URGENT

Fuita d'oli sense ferits al polígon químic Sud de Tarragona

La Generalitat treu a concurs les obres del nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona

El pressupost és de més de 10 MEUR i començaran abans d'acabar l'any | L'obertura del nou edifici comportarà el tancament de l'antiga presó, on s'ubicarà el futur Fòrum Judicial
La Generalitat ja ha tret a concurs les obres per construir el nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona a tocar del Parc Francolí. | TarragonaDigital

 

La Generalitat de Catalunya ja ha licitat les obres del nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona, que s'ubicarà al costat del Parc del Francolí. El pressupost d'aquest nou equipament és de més de 10 milions d'euros i les obres començaran a finals d'aquest any. Tant els veïns del barri com alguns grups municipals, com el PSC, es posicionen en contra d'un projecte que ubicarà un centre penitenciari «al costat d'una escola i d'un parc». La durada del contracte és de 18 mesos i, si tot va segons el previst, Tarragona comptarà amb el nou CPO l'any 2021. Serà aleshores quan tancarà la presó del carrer República Argentina, espai que s'ha de convertir en el nou Fòrum de la Justícia. 

 

 

Surt a concurs la construcció del nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona

Pas endavant i definitiu per fer realitat el nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona, un edifici que es va anunciar l'any 2016 i que hauria d'haver entrat en funcionament aquest 2019. La Generalitat ha licitat aquest dimecres i en diferents lots l'execució de les obres, la direcció dels treballs i les assistències tècniques de control de qualitat i coordinació de seguretat i salut. Tot plegat compta amb un pressupost que supera els 10 milions d'euros. 

 

La durada del contracte és d'un any i sis mesos i el termini de presentació d'ofertes acabarà el 9 de setembre. Setmanes més tard, el 15 d'octubre, es procedirà a obrir les pliques, moment en què es donarà a conèixer qui ha estat el guanyador del concurs. Si tot va segons el previst, doncs, les obres començarien abans d'acabar l'any i s'enllestirien 18 mesos després. «A finals de l'any 2021, per tant, Tarragona ja tindrà el nou CPO», han assegurat des de la Generalitat. 

 

Òscar Peris i Carles Mundó durant la presentació del projecte del CPO l'any 2016 a Tarragona. | ACN

 

El tancament de l'antiga presó, lligat a l'obertura del nou edifici

El Centre Penitenciari Obert tindrà capacitat per a 150 interns. Es tracta de persones en règim de tercer grau, que actualment es troben a la presó ubicada al carrer República Argentina. El nou edifici comptarà amb 70 habitacions distribuïdes en una superfície de 3.500 metres quadrats. L'edifici tindrà cinc plantes i el soterrani es convertirà en l'Arxiu Judicial de Tarragona.

 

Quan entri en funcionament el nou CPO l'antiga presó quedarà en desús —cal recordar que Mas d'Enric es va obrir per acollir els presos que hi havia a la ciutat—. Ara mateix només hi ha les persones en règim de tercer grau, que passaran al nou emplaçament. Així doncs, tal com han informat fonts del Departament de Justícia de la Generalitat, «tancarem l'antiga presó i quedarà un solar inutilitzat en una zona privilegiada de Tarragona». A hores d'ara, l'Ajuntament i l'administració catalana estan «treballant plegats» perquè el solar es converteixi en el nou Fòrum de Justícia.

 

Malgrat aquestes informacions, el cert és que la construcció del nou fòrum està supeditada a l'obertura del CPO, però també a la capacitat pressupostària de la Generalitat. Tarragona és l'única província de Catalunya amb els ens judicials repartits arreu de la ciutat, i aglutinar-los en el mateix lloc costaria desenes de milions d'euros. A més, s'han licitat unes obres de rehabilitació que superen el milió d'euros per a l'actual edifici de l'Audiència, fet que complica encara més el trasllat. 

 

Els veïns i el grup municipal del PSC, en contra

Els veïns del Parc Francolí s'han posicionat completament en contra d'aquest edifici perquè «durà un centre penitenciari al costat d'un parc i d'una escola». L'any 2016, quan es va presentar el projecte, van aconseguir més de 600 signatures per demostrar el seu descontentament. Malgrat tot, el projecte ha tirat endavant i els veïns no han pogut fer res per evitar-lo. 

 

Per la seva banda, el PSC de Tarragona, portarà aquest divendres al plenari una moció on denuncia que «els tràmits han anat avançant sense el necessari consens social i sense tenir en compte l'opinió dels estaments judicials de Tarragona». A més, demanen que es «prioritzi» la construcció del Fòrum de Justícia per sobre del Centre Obert. Sobre aquest, reclamen que es busqui una «ubicació alternativa».

Més notícies de la categoria Tarragona