L'explosió d'IQOXE i el tren, temes a debat al plenari de l'Ajuntament de Tarragona d'aquest mes de gener

El PP reclama «visió estratègica» de cara a la declaració institucional sobre el reordenament dels serveis ferroviaris a Tarragona | La CUP reclama que no atraquin vaixells de guerra a la ciutat
Imatge d'arxiu del ple del passat mes de desembre. Aquest mes de gener, Tarragona debatrà sobre l'explosió d'IQOXE | Àngel Ullate

 

El plenari municipal ordinari de Tarragona d'aquest mes de gener arriba marcat per dos fets històrics. D'una banda, el polèmic reordenament dels serveis ferroviaris a la ciutat, conseqüència de la posada en funcionament de la variant Vandellòs-Tarragona del Corredor Mediterrani. D'altra, el pitjor accident químic dels darrers 30 anys a Tarragona: l'explosió d'IQOXE el dimarts 14 de gener.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Pel que fa a la problemàtica dels trens, l'equip de govern impulsa una declaració institucional. Declaració institucional que el grup municipal del PP al consistori tarragoní ha matisat aquest dimarts, 28 de gener, en una roda de premsa prèvia al plenari del dia 30.

 

Segons el portaveu dels conservadors tarragonins, l'advocat José Luís Martín, «no assumirem una declaració institucional més, plena de bones intencions però mancada de determinació i visió estratègica». Per Martín, la solució al «desgavell ferroviari és fer sortir les mercaderies de la via de la costa».

 

Pel que fa a IQOXE, el grup municipal de Ciutadans ha anunciat que presenten una moció perquè Tarragona «insti al Parlament a crear una comissió d'investigació sobre l'accident del polígon químic de Tarragona i revisar les necessitats pel que fa a la millora dels plans de seguretat». Així mateix, els taronges volen instar «al govern de la Generalitat a revisar els protocols del PLASEQCAT». 

 

Ciutadans no seran els únics que portaran l'explosió química a debat. Les dues regidores de la CUP, en una roda de premsa el passat dijous, 23 de gener, van anunciar que entrarien una moció en la qual volen «que es depurin responsabilitats sobre l'empresa accidentada».

 

La sardana, patrimoni de la humanitat

Així mateix, el plenari tarragoní tractarà un tema ben innovador: la proposta d'inclusió de la sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. El grup municipal de Junts per Tarragona, amb el seu portaveu al capdavant, vol que el consistori doni suport a aquesta candidatura impulsada per la Confederació Sardanista de Catalunya perquè «la sardana és una tradició fortament arrelada a Tarragona».

 

 

 

Així mateix, l'ordre del dia també contempla debats més arrelats en l'actualitat política tarragonina com ara la petició de la CUP que a Tarragona no hi tornin a atracar vaixells militars i de guerra, una petició històrica de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau; i el clam de Ciutadans per recuperar espais buits de la ciutat com el Palau d'Esports, la casa de la Torre Forta o la Ciutat Residencial.

 

D'ençà que s'ha conegut que el govern de la Generalitat i el govern municipal de Tarragona tenen encaminades les converses per trobar una sortida a l'equipament de la Ciutat Residencial, les diferents formacions polítiques competeixen per poder apuntar-se la victòria de recuperar les instal·lacions de Llevant per a la ciutat. El passat mes de desembre, va ser Junts per Tarragona qui va obrir el debat de la Ciutat Residencial i ara segueix el mateix camí Ciutadans.