GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els 6.500 metres de canonades de Cala Romana de Tarragona es canviaran al gener

L'actuació, que Ematsa qualifica de prioritària, tindrà un cost d'1,89 milions d'euros i s'allargarà durant sis mesos
EMATSA canviarà les canonades d'uralita de Cala Romana de Tarragona a partir del gener. | EMATSA

 

L'Ajuntament de Tarragona, a través de l'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona S.A (EMATSA), substituirà els més de 6.500 metres de canonades de la urbanització Cala Romana després de Nadal. Serà quan començaran les obres d'una actuació que es considera «prioritària», perquè les canonades actuals són d'uralita, un material prohibit des de la dècada dels noranta. Es tracta d'una de les execucions més importants d'EMATSA, tant per posar remei a les reivindicacions veïnals que reclamaven aquesta actuació com pel cost de la mateixa: 1.891.365,58 euros

 

Les canonades de Cala Romana són d'uralita, un material perillós per la seva toxicitat. Mai fins ara s'havia fet una actuació similar a la que EMATSA ha previst pel mes de gener. A hores d'ara, la xarxa de distribució d'aigua té un rendiment d'entre el 60% i el 65%. Amb la renovació integral de la xarxa, s'aconseguirà un augment del 20%, aproximadament. Per tant, es perdrà molta menys aigua i es millorarà el servei

 

Les obres de les canonades començaran el mes de gener

L'Ajuntament de Tarragona ja ha aprovat inicialment el projecte, que estarà exposat públicament durant 30 dies per si algú vol presentar al·legacions. No s'espera que això es produeixi, per tant, i segons previsió del regidor d'Espais Públics del consistori i membre de la junta d'EMATSA, José Luis Martín, «les obres començaran després de Nadal».

 

L'objectiu del consistori és pactar amb els veïns la data d'inici de les obres i calendaritzar les actuacions. De fet, el president de l'Associació de Veïns de Cala Romana, Lluís Banyeres, es reunirà amb EMATSA pròximament. La substitució de les canonades es farà per fases per tal d'afectar «el mínim possible» les persones que viuen a la urbanització. Està previst que l'execució de les obres s'allargui aproximadament sis mesos. Per tant, i si no sorgeixen problemes, acabarien el mes de juny. 

 

Canonades de fundició substituiran les d'uralita

Les canonades que s'instal·laran a Cala Romana seran de fundició. L'objectiu és millorar el rendiment de la xarxa de distribució, però també el d'eliminar unes canonades d'uralita que no estan recomanades per l'Administració. Tot i això, cal recordar que no hi ha cap llei, encara, que obligui a canviar-les. A més, a Tarragona encara resten molts quilòmetres de tubs amb aquest material. 

 

El pròxim objectiu d'EMATSA és substituir una altra de les xarxes més antigues de Tarragona, la que abasteix el barri de Sant Pere i Sant Pau. José Luis Martín, però, ho fixava com un projecte a llarg termini. «Hem de fer l'estudi encara. És un objectiu, però la prioritat era Cala Romana», acabava dient el regidor del PP.