Dues de les sis empreses municipals de Tarragona van ser deficitàries l'any 2018

Espimsa, que gestiona els mercats de la ciutat, va tancar l'any amb pèrdues de 7,6 MEUR | Aparcaments Municipals, la més rendible
L'empresa municipal que gestiona el Mercat Central de Tarragona ha patit pèrdues de 7,69 MEUR l'any 2018. | Miguel Cabrerizo

 

Dues de les sis empreses municipals de l'Ajuntament de Tarragona van tancar l'any 2018 amb pèrdues. Es tracta de l'Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals (Espimsa) i l'Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona. La primera va tancar amb un saldo negatiu de més de 7,69 milions d'euros, mentre que la segona ho va fer amb un dèficit de 22.000 euros. Aparcaments Municipals ha estat l'empresa més rendible, amb un superàvit de gairebé 730.000 euros, tal com va avançar TarragonaDigital

 

 

Espimsa, l'empresa més deficitària de l'Ajuntament de Tarragona

L'empresa municipal que gestiona els mercats de Tarragona és la més deficitària de l'Ajuntament. Espimsa va tancar l'any 2018 amb unes pèrdues de 7.690.300 euros. La xifra, però, no espanta el consistori, que valora positivament els números de les seves empreses. «Les empreses estan millor que ara fa quatre anys, i la tendència diu que continuaran amb xifres positives», ha dit a aquest mitjà el regidor d'Hisenda, Pau Pérez (PSC). 

 

Els motius pels quals Espimsa ha estat tan deficitària són dos: d'una banda, el traspàs dels pàrquings dels mercats a Aparcaments Municipals i, de l'altra, els préstecs vigents que es van demanar per poder pagar el Mercat Central. «Fins dintre de, com a mínim, deu anys, no s'assumiran aquests deutes», ha explicat Pérez, que ha tret ferro al dèficit argumentant que «preval el servei públic per sobre de les pèrdues». 

 

A més, Pérez ha subratllat que «el més important era avançar des del punt de vista normatiu i que les auditories sortissin bé». Efectivament, les auditories han estat satisfactòries. Un dels canvis necessaris era, de fet, que els pàrquings dels mercats anessin a càrrec d'Aparcaments Municipals, que han guanyat actius. D'altra banda, cal destacar que l'aportació del consistori a Espimsa va ser de 3.346.000 euros.

 

L'altra empresa municipal amb pèrdues ha estat la de Mitjans de Comunicació. En aquest cas, però, el dèficit és molt menor, de poc més de 22.000 euros. «És molt poc rellevant la xifra», ha dit Pérez sobre els comptes de l'empresa municipal, que l'any passat va rebre una injecció econòmica de l'Ajuntament de 792.700 euros. 

 

L'EMT és l'empresa municipal amb més aportació del consistori: més de 9,2 MEUR l'any 2018. | ACN

 

Aparcaments Municipals, la més rendible de Tarragona

Mentre Espimsa és la més deficitària, la d'Aparcaments Municipals és l'empresa del consistori més rendible. L'any passat va tancar els comptes amb un superàvit d'uns 730.000 euros, fet que demostra que s'ha vist beneficiada pel traspàs d'actius en forma dels pàrquings dels mercats. 

 

Per la seva banda, el Servei Municipal de l'Habitatge (SMHAUSA), és la segona amb millors registres. Ha obtingut un benefici net d'uns 270.000 euros i és, segons Pérez, «un pilar fonamental per a nosaltres». Per darrere es troba l'Empresa Municipal de Transports (EMT), amb un saldo positiu de 210.000 euros. La xifra de l'any 2018 era molt important per saber si la viabilitat del projecte del bus gratuït en quatre anys era real. «Que s'avancin terminis en la gratuïtat dependrà, bàsicament, de si en sis mesos som capaços d'executar la nova estació de Battestini», ha expressat Pérez. L'EMT és, a la vegada, la que més aportació municipal rep: més de 9,2 milions d'euros.

 

Per últim, l'Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic va tancar l'exercici anterior amb uns beneficis de 15.600 euros