Entitats animalistes denunciaran l'Ajuntament per eliminar colònies de gats a Tarragona

Un decret del consistori preveu traslladar a la gossera aquelles colònies properes a platges, contenidors, centres educatius o parcs infantils
L'Ajuntament de Tarragona vol eliminar el 90% de les colònies de gats de la ciutat. | Cedida

 

Vuit entitats animalistes de Tarragona denunciaran a l'Ajuntament per decretar l'eliminació del 90% de les colònies de gats de la ciutat. Es tracta d'una nova normativa presentada el 15 de març, que planteja el trasllat a la gossera dels animals que visquin en colònies no autoritzades. Segons el decret, el consistori podrà fer desaparèixer una colònia si està a menys de 100 metres d'un centre educatiu o sanitari o a menys de 200 de platges, parcs o contenidors. «Treure'ls de les colònies és maltractament animal. Ells són lliures», lamenta Rosalía Méndez, membre de la Coordinadora Felina de Tarragona.

 

 

L'Ajuntament vol retirar el 90% de les colònies de gats de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona va presentar el 15 de març el decret número 2019/2801. L'objectiu del mateix és gestionar, amb noves directrius, les colònies de gats de la ciutat. Es tracta d'una tasca que, fins al moment, realitzaven diverses entitats animalistes com TarracoGats o GAIA de manera altruista i gratuïta, a través del projecte Gats Urbans. Amb l'entrada en vigor del decret, el consistori seria l'únic autoritzat per fer-se'n càrrec, encara que podria delegar-ne la gestió.  

 

La Coordinadora Felina de Tarragona, Donar x Donar, Gaia Tarragona, Gatuninos Torreforta, Gatvarres, La caseta dels Gats, Tarraco Felina i Tarraco Gats són les vuit entitats que han posat el crit al cel després de conèixer aquest decret. «La normativa denota una gran ignorància sobre gestió animal de l'equip que la signa», denuncia Rosalía Méndez. 

 

Imatge d'un dels gats més fotografiats de Tarragona, que viu al Passeig Arqueològic. | César Pociña

 

 

El consistori es reserva en el decret l'exclusivitat per determinar quines agrupacions de gats poden ser considerades colònies. A més, podrà delegar la seva gestió. Per tal de realitzar la normativa, l'Ajuntament va voler aconseguir informació de les entitats que gestionen les colònies. «Ens van demanar nombre d'animals, localitzacions i proximitat amb 'zones sensibles'. Ens temíem aquest decret i per això vam deixar de donar-los informació», explica Méndez. 

 

Totes aquelles colònies que estiguin a menys de cent metres d'un centre hospitalari o educatiu desapareixeran. Tampoc romandran aquelles que es trobin a menys de 200 metres de la platja, un parc infantil, un pipican o un contenidor. Dit d'altra manera, el consistori vol traslladar a la gossera el 90% de les colònies. A més, indica que, com a molt, una colònia només podrà tenir 15 membres. «Un nombre totalment arbitrari, perquè no té cap mena de sentit i només demostra el desconeixement de l'Ajuntament al respecte», recalca Rosalía Méndez. 

 

Imatge d'un dels gats que viu en una colònia integrada en el Patrimoni de la ciutat de Tarragona. | Cedida

 

«L'Ajuntament de Tarragona pot cometre un delicte de maltractament animal»

Les vuit entitats animalistes ja s'han posat en contacte amb un bufet d'advocats per emprendre accions legals contra el consistori. «Retirar els gats de les colònies és maltractament animal, perquè ells són lliures», alerta Méndez. Fins al moment, Tarragona era una de les ciutats referens a la província per la seva normativa en favor de la protecció animal. «Per això ens ha sorprés que el consistori reaccioni així», diuen des de les entitats. 

 

D'altra banda, caldria saber quina serà la fórmula del consistori per encabir tots els animals dins la gossera. El nombre de gats que viuen als carrers de Tarragona és «molt gran», perquè estan escampats arreu del territori i en zones com els polígons, el Port o en alguns punts dels barris la població és «altíssima». Les entitats reclamen, doncs, la retirada immediata del decret, que també és contrari a la legislació catalana. Aquest dimecres iniciaran una recollida de signatures per frenar-lo. 

 

També et pot interessar: