La Diputació comença la restauració de la Font del Centenari de Tarragona

El passat 16 de setembre a la matinada, uns brètols van col·locar petards a les estàtues i van trencar una mà i un cap
La Font del Centenari de Tarragona destrossada el passat mes de setembre. | TarragonaDigital

 

La Diputació de Tarragona restaurarà la setmana vinent la Font del Centenari de la ciutat, ubicada a la Rambla Nova. Aquest element patrimonial, alçat per commemorar els cent anys de la rambla, va patir una bretolada el passat mes de setembreUn grup de joves va col·locar petards en algunes de les estàtues i van trencar diverses peces, com un cap o una mà. La Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació a Tortosa serà l'encarregada de deixar la font tal com estava. 

La Font del Centenari de Tarragona es restaurarà la setmana vinent

La Font del Centenari de Tarragona, element emblemàtic de la Rambla Nova de la ciutat i que commemora el seu segle de vida, es restaurarà la setmana vinent. El pròxim dilluns, la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació començarà a treballar per deixar la font i els seus grups escultòrics en perfectes condicions

La font està formada per quatre grups escultòrics, cadascun dels quals té una figura masculina i un animal envoltats d'elements vegetals. Es tracta d'un home i un ós en representació d'Europa; una altra figura humana amb un hipopòtam que al·ludeixen a l'Àfrica; una persona amb turbant acompanyat d'un elefant representant l'Orient, i un altre home amb un cocodril com a símbol de les terres americanes. La part trencada per l'acció vandàlica és el cap de la figura que representa l'home americà, i la mà de l'escultura de l'africà.

Les dues peces s'adheriran amb materials sintètics a més d'introduir-hi varetes d'acer inoxidable roscades a fi d'augmentar-ne l'adherència. Posteriorment es reompliran els buits i se segellaran les fissures amb morter ajustat a les característiques de textura i color de l'original. L'actuació es farà amb l'ajut de les bastides i amb la font buida.

Les obres de la Font del Centenari a Tarragona s'iniciaran. | Carlos Doménech

 

L'Ajuntament va demanar ajuda a la Diputació de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona és el titular de la Font del Centenari. Quan es va produir la bretolada, va demanar ajuda a la Diputació per restaurar-la, perquè compta amb el Servei d'Assistència Ciutadana de la institució supramunicipal. Així doncs, la Diputació va acceptar de bon grat assumir els costos de l'actuació. 

El consistori tarragoní s'encarrega d'instal·lar les bastides i d'altres aspectes tècnics per poder dur a terme aquesta restauració. De la seva part, la Diputació es fa càrrec del cost econòmic de la intervenció, que duran a terme dues tècniques especialistes en conservació i restauració, i que consistiran principalment en la consolidació i estabilització dels elements que es van trencar.

"El govern espanyol dona un premi a la Diputació de Tarragona" "TGN: Detingudes 2 dones per impedir la detenció d'un home denunciat per violència de gènere"