Pla general dels llits que s'estan habilitant al Palau Firal de Tarragona per convertir-lo en alberg temporal

Marc Ruiz (Creu Roja TGN): «L'alberg provisional per a les persones sense sostre hauria de ser permanent»

El coordinador del servei confessa que li «fa por» l'auge de les necessitats entre els més vulnerables | L'onada de fred triplica el nombre d'usuaris atesos

El pas de l'onada de fred  d'aquesta setmana ha tingut un impacte relatiu en la majoria de la població, però sens dubte s'ha acarnissat amb aquelles persones, les més vulnerables, que no tenen un sostre  sota el qual protegir-se del fred. L'alberg temporal  que fa tres mesos que està en marxa al Palau Firal de Tarragona, i que gestiona com gairebé sempre la Creu Roja, ha vist com el nombre d'usuaris que s'hi acosten a dormir es multiplicava per tres en pocs dies.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

«En els primers dies de funcionament de l'alberg  acollíem entre 7 i 9 persones cada nit, i ara ens movem entre les 27 i les 32 persones diàries», confirma el Marc Ruiz, coordinador de l'alberg provisional que s'ha muntat al Palau Firal. «Això vol dir que estem funcionant bé i estem satisfets  amb la nostra feina, però hi ha molta més feina a fer», comenta. El servei garanteix un sostre, una dutxa, un sopar i un esmorzar a cada persona que hi va, però només funciona en horari nocturn entre les 20.00 i les 09.00 hores.

L'alberg provisional de Tarragona estarà en marxa mentre durin les restriccions del toc de queda

«Estem parlant d'un alberg temporal  per acollir les persones sense sostre i garantir-los les necessitats més bàsiques mentre s'allargui l'estat l'alarma i el toc de queda», exposa el Marc. Preveu que el servei seguirà funcionant així fins al mes de maig. «Nosaltres podem posar un sostre, però qualsevol persona té necessitats que van més enllà d'això», lamenta el Marc, «i que passen per no deixar ningú desemparat  al carrer». Opina que «albergs com el nostre haurien de ser permanents, perquè les persones que malviuen al carrer no tenen necessitats  temporals».

Una dona sense sostre rebent un dels barrets fets per les àvies del projecte de Creu Roja Tarragona
Algunes persones han fet barrets i bufandes per als sense sostre del Palau Firal | ACN

L'encàrrec de gestió a la Creu Roja prové de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, implicat des del primer moment en l'atenció a les persones més fràgils. Si a la primavera la ciutat ja va ser pionera amb l'habilitació d'urgència d'un primer alberg improvisat per a persones sense sostre al pavelló del Serrallo, que va funcionar durant prop de tres mesos i va ser d'ajuda per a més de 120 persones durant els mesos de la primera onada, la fórmula es repeteix ara amb un nou alberg temporal en un altre punt sensible de la ciutat com és el Palau Firal.

En les nits més fredes, el servei del Palau Firal ha donat sostre a més de 30 usuaris

«Tenim constància que a la ciutat de Tarragona  hi ha més d'una setantena de persones en situació de viure al carrer», assegura amb preocupació el Marc, qui assegura que les cobertures  de l'alberg temporal del Palau «i els altres espais habilitats» de forma excepcional, com ara pensions, permeten allotjar-los a tots en aquests moments. «Les cares que estem acollint són gairebé totes conegudes, ja les havíem hagut d'atendre abans», detalla.

Imatge de la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona
Imatge de la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, d'arxiu | Cedida

No obstant això, el Marc reconeix que l'augment de la pobresa  i l'accent en les dificultats econòmiques dels més vulnerables li fa «molta por». «Estem veient com la nostra ajuda alimentària cada cop té més usuaris que ens necessiten i han d'acudir a nosaltres com a últim recurs, i això fa molt temor», subratlla. Totes les previsions de cara al 2021 són negatives  i apunten a un augment del nombre de famílies en risc de pobresa  sense precedents. A la ciutat de Tarragona, els Serveis Socials calculen que les famílies que es veuen abocades a picar a la seva porta es poden arribar a duplicar en els pròxims sis mesos.

Els Serveis Socials de Tarragona creuen que duplicaran les atencions urgents durant el pròxim semestre

«Tot plegat ens indica que hem de seguir treballant a prop  de qui més ho necessita, incrementar la nostra atenció i no oblidar fer les sortides i les intervencions que sempre hem fet per no deixar ningú desatès  en un moment tan crític», reflexiona Ruiz com a reptes del curs 2021. «De la mà dels nostres diferents serveis, ja fa set anys que la Creu Roja atén les persones sense sostre durant tot l'any, però ara hem de fer un pas més», assevera. Un equip de dos tècnics i entre quatre i sis voluntaris  fan possible el servei nocturn de l'alberg provisional.

«Si hem après coses de la primera experiència  al Serrallo? I tant», fa memòria el coordinador del servei. «Gestionem molt millor els detalls, les normes, els horaris, el muntatge...», comenta. «Adaptem millor les distàncies i les mesures de seguretat relacionades amb la Covid-19», afegeix. La gran incògnita serà esclarir què serà d'aquestes 30 persones que cada nit es refugien  al Palau per no dormir a la intempèrie, essent conscients que l'espai és finit i té data de caducitat. Aquest serà un dels grans reptes de l'àrea social  de l'Ajuntament de Tarragona per al nou 2021, on l'emergència social agafarà el relleu, per desgràcia, de la sanitària.