Tarragona esclata de joia: arriba el dia gran de les festes de Santa Tecla

L'anada a ofici, la diada castellera a la plaça de la Font, la processó i l'Entrada del Braç, actes centrals del dia més tradicional de la festa major
L'entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral serà un dels moments més màgics de les festes. | Isma

 

Tarragona ja està preparada per gaudir del dia més important de les festes de Santa Tecla. El dia de la patrona és una de les jornades més tradicionals, on la seqüència ritual marca la programació de les festes. L'anada a ofici al matí, la diada castellera amb les quatre colles de la ciutat al migdia i la professó i posterior entrada del Braç a la Catedral són els moments més transcendentals. A més, les representacions de Dames i Vells i l'última baixada dels elements del Seguici per les escales del pla de la Seu faran les delícies de les tarragonines i els tarragonins. 

 

 

 

«Santa Tecla gloriosa, mare dels tarragonins...»

«Santa Tecla gloriosa, mare dels tarragonins. Què hi ha avui per dinar? Espineta amb caragolins!». Aquest és l'últim vers del ball de Dames i Vells de Tarragona i la dita que, tarragonines i tarragonins, es fan seva per donar la benvinguda al 23 de setembre, dia en honor a la patrona de la ciutat. Es tracta del dia més important de les festes i també el més tradicional, marcat per la seqüència ritual que s'allarga des de la recuperació de les festes amb el retorn de la democràcia. 

 

La jornada comença ben aviat, amb les matinades interpretades pels grallers per despertar la ciutadania. Serà a les set del matí a la plaça de la Font. Tot seguit, els tocs de prima, prima solemne i pontifical des del campanar de la Catedral anunciaran l'Anada a Ofici del Seguici Popular. Aquesta es produirà a les 09.15 hores des de l'Ajuntament fins al pla de la Seu. 

 

Els Xiquets del Serrallo, durant la diada de Santa Tecla de l'any passat. | Toni

 

La tanda de lluïment del Seguici, els versots dels Diables i els castells

En acabar l'Ofici, que s'inicia amb el trasllat processional de la relíquia del Braç de Santa Tecla des de la seva capella fins a l'altar major, els elements del Seguici Popular es dirigiran fins a la plaça de la Font. Allà realitzaran la tanda de lluïment sota l'atenta mirada dels centenars de tarragonins que els esperaran al davant de l'Ajuntament. 

 

En acabar, el Ball de Diables de Tarragona pronunciarà els seus versots en l'entarimat ubicat al davant del consistori. Llucifer i els seus tornaran a carregar contra dirigents polítics a cop de sàtira, en l'avantsala d'un dels moments més esperats de les festes: la diada castellera de Santa Tecla. A les 13.00 hores, les quatre colles de la ciutat alçaran els seus millors castells per retre homenatge a la patrona. 

 

Imatge d'arxiu dels versots del Ball de Diables de Tarragona per Santa Tecla. | TarracoFestes

 

Dames i Vells, professó del Braç de Santa Tecla i entrada de la relíquia

Després dels castells i de recuperar forces, els ciutadans tornaran a la càrrega per gaudir dels últims moments del dia de la patrona. El Ball de Dames i Vells engegarà les últimes representacions, que es podran gaudir a la plaça Natzarens —18.30 hores i 20.30 hores— i a la plaça de la Pagesia —19.30 hores—. 

 

La professó del Braç de Santa Tecla començarà a les 19.00 hores al Pla de la Seu. Una hora després, la «Marxa de Santa Tecla» interpretada per la Banda Unió Musical de Tarragona, acomiadarà la relíquia, que passejarà pels carrers de la Part Alta fins al retorn a la Catedral. Al mateix temps, els campaners engegaran els tocs de professó. 

 

No serà fins a les 21.00 hores, però, quan arribarà un dels moments més màgics de les festes: l'entrada de la relíquia a la Catedral. Es tracta d'un instant únic, on tots els elements del Seguici Popular reben el braç de Santa Tecla amb foc, balls i castells. Els focs artificials i els trons també acompanyaran l'entrada de la patrona, sota l'atenta mirada dels tarragonins que li reten homenatge.

 

Santa Tecla 2018 | Les millors imatges de la Processó del Braç de Santa Tecla | Isma

 

L'última tanda de lluïment del Seguici Popular

Amb la relíquia en l'interior de la seva capella, els elements del Seguici Popular es disposen a realitzar l'última tanda de lluïment de les festes. Els diables obren pas a les escales de la Catedral i, una a una, les bèsties fan el recorregut a la inversa fins a la plaça de la Font. Només els elements de foc tornaran a sortir al carrer demà, al correfoc de final de festes. 

 

Esclat de llum i color durant l'entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral. | Isma Llanes