Les cartes de la CUP per «redibuixar» Tarragona: participació vinculant i reforma del POUM

Local per als joves a cada barri, programa educatiu sobre el Patrimoni a totes les escoles o el seguiment «escrupolós» dels contractes externs són algunes de les propostes cupaires
Jordi Mart, Inés Solé, Eva Miguel i Laia Estrada durant la Conferència de Ciutat de la CUP a Tarragona. | TarragonaDigital

 

La CUP de Tarragona ha deixat clar que entre els seus objectius prioritaris es troben la participació ciutadana vinculant i la reforma integral del POUM. Tots dos ajudaran a «Redibuixar Tarragona», el lema escollit pels anticapitalistes de cara a les pròximes eleccions municipals. La CUP ha presentat aquestes i més propostes en la Conferència de Ciutat celebrada aquest dijous a la tarda, on hi han participat els quatre primers noms de la llista: l'alcaldable Laia Estrada, Eva Miguel, Inés Solé i Jordi Martí. Drets i llibertats, participació, revitalització, transparència i fiscalització i cohesió de la ciutat són els cinc eixos de la seva candidatura. 

 

 

Assemblees de barri vinculants i reforma integral del Pla Urbanístic

«S'han esforçat en què la ciutat estigui com està ara. Creiem que calen moltes inversions, però que es poden fer amb pocs diners i han de ser els veïns els que decideixin quines són les prioritats». Äixí de contundent s'ha mostrat Eva Miguel, la segona de la llista cupaire. Entre les prioritats, Miguel ha destacat la rehabilitació de les façanes, la construcció de més parcs infantils i camps de futbol i bàsquet «per a la gent» o l'eliminació de les barreres arquitectòniques

 

La proposta de la CUP és crear assemblees de barri on hi participin els ciutadans i les entitats del mateix. D'aquesta manera, es decidirien les inversions dels pressupostos participatius. «I aquesta seria la base d'uns autèntics consells de participació veïnal, que se celebrarien trimestralment a l'Ajuntament amb la representació de cada barri, entitats de ciutat i l'Ajuntament», ha detallat Inés Solé, la tercera de la llista. 

Assemblees de barri vinculants i reforma integral del Pla Urbanístic | Cedida

 

L'ús social dels habitatges i els locals buits també és una urgència. «No hi ha d’haver cases sense gent ni gent sense cases», ha dit Miguel al respecte. Els cupaires han criticat durament les «mentides» del consistori i han reclamat novament l'elaboració d'un cens amb totes les cases buides de la ciutat. D'altra banda, la segona de la llista ha manifestat la necessitat de «racionalitzar el consum del sòl» i ha demanat una reforma integral del POUM. 

 

«En comptes de construir als extrems, perquè no hi ha obra nova en la zona de l'Horta Gran, fet que cohesionaria Ponent i el Centre?», s'ha preguntat la portaveu del grup i regidora al consistori, Laia Estrada. «Perquè els promotors immobiliaris diuen que perdrien diners», ha sentenciat ella mateixa, i ha afegit: «Necessitem un POUM que vulgui cohesionar, no especular». En aquest sentit, l'objectiu dels cupaires és que prevalgui la rehabilitació per sobre de l'obra nova i que no es «maltracti» l'Anella Verda, el pulmó de la ciutat, amb «grans parcs com el d'Ikea o la Budellera».

 

Patrimoni, joventut, lloguer social i transparència

En el primer acte de la CUP per presentar algunes de les seves propostes electorals, els assistents han pogut escoltar idees com la creació d'un local per al jovent a cada barri, l'adquisició de parc immobiliari per destinar-lo al lloguer social o la conversió de solars buits en horts urbans, de locals buits en espai per entitats o la creació d'una xarxa de carrils bici.

 

Tot i això, un dels punts més rellevant per als cupaires segueix sent la transparència. «Volem l'auditoria del deute de l'Ajuntament i un seguiment escrupolós i exhaustiu dels contractes externs», ha manifestat Laia Estrada. Els anticapitalistes han tret pit de la seva actuació en aquest àmbit i han recordat que «l'alcalde està investigat per un possible cas de corrupció, també la regidora Begoña Floria i el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Milà», ha sentenciat Estrada.