Imatge de la concentració a la plaça de la Font en el primer aniversari de l'explosió d'IQOXE

Les federacions de veïns de Tarragona, sindicats i ecologistes reclamen més seguretat a la petroquímica

Unes 200 persones es concentren a la plaça de la Font un any després de l'explosió a IQOXE

Les federacions de veïns de Tarragona, CCOO, UGT i entitats ecologistes han reclamat aquesta tarda més seguretat a la indústria petroquímica. A la plaça de la Font han reunit unes 200 persones en dues concentracions diferents coincidint amb el primer aniversari de l'explosió a IQOXE, que va causar tres víctimes mortals. Primer, veïns i sindicats han exigit millorar la «seguretat, informació i coordinació» i han denunciat que «no s'ha complert absolutament cap dels compromisos adquirits» per part del Govern de la Generalitat, al qual li han demanat que doti de recursos econòmics el Plaseqta. Després, la Plataforma Cel Net, Xarxa Sud i Gepec han apuntat que la ciutadania se sent «desprotegida».

La concentració ha començat amb un minut de silenci a les 18.40 hores, el minut en el qual va explotar el reactor d'IQOXE un any enrere. El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, Alfonso López, ha defensat que «Tarragona es mereix una química segura» i que un any després els veïns han de seguir dormint «amb un ull obert i un altre tancat». Des de la banda sindical, el secretari general d'UGT-FICA a Tarragona, Joan Llort, ha criticat que l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) «ha primat els seus interessos econòmics a la seguretat». «Portem massa morts a la indústria química, i això no pot ser», ha etzibat.

Imatge de Pau Ricomà en la concentració a la plaça de la Font en el primer aniversari de l'explosió d'IQOXE
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha assistit a la concentració | Àngel ullate

En la mateixa línia s'ha expressat José Martín, secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, que ha comentat que el nou pla estratègic que està elaborant l'AEQT l'ha fet sense comptar amb l'opinió dels representants dels treballadors i ha acusat l'entitat representant de les químiques de «bloquejar» les converses amb la Generalitat per acordar millores en la seguretat.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha exposat que l'explosió a IQOXE havia de suposar «un abans i un després» en termes de seguretat, informació i transparència, però ha lamentat que «s'ha avançat poc». Amb tot, ha afirmat que ha parlat amb el Departament d'Economia de la Generalitat per garantir que hi haurà partida pressupostària per desenvolupar el Plaseqta. El consistori tarragoní i el de Vila-seca han donat suport a la concentració. Per part vila-secana, el seu batlle, Pere Segura, ha considerat que ha estat «un any agredolç», perquè no s'han complert les promeses que es van fer i que la pandèmia «no justifica» els endarreriments.

A la concentració també hi han assistit representants de diferents formacions polítiques. Des de JxCat, el fins ara diputat Eusebi Campdepadrós ha defensat la tasca del Govern i ha indicat que hi ha hagut avenços, com el retorn del Plaseqta a Tarragona, però que tot i això cal fer-ne més. Campdepadrós ha exposat que el següent pas ha de ser implantar legislativament les recomanacions sorgides de la comissió sobre la seguretat del sector de la petroquímica del Parlament.
 

Imatge de la concentració a la plaça de la Font en el primer aniversari de l'explosió d'IQOXE
Hi han assistit els sindicats CCOO i UGT | Àngel ullate

Des del PSC, la cap de llista per Tarragona a les eleccions del 14-F, Rosa Maria Ibarra, ha posat de manifest que sense recursos econòmics, el nou Plaseqta «no es podrà desplegar i serà paper mullat». «Cal formació i informació a la població. Si avui hi hagués un altre accident estaríem en la mateixa situació que fa un any», ha remarcat.

Finalment, la cap de llista de la CUP a les eleccions del 14-F per Tarragona, Laia Estrada, ha recordat que des de fa anys se succeeixen «les fuites i la opacitat», així com «la connivència política amb el complex petroquímic». Per la seva banda, la candidata a la presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, ha remarcat que «és hora d'entendre que el perill que viuen els veïns del Camp de Tarragona és un problema de país i ha de ser una prioritat de país». «Ja és hora que des de la Generalitat es deixi de banalitzar un problema gravíssim de perill per la salut del dia a dia dels veïns que no saben les conseqüències de l'aire que respiren diàriament», ha conclòs. A l'acte també hi ha hagut representants d'En Comú Podem i de Ciutadans.

Concentració ecologista amb performance

La segona concentració, convocada per la Plataforma Cel Net, Xarxa Sud i Gepec, s'ha fet a dos quarts de vuit. Ha començat amb una performance del grup Tornavís Teatre, en la qual diferents persones s'han posat vestits de protecció, guants i mascaretes contra gasos tòxics mentre obrien pots de fum de colors i feien tasques quotidianes com esport o prendre un refresc. Després els col·lectius han denunciat que la indústria química porta dècades generant danys al medi ambient i emetent gasos nocius per a la salut de la ciutadania. «Ja és massa tard per vetllar per la salut de la gent del Camp de Tarragona», han dit en un manifest.

Adrià Pallejà, portaveu de la Plataforma Cel Net, ha explicat que se senten «desprotegits». Alhora ha remarcat que l'Ajuntament de Tarragona s'ha compromès a fer enguany un estudi independent sobre la qualitat de l'aire. «És una demanda urgent per saber què respira la ciutadania de Tarragona», ha afegit.