Dotze sensesostre localitzats durant l'operació iglú de Tarragona

Se'ls ha ofert allotjament en un alberg, però tots l'han rebutjat | Han lliurat mantes i aliments calents a tots ells

Coincidint amb la davallada de les temperatures, Tarragona ha activat aquest dijous a la nit l’operació iglú, el dispositiu d’atenció a les persones sensesostre. Per primer cop aquest hivern, un equip integrat per la Guàrdia Urbana, Serveis Socials, la Creu Roja i Protecció Civilha recorregut la ciutat a la recerca de persones que dormen en caixers o a la via pública. A les dotze persones que s’han localitzat se’ls ha ofert allotjament en un alberg, però totes l’han rebutjat. Tot i això, se’ls han lliurat mantes i aliments calents per fer-los la nit una mica més agradable. Un d’ells, en Francisco Moreno, se n’ha mostrat molt agraït:  «Ningú no es preocupa de mi i una ajuda és com un privilegi».

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Originari de Càceres i des de fa un any a Tarragona, en Francisco ha passat la nit en un caixer del carrer Apodaca, a la Part Baixa de la ciutat. Malgrat l’oferiment dels voluntaris de la Creu Roja, ha rebutjat l’opció d’allotjar-se en un alberg, però sí que  ha acceptat de bon grat dos gots de caldo, una manta i un parell de guants per combatre el fred. 

Els sensesostre han rebutjat l'allotjament en un alberg per passar la nit
Els sensesostre han rebutjat l'allotjament en un alberg per passar la nit | ACN

 

«M’emociona que la gent m’ajudi i és molt important perquè se sàpiga que, encara que estiguem al carrer, almenys tenim l’ajuda de la gent», explica. En Francisco es lamenta que fa tres dies que està afònic i que, quan fa tant de fred, «es passa bastant malament». «M’agradaria viure en el meu piset, amb la meva tele i el meu llit, però no pot ser i així estic, però m’emociona i estic agraït per l’ajuda», afegeix.

Homes d'entre 40 i 50 anys, el perfil majoritari dels sensesostre a Tarragona

Tot i que són moltes menys que a l’estiu, aquests dies diverses persones passen la nit en caixers, portals o espais coberts de la via pública, tot just amb un sac de dormir, uns cartons i unes mantes. La majoria fa temps que són a la ciutat i, de fet, els voluntaris de la Creu Roja els coneixen molt bé perquè cada diumenge fan una ruta per tal d’oferir-los assistència. Com explica un dels seus voluntaris, Omar Kassem,  el perfil majoritari és el d’un home d’entre 40 i 50 anys. 

L'operació iglú ha recorregut la ciutat a la recerca de persones que dormen en caixers o a la via pública
L'operació iglú ha recorregut la ciutat a la recerca de persones que dormen en caixers o a la via pública | ACN

 

Identifiquen 12 persones durant l'operació iglú a Tarragona

L'operació iglú ha començat passades les deu de la nit  a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Tarragona amb una reunió de planificació de l'operatiu. Tot seguit, la Creu Roja i Protecció Civilhan començat a recórrer les zones de la ciutat acordades a la recerca de persones sensesostre.  Per la seva banda, el cap de torn de la Guàrdia Urbana, una patrulla i el personal dels Serveis Socials  s’han encarregat d’identificar les persones ateses -onze homes i una dona-. En aquesta ocasió, cap d’elles ha volgut dormir en un alberg o pensió, on l’Ajuntament disposava de dotze places concertades -que podrien ser més si fos necessari-.

El gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), Josep Miquel Beltran, ha explicat que el dispositiu s’activa davant la previsió de baixada de temperatures a zero graus, segons l’avís emès pel Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). En aquest sentit,  el consistori garanteix que l’oferta d’allotjament a les persones sensesostre es mantindrà mentre les baixes temperatures puguin suposar un perill greu per a la salut i la integritat física. El 2018 l’operació iglú es va activar en dues ocasions -una al febrer i una al març-.

Guàrdia Urbana, Serveis Socials, Creu Roja i Protecció Civil han format l'equip de l'operació iglú
Guàrdia Urbana, Serveis Socials, Creu Roja i Protecció Civil han format l'equip de l'operació iglú | ACN