GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

«Mantenir la distància de seguretat serà un problema»: el complicat desconfinament per a les persones cegues

L'ONCE demana ajuda perquè puguin mantenir les distàncies de seguretat
Espinosa demana a la gent que «sigui proactiva quan es creua amb una persona cega» | Angel Ullate

 

El Butlletí Oficial de l'Estat en va ple. Pàgines i pàgines de nova normativa destinades a organitzar, socialment, la convivència amb el coronavirus. Tots les tenim presents: distàncies de seguretat, guants o hidrogel per netejar les mans, mascaretes i així fins a un nivell de detall inversemblant en una situació normal. Ara bé, com ha passat en anteriors fases de la lluita contra aquesta pandèmia, hi ha un col·lectiu que ha tornat a quedar enrere. Si quan les UCIs estaven saturades, els discapacitats van fer una crida per poder continuar rebent l'atenció sanitària que necessiten, ara són els cecs qui demanen ajuda per fer front al desconfinament.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

En Miquel González és periodista, té 34 anys i és una de les veus més conegudes de Tarragona Ràdio, la ràdio municipal de la capital tarragonina. Juan Manuel Espinosa està jubilat, és tarragoní, viu pels voltants de la Via Augusta i té 56 anys. Tots dos són cecs però amb històries vitals diferents.

 

En Miquel va néixer amb aquesta discapacitat i en Juan Manuel va ser adquirida, va arribar posteriorment. Ara bé, tots viuen el confinament, amb problemes molt semblants. Hem parlat amb tots dos per dotar de contingut el prec de l'ONCE. L'organització nacional de cecs va llançar un crit d'alerta per ajudar a la gent amb discapacitat visual a mantenir la distància de seguretat ara que hem començat el desconfinament.

 

«La distància de seguretat és un problema brutal»

En Miquel Gonzàlez és una de les veus de Tarragona Ràdio. Des de l'inici de l'alerta sanitària, està treballant a casa perquè està dins el grup de risc, fa un temps va ser operat del cor. Ens atén, molt afablement, minuts abans d'entrar a l'informatiu.

 

«El meu gos pigall es diu Milena, té 8 anys i li queden un parell per poder continuar fent de gos pigall. Després me'l quedaré com a gos normal». En Miquel parla amb molta estima del seu gos, un gos ensinistrat per ajudar-lo en el seu dia a dia. Ara aquest dia a dia ha canviat: «Al començament va notar molt el canvi de rutina. La Milena no entenia per què sortíem al carrer i tornàvem ràpidament a casa. Ara ho porta millor».

 

Li preguntem a en Miquel com encara el repte del desconfinament, ara que podrà sortir més de casa. «Mantenir la distància de seguretat serà un problema brutal perquè els gossos no estan ensinistrats per mantenir-la. A més a més, si hem de sortir amb guants, tampoc ens ajudarà. Per nosaltres els guants és com un antifaç per una persona que hi veu. Ens guiem pel tacte». Aquest jove periodista tarragoní afegeix que «necessitem que la gent ens parli per poder mantenir la distància». Aquest és un punt on coincideixen en Miquel González i en Juan Manuel Espinosa.

 

«No costaria res que la gent fos proactiva quan ens veiés»

Espinosa ha sortit a passejar, durant el confinament, a indrets on sabia que no trobaria gent | Àngel Ullate

 

La gossa pigall d'en Juan Manuel Espinosa es diu Jàcara. Durant el confinament, Espinosa aplica la següent estratègia: «Surto a passejar en llocs on sé que no hi ha ningú. Visc a la Via Augusta i allí sempre està ple però en canvi, al cantó, al carrer Ernest Lluch, no hi ha ningú». Espinosa, jubilat, compta amb un avantatge: «els veïns em coneixen i quan ens trobem pel carrer, m'eviten».

 

Juan Manuel posa sobre la taula un altre problema al qual ha de fer front: «La meva gossa pigall no deixa de ser una gossa i a vegades vol jugar. Això fa difícil mantenir la distància de seguretat». Espinosa acaba amb una petició: «No costaria res que la gent fos proactiva quan ens veiés pel carrer. Ara amb el confinament no em passa, però abans la gent ensopegava amb mi al carrer».