Imatge d'un dels edificis de Campclar, a Tarragona, on s'han denunciat ocupacions il·legals en els últims mesos.

Els Consells de Districte de Tarragona es dotaran de treballadors municipals i es reuniran en centres cívics

La posada en marxa arribarà entre finals de 2020 i principis de 2021 | La ciutat es dividirà en Ponent, Nord, Centre Històric, Centre Eixample i Llevant

Els Consells de Districte de Tarragona es posaran en marxa entre finals del 2020 i principis del 2021 i la implementació no comportarà despeses, més enllà de les mínimes d'administració. En aquest sentit, fonts de l'equip de govern indiquen que es podran utilitzar els centres cívics o els espais municipals per reunir-se, i que serà el personal propi de l'Ajuntament qui farà les tasques de dinamització, administració i secretaria. Tarragona es dividirà en cinc districtes: Ponent, Nord, Centre Històric, Centre Eixample i Llevant. D'aquesta manera, veïns i entitats decidiran què cal fer en cada zona a partir de plenaris trimestrals. Des de la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat valoren positivament la iniciativa, però recalquen que es tracta d'un projecte «delicat» perquè, «si no hi ha implicació, no servirà de res». 

El projecte de Consells de Districte, en marxa entre els dubtes de la FAVT

La Comissió Informativa Especial de Seguiment dels Consells de Districte es reunirà en els pròxims dies. Després d'aprovar-se en el consell plenari del mes de juliol la seva creació, els grups municipals ja han escollit els representants que en formaran part. Així doncs, ja es pot convocar la comissió amb una proposta de reglament de participació ciutadana,  el document que deixarà clar el funcionament d'aquests nous òrgans. 

Els Consells de Districte dividiran els barris de Tarragona en cinc zones: Ponent, Nord, Centre Històric, Centre Eixample i Llevant. Estaran formats per entitats —culturals, esportives o socials—, representació municipal, centres educatius i Centres d'Atenció Primària. L'objectiu és que els ciutadans puguin incidir en la presa de decisions de l'administració i, d'aquesta manera, fomentar la participació veïnal. Les entitats que formin els consells es reuniran en plenaris trimestrals, on s'elaboraran informes que determinaran les necessitats de cada zona. Així doncs, la comunicació entre govern i ciutadania canviarà substancialment. 

En aquest sentit, la FAVT manifesta que «volem col·laborar amb el consistori per posar en marxa els consells», però alerta de la «delicadesa» del projecte. «Poden ser un èxit o un autèntic desastre», diu el president de l'entitat, Alfonso López. La regidora encarregada dels Consells de Districte, Paula Varas, es va reunir amb Alfonso i el seu equip el passat mes d'octubre.

Va ser el primer contacte entre les parts, però Varas ja va anunciar una possible data per implementar el projecte: «Ens va dir que arribarien a finals de l'any 2020», diu López. Tot i això, des de la FAVT asseguren tenir «dubtes» i «preguntes». «Tindrem seguretat pròpia? Hi haurà agents de proximitat? Quin sistema de finançament tindran els districtes? Tot està molt verd...», lamenta López. 

L'alcalde Ricomà en una imatge d'arxiu.
Els Consells de Districte es reuniran trimestralment en format de plenari i són una «prioritat» per Ricomà. | ACN

Reunions a Centres Cívics i personal municipal per estalviar despeses

Des de l'Ajuntament, la informació sobre els futurs Consells de Districte arriba a comptagotes. Tot i això, ja han deixat clar que la posada en marxa d'aquest pla «no contemplarà despeses més enllà de les mínimes d'administració» perquè «no s'han de dotar d'una estructura costosa». Així doncs, detallen que els centres cívics i els espais municipals s'utilitzaran per a les reunions i que serà el personal propi del consistori qui farà les tasques de dinamització, administració i secretaria.