Els cinc consells de districte de Tarragona es posaran en marxa l'any 2021

La consellera Varas ha anunciat que passat l'estiu començaran proves pilot dels nous òrgans, que estaran formats per fins a 30 persones, entre polítics i representants d'entitats
La Comissió Informativa per a la creació dels consells de districte està presidida per la consellera Paula Varas. | Mauri

Els consells de districte comencen a caminar. Aquest dijous s'ha celebrat la primera reunió de la Comissió Informativa i de Seguiment per a la Creació dels Consells de Districtes de Tarragona, sota la presidència de la consellera Paula Varas i amb representants de cadascun dels grups municipals de l'Ajuntament de Tarragona. Després d'aquesta primera trobada, celebrada al Saló dels Tarragonins Il·lustres, Varas ha anunciat que els consells de districte, un total de cinc, es posaran en marxa l'any 2021, tot i que després de l'estiu començaran a fer proves pilot. D'aquesta manera, el govern Ricomà compleix un dels seus compromisos més destacats del seu programa electoral.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Paula Varas ha explicat que els cinc districtes seran Centre (Part Alta i Part Baixa), Eixample (incloent-hi els eixamples Nord i Sud, així com el carrer Goya), Barris de Ponent, Zona Nord (SPiSP i Sant Salvador) i Llevant (des de la Via Augusta fins a la Mora). Aquests nous òrgans tindran un funcionament similar al del consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona, formant-ne part entre 27 i 30 persones. Hi haurà un representant de cada grup municipal del consistori i representants d'entitats del districte. En els pròxims dies es faran reunions amb les diferents associacions i entitats per presentar aquest projecte.

El president de cada consell serà un representant polític

Els consells de districte s'organitzaran de manera similar al consell plenari, amb una presidència, vicepresidència, grups de treball i secretària. La representació política dels regidors serà d’un terç i la resta serà de les associacions de la zona (associacions veïnals, culturals, esportives, comercials, de salut, etc.). En aquest sentit, cal assenyalar que a Tarragona hi ha 1.300 entitats registrades. Segons ha explicat la consellera Paula Varas, «el president serà el representant del partit polític que hagi obtingut més vots en el territori del districte, per tant, podrà ser de l’oposició».

Seguint el criteri que ha explicat la consellera Varas, segons els resultats electorals de les passades eleccions municipals de l'any 2019, Esquerra tindria tres presidències, ja que va guanyar al Centre, a l'Eixample i a Llevant. Per la seva banda, el PSC comptaria amb dues presidències, després d'obtenir més vots als barris de Ponent i a la Zona Nord.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Les funcions dels consells de districte seran, entre d'altres, fer de canal de comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania de districte; fer seguiment de les actuacions municipals; fomentar la col·laboració entre els barris de cada districte; fer propostes de millora, i impulsar la participació ciutadana en el districte. La consellera Paula Varas ha afirmat que «entenem la participació com un dret, un deure, però també com un mecanisme de transformació i aprofundiment de la democràcia. Serà la ciutadania qui haurà de plantejar les seves necessitats i posar-se d’acord per determinar què és el que vol pel seu districte i com aconseguir els seus objectius».

CUP, Ciutadans i PSC, crítics amb el projecte

La CUP i Ciutadans han comparegut després de la celebració de la comissió i han expressat els seus dubtes sobre els consells de districte. En aquest sentit, la portaveu cupaire, Laia Estrada ha assegurat que «no compartim aquest projecte, perquè sempre hem defensat que la participació ciutadana es faci a través de pressupostos participatius i assemblees de barri». La consellera de les anticapitalistes creu que «no s'adequa a la realitat de Tarragona, alhora que trobem que tot està molt verd i no hi ha una proposta tancada».

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Des de Ciutadans, Sonia Orts ha explicat que «és un projecte pobre i poc treballada, però donarem un vot de confiança, tot i que la nostra proposta era la dels regidors de barri». En aquest sentit, ha explicat que «hem fet aportacions al projecte que ens han presentat, demanant que hi hagi representants de l'àmbit de la seguretat, ja que és una de les preocupacions que tenen els barris».

Sandra Ramos, portaveu del PSC, ha titllat aquesta primera reunió com a «decebedora». Ramos ha manifestat que «en vuit mesos només ens vénen amb un document preliminar i amb les expectatives incomplertes». La consellera socialista ha afegit que «són focs d'artificis per tapar la manca de projecte i contingut polític».

"🍔 ATENCIÓ: El nou establiment de menjar ràpid que obrirà al centre de TGN" "🏀 La gestió esportiva de TGN, punt calent dels primers mesos del mandat Ricomà"