Pau Ricomà i Àngels Cantos, durant la Crida a la festa de Santa Tecla 2020

Santa Tecla ja és aquí: Toc de Crida de l'alcalde Pau Ricomà i la perpetuadora Àngels Cantos

L'acte s'ha dut a terme al passeig Arqueològic, a l'ombra de les Muralles de Tarragona, per primera vegada en els darrers 25 anys

2020 serà l'any de la COVID-19 però també serà l'any de la 669 edició de les  festes  de  Santa Tecla de Tarragona, pas previ als 700 anys d'història de festa major. No és una fita menor, com bé recordava l'alcalde Pau Ricomà: «L'any vinent serem els únics que podrem gaudir del guardó de tenir una festa amb 700 anys d'història». Aquest dimarts, 15 de setembre, des de les 7 de la tarda, i en un acte de petit format, seguint les normes de seguretat sanitària, s'ha dut a terme  la Crida, el tret de sortida de Santa Tecla.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L'acte, amb el periodista Ricard Lahoz com a mestre de cerimònies, ha començat quan passaven pocs minuts de les 7 de la tarda i ha comptat, com espectadors, amb bona part del plenari municipal, així com amb els Teclers i Tecleres d'honors, aquells tarragonins i tarragonins que han participat activament a la festa durant 25 anys, El primer en recollir el seu reconeixement, una còpia del cartell de les festes de 1995, ha sigut  Josep Oriol Nicolau Tell. Va sortir amb el Ball de Pastorets des del 1996. També ha participat en les festes amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Grallers de l’Alfàbrega i actualment amb els Grallers de l’Esperidió. 

Abans, però, el batlle tarragoní ha fet una breu introducció on ha declarat, entre altres, que «estem aquí per celebrar, aquest dia té molts aspectes bonics»; «Aquest estiu ens hem entrenat amb els diferents actes culturals que hem fet arreu de la ciutat i també amb Sant Magí. Tot per poder fer una Santa Tecla brillant». I és que, segons Ricomà, «Tarragona no renuncia a Santa Tecla».

Una perpetuadora estretament lligada al Seguici

La perpetuadora, l'escultora tarragonina Àngels Cantos, porta pràcticament tota la seva vida, com ha explicat l'alcalde de Tarragona, lligada a la Part Alta, al seu barri, al Cos del Bou. Així doncs, no és d'estranyar que amb aquestes credencials, i amb tot el que significa Santa Tecla per Tarragona, hi hagi hagut un instant en què a Cantos se li han trencat la veu i les llàgrimes li han impedit seguir amb un discurs molt senzill però molt tendre, on ha recordat els seus estrets vincles amb moltes de les figures del Seguici. 

Però si hi ha un abans i un després en la vida de Cantos és la constitució de la Santa Tecla petita. La Cucafera petita; els Gegants petits; els Negritos petits i nombroses altres  figures del Seguici han passat pel seu taller, entre Cos del Bou i la baixada de la Pescateria. La perpetuadora de Santa Tecla 2020 ha explicat que «quan veig passar les meves peces és com si veiés passar els meus fills». «Treballar per la teva ciutat no té preu, és el millor que et pot passar» ha reblat Àngels Cantos.

Per últim, aquesta  escultora tarragonina  ha reclamat, de manera sorneguera, que «adoctrinem els nens en Santa Tecla perquè ells són els qui porten ànima a la festa» i ha demanat que «gaudim de la festa, encara que sigui complicada l'hem de gaudir». La primera tronada ha arribat amb el primer  Amparito  de Santa Tecla 2020, la Santa Tecla del coronavirus,