Un centenar de persones protesten contra la «impunitat» dels abusos sexuals de l'església a Tarragona

Els manifestants enganxen cartells a les portes de l'Arquebisbat en suport a les víctimes i demanen que els casos s'investiguin

Un centenar de persones s'han concentrat davant de l'Arquebisbat de Tarragona aquest dissabte, 9 de febrer, al matí per demanar «contundència« i «prou impunitat». La concentració s'ha realitzat després dels diversos casos d'abusos sexuals a menors per part dels mossèns de Constantí i Arbeca fets públics els darrers dies. Els manifestants han exigit que s'investiguin els fets i que l'església actuï amb transparència.

«No podem permetre que es porti un mossèn a un altre país i parròquia i que segueixi passant el mateix, la societat n'està farta», ha sentència Cinta Olivan, una de promotores de la protesta. En la concentració, s'ha llegit la carta d'una víctima d'abusos sexuals quan era menor i s'han enganxat cartells de denúncia a les portes de la seu de l'Arquebisbat.

Un grup dels persones amb cartells durant la protesta davant de l'Arquebisbat de Tarragona
Concentració a l'Arquebisbat de Tarragona per denunciar els casos d'abusos sexuals a menors per part dels eclesiàstics | TarragonaDigital

La concentració ha començat amb la lectura d'una carta d'una de víctima anònima d'abús sexual – no comes pels eclesiàstics- però, que ha volgut denunciar que no es pot justificar en cap cas aquests fets. En aquest sentit, la víctima afirma que s'ha sentit «profundament ferida» per les declaracions de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, en les que va considerar que alguns abusos a menors poden ser conseqüència d'un «mal moment» dels mossens. 

Malgrat que Pujol va matisar les seves paraules en un comunicat a posteriori i va reiterar en nom de l'església el perdó a les víctimes, els manifestants comparteixen que les seves paraules són «gravíssimes». Per això, una de les organitzadores i manifestants, Cinta Olivan, ha reclamat a l'església que actuï i denunciï davant els tribunals els casos d'abusos. «No els deixarem passar, la gent que està denunciant és molt valenta, som al seu costat», ha defensat Olivan. 

Durant la protesta, que s'ha allargat durant uns trenta minuts i en la qual s'ha tallat el carrer del Pla de Palau, s'han repartit impresos per aquells que vulguin donar-se de baixa de l'església catòlica. A més, l'acció s'ha acabat amb els manifestants enganxant cartells a la porta i la paret de l'edifici de l'Arxidiòcesi de Tarragona. 

Els casos d'abusos es van conèixer diumenge i, posteriorment, els rectors de Constantí i la Canonja, Xavier Morell, i el d'Arbeca, Josep Maria Font, van ser destituïts quan es va saber que havien estat investigats pel Vaticà per presumptes abusos infantils entre el 2015 i el 2016. Pel que fa al de mossèn Pere Llagostera, mort fa dos anys, va ser denunciat per abusos a menors a Constantí durant dècades en excursions al Pirineu.

L'arquebisbe presenta la seva renúncia 

Jaume Pujol i Balcells, arquebisbe de Tarragona va presentar la seva renúncia aquest divendres 8 de febrer, en complir 75 anys. Així ho ha fet saber l'Arquebisbat de Tarragona, que informa que amb motiu del procediment establert pel Codi de Dret Canònic, un bisbe diocesà, quan compleixx els seus 75 anys «és pregat que presenti la renúncia del seu càrrec al Summe Pontífex», el qual, després de sospesar les circumstàncies, proveirà». En aquest sentit, el càrrec va ser posat a disposició del Sant Pare.

També et pot interessar...


Comentaris