ns donin des de l'equip de govern han de ser concretes». El líder del PDECat a l'ajuntament ha lamentat que «Ciutadans no estigui avui aquí amb nosaltres, ja que creiem que es tracta d'un tema de ciutat i no volem que s'entengui com un tema de blocs».

Ordre del dia

Per tal d'aconseguir que el ple no sigui per «desviar l'atenció», les tres formacions polítiques, que han presentat la seva iniciativa en roda de premsa, han traslladat als mitjans presents els punts en els quals s'hauria de posar l'accent de cara a un balanç dels Jocs.

«Demanem que responguin pel que fa als ingressos, i ho volem desglossat, és a dir: venda d'entrades, aportació de les diferents administracions públiques participants en l'esdeveniment i el marxandatge. També volem les xifres desglossades pel que fa a la despesa. Volem saber l'impacte real dels Jocs sobretot si recordem que  Ballesteros va anunciar, ja fa temps, que seria de mil milions i comportaria la creació de 7 mil llocs de treball», ha explicat el portaveu del grup municipal del PDECat. 

Els portaveus municipals de PDECat, CUP i Esquerra durant la roda de premsa per demanar el ple extraordinari
Els portaveus municipals de PDECat, CUP i Esquerra durant la roda de premsa per demanar el ple extraordinari | TarragonaDigital.com

 

«També entenem que és important saber», ha pres el relleu Laia Estrada, «quina valoració es fa sobre l'organització respecte al sistema de venda d'entrades; quins criteris es van fer servir per al repartiment d'aquestes; qui va decidir i per què convidar a les entitats del territori, especialment a les federacions esportives catalanes; i quina política es va fer de recursos humans, perquè tenim notícia de casos realment precaris».

El llegat dels Jocs, la gestió de les instal·lacions esportives, també ha sigut un punt de trobada entre les tres forces presents. Estrada ha alertat davant «les incògnites sobre la privatització de l'Anella que encara estan presents». Ricomà, per la seva banda, ha sigut molt clar i ha demanat que «es liquidi la Fundació dels Jocs, que es liquidi i passi comptes. Tarragona no es pot permetre arrossegar coses durant molt de temps».

Això sí, pel que fa a la gestió de l'Anella Mediterrània, els republicans han expressat un matís respecte al posicionament de la CUP, «100% públic». Esquerra  aposta per «una gestió almenys controlada per la part pública.  El que no pot ser és que ara, després d'haver acabat els Jocs, encara no sàpiguen com gestionar el llegat dels Jocs».

Comissió Informativa

Aquest dimecres 26 de setembre, a les 12 del migdia, l'ajuntament de Tarragona ha convocat la Comissió Informativa i de Seguiment dels Jocs Mediterranis. «Una comissió que no es convoca des de novembre de l'any 2017» ha recordat el portaveu tarragoní d'Esquerra. 

La Comissió és el moment perquè els organitzadors presentin el balanç dels Jocs als líders de l'oposició facilitan-los, així, la seva tasca de fiscalització de l'acció de govern. Tanmateix, i veient com s'han manifestat els tres portaveus presents a la roda de premsa, tot sembla indicar que  l'equip de govern no ho tindrà fàcil per vendre un missatge positiu sobre els Jocs.

Didac Nadal: «No hi confiem gaire en la Comissió. Ni en la Comissió ni en l'origen, ni la qualitat, de les xifres que ens ofereixin». Pau Ricomà: «Parlant des de l'experiència, la Comissió Informativa no ha servit. Nosaltres volem que tota la informació dels Jocs sigui pública». Laia Estrada: «La Comissió ha servit per  continuar mantenint els Jocs a l'opacitat. Si s'hagués convocat en finalitzar els Jocs, ens donaria molta més confiança». 

El pròxim capítol de la batalla pel relat polític dels Jocs Mediterranis es durà a terme aquest dimecres 26 de setembre, després de la convocatòria de la Comissió Informativa dels Jocs,amb una atenció als mitjans per part de membres de l'equip de govern municipal.