L'origen castellà del possible substitut de l'Arquebisbe de Tarragona aixeca protestes

L'origen «castellà» del bisbe més ben situat per arribar a Tarragona, el prelat de Barbastre Ángel Pérez, ha despertat el recel d'alguns membres de la comunitat eclesiàstica
Imatge d'arxiu del bisbe de Barbastre durant la celebració d'un ordenament a la diócesi aragonesa. | Twitter/Ángel Pérez Pueyo

 

La presentació de la renúncia, en complir 75 anys tal com mana el dret canònic, per part de l'arquebisbe de Tarragona, Monsenyor Jaume Pujol, ha aixecat una forta polseguera i un reguitzell de noms sobre qui serà el seu substitut. Entre tots, destaca el de l'actual bisbe de Barbastre, Ángel Pérez.

 

 

Pérez ja va saltar a l'esfera pública el passat mes de desembre quan, des de Lleida, un professor de la Universitat, Albert Velasco, llançava el seu nom a Twitter amb un fil de piulades en el qual posava l'accent en el fet que, si es confirmava el nomenament, «Omella, actual cardenal de Barcelona, i Pérez, possible arquebisbe de Tarragona, provindrien de la diòcesi de Barbastre amb la qual les institucions catalanes litiguen per les obres d'art de Sixena».

 

 

 

Aquest mitjà es va posar en contacte, aleshores, amb el departament de mitjans de comunicació del bisbat aragonès per tal de mirar de poder confirmar la notícia però des del bisbat van respondre que «no estem al corrent d'aquest tipus de nomenaments. Arriben com arriben i es fan com es fan i moltes vegades el darrer en assabentar-se és el mateix nomenat».

 

Manifestació durant la beatificació de Marià Mullerat

Prop de tres mesos després, i a les portes de la primera beatificació que acollirà la Catedral de Tarragona, la del metge laic Marià Mullerat, el nom del bisbe de Barbastre torna a prendre força. Aquest cop ho fa de la mà d'un col·lectiu que, a través de les xarxes socials, i al crit de «A les diòcesis catalanes volem bisbes catalans!!», convoquen a una manifestació de rebuig contra aquest possible nomenament aquest dissabte, 23 de març, davant la Catedral, just durant la celebració de la beatificació.

 

Aquest grup de gent ha deixat per escrit que «entenem que Monsenyor Pérez no és la persona indicada per la seu primada de Tarragona, perquè la seva formació cultural i eclesial castellana farà molt complicat l'encaix amb la tradició eclesial de la diòcesi i agreujarà la ja difícil situació en la qual es troba la Tarraconense».

 

Han considerat, també, que el fet que «pràcticament la majoria dels membres de la Tarraconense tinguin origen castellà explica la distància, fredor i inacció que estan demostrant davant l'injust tracte que pateixen els presos i exiliats polítics». Aquests arguments consideren que són suficients per «mostrar públicament el rebuig al fet que la nostra diòcesi sigui exposada a un procés de castellanització eclesial».

 

També et pot interessar: