Imatge d'una reunió anterior per a la posada en marxa dels Consells de Districtes a l'Ajuntament de Tarragona

Els Consells de Districte de Tarragona podran administrar els pressupostos participatius

Les federacions d'associacions veïnals demanen que siguin coherents i responguin a les necessitats concretes de cada districte

El passat mes de febrer l'Ajuntament de Tarragona feia nàixer la Comissió Informativa i de Seguiment per a la Creació dels Consells de Districtes. Complint un dels compromisos del programa electoral de Pau Ricomà, es posaven en marxa cinc nous òrgans democràtics amb participació tant política com veïnal, que haurien d'entrar en funcionament entre el final de l'estiu i el 2021.

Tot i la pandèmia de la Covid-19, consistori i associacions veïnals no s'han aturat. De fet, aquest passat dilluns, la consellera Paula Varas, que lidera el projecte, es va reunir amb la Federació d'Associacions de Veïns Segle XXI i la Federeació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) per informar-los dels nous avenços segons ha avançat el Diari Més. Reconeixent que són els veïns qui coneixeran millor les necessitats del seu territori, els va avançar que, un cop constituïts, seran els consells de districte qui administraran els pressupostos participatius.

La pandèmia ha endarrerit la prova pilot, sense data definida

La d'aquesta setmana va ser una mera reunió informativa en què es van tractar temes en estat poc avançat de creació. Es va explicar que s'està redactant el document que es farà arribar a la comissió informativa i que aviat es definirà el calendari. Però en aquest sentit, malgrat la intenció manifestada el mes de febrer d'iniciar la prova pilot abans que acabés l'any, Paula Varas va lamentar que cap al setembre es podrà començar a fixar dates.

La consellera de Districtes va remarcar la diferència entre el plenari del Consell de Districtes, on hi haurà representants municipals del consistori i de cada entitat i col·lectiu del districte concret, i el procés participatiu previ, encara indefinit. En ell, es decidirà com es reuniran i organitzaran les diferents associacions del districte i com faran arribar les propostes al ple del Consell. Està previst, tal com va explicar Varas, que a partir del mes de setembre es reprenguin les reunions.

Imatge d'una reunió anterior per a la posada en marxa dels Consells de Districtes a l'Ajuntament de Tarragona
Imatge d'una reunió anterior per a la posada en marxa dels Consells de Districtes a l'Ajuntament de Tarragona | MAURI

Les federacions demanen que els pressupostos siguin coherents i equitatius

Per la seva banda, Alfonso López, president de la FAVT, va valorar la trobada positivament, però amb la mirada posada en la resta de reunions. I és que la intenció de la federació és que la constitució dels Consells sigui lenta, sense presses, amb un resultat correcte i un bon funcionament. En aquest sentit, López posava per exemples Sabadell i Terrassa, dues ciutats on els consells funcionen de maneres diametralment oposades, i destacava que són les associacions de veïns qui han de decidir com serà el consell tarragoní.


Comentaris