La Deixalleria Municipal de Tarragona, en una imatge d'arxiu

La deixalleria de Tarragona permet l'entrada i abocament de residus d'autònoms i empreses censades a la ciutat

La nova mesura vol posar fre als abocaments incontrolats a diferents punts del municipi

La deixalleria de Tarragona ja permet l’entrada i abocament de residus a qualsevol activitat econòmica i empresarial —treballadors autònoms i empreses— censada al municipi. Aquesta nova mesura, apunten des de l’Ajuntament, forma part del conjunt d’actuacions que el departament de Neteja Pública està duent a terme per posar fre als abocaments incontrolats a diferents punts de la ciutat i que suposen un risc per a la salubritat pública i la seguretat.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Concretament, l’Annex V de l’Ordenança Reguladora de les Prestacions Patrimonials de Caràcter Públic no Tributari de l’Ajuntament de Tarragona incorpora l’entrada, abans no permesa, d’empreses a la deixalleria per tal de dur a terme una correcta separació dels seus residus. Així, podran accedir a la instal·lació municipal vehicles retolats d’activitats empresarials tarragonines de, com a màxim, 3.500 kg PMA (Pes Màxim Autoritzat), sense necessitat de presentar cap mena de llicència, permís ni autorització. La quantitat abocada es determinarà amb el pesatge dels vehicles abans d’entrar a la deixalleria.

Tal com explica l’Ajuntament, la gestió d’aquests residus serà en alguns casos gratuïta mentre que, en d’altres, se n’hauran d’assumir les despeses de gestió i transport. La tarifa de les prestacions serà «a preu de mercat, cost de transport i cost de gestió del residu», sense suposar cap benefici per a la concessionària ni per al consistori. En termes generals, cal destacar que la tarifa s’estableix per quilogram el residu o euro per unitat, en el cas de pneumàtics i matalassos. D’altra banda, la runa amb impropis es tractarà com a fracció resta a dipòsit en abocador. L’empresa de la deixalleria, per la seva part, cobrarà les tarifes a les empreses en el mateix moment d’entrar a la instal·lació i només s’admetrà el pagament amb targeta.

Fre als abocadors incontrolats

Amb aquesta mesura, el departament de Neteja Pública de Tarragona vol donar resposta a una necessitat detectada durant la campanya de sancions d’abocadors incontrolats, quan es va comprovar que una part d’aquests residus tenien el seu origen en petites empreses i autònoms «que no sabien on dipositar les seves restes». Aquestes petites empreses, remarquen des de l’Ajuntament, generen residus equiparables als municipals, però en quantitats superiors que els domicilis, per la qual cosa «s’ha acordat admetre’ls a la deixalleria, pagant la corresponent tarifa de prestació patrimonial de caràcter públic no tributari, tal com recull aquesta ordenança».