Envelliment, irregularitats i defectes estructurals al Parc de Bombers de Tarragona

Un informe del departament de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat alerta que cal una «remodelació integral» a Tarragona, on els treballadors suporten «dèficit de material i infraestructures» segons els sindicats
El Parc de Bombers de Tarragona es va construir l'any 1984 i encara no s'hi ha fet cap remodelació important. | TarragonaDigital

 

El Parc de Bombers de Tarragona, construït l'any 1984, necessita remodelacions integrals urgents.  Així ho corroboren diversos treballadors, el secretari d’acció sindical i jurídica d’UGT dels Bombers de la Generalitat a la província, Carles Doña, i un informe del departament de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat amb data del 2 de març de 2018.

D’altra banda, els treballadors de la regió han de fer front a més de 300 hores extra per «sostenir un servei que només segueix en peu gràcies a la professionalitat dels bombers», segons ha apuntat a TarragonaDigital el mateix Doña. I tot tenint en compte que disposen d’una flota de camions «amb més de dues dècades d’antiguitat que no tenen cinturons de seguretat» i amb un «dèficit de material i infraestructures molt greu». Unes condicions poc apropiades per uns treballadors que aquesta mateixa setmana van salvar la vida a dues persones durant els aiguats que van col·lapsar la ciutat

Segons recull un informe del departament de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat de Catalunya elaborat el març d’aquest any, s’han de fer remodelacions diverses i correccions al parc. «Presenten riscos per a la seguretat dels treballadors», constata el document sobre aquestes instal·lacions. De fet, el Servei de Prevenció del Departament d’Interior ja va anunciar, l’any 2016, que l'hangar presentava «irregularitats».

Remodelació integral del Parc de Bombers de Tarragona

El Parc de Bombers de Tarragona requereix una «remodelació integral». Així ho recull l’informe que s’ha fet arribar al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. El motiu pel qual encara no s’ha fet gairebé cap reforma és el de la «falta de pressupost», segons consta també en el document. I els bombers que treballen a Tarragona ho tenen clar: «Això va per llarg». 

Les «irregularitats» que presenten les instal·lacions de Tarragona comencen a l’hangar, on no existeix un sistema d’extracció de fums a la cotxera pels gasos emesos pels vehicles. També està afectada la torre de pràctiques, tancada des de fa un any per problemes estructurals. D'altra banda, els lavabos estan molt envellits, als vestidors gairebé no hi tenen espai, l'estructura de ferro que sosté la nau està rovellada i l'asfalt per on accedeixen els vehicles està ple de clots. A més, l'espai on deixen la roba de servei està a l'exterior, quan per normativa hauria de ser una habitació tancada. 

Aquesta placa del Parc de Bombers es va trencar durant els aiguats perquè la coberta no suporta el pes de l'aigua. | TarragonaDigital

 

Encara que s’han solucionat problemes com la delimitació de les zones de circulació de vehicles i persones i s’ha reformat «mínimament» la cuina, espai que presentava greus problemes segons els mateixos treballadors, queda molta feina a fer. Així ho constaten des del cos, i més després de veure com una part del sostre s'esfondrava després dels aiguats d'aquesta setmana. 

Els bombers de Tarragona, en instal·lacions «del segle XX»

L’edifici està «molt envellit», hi han aparegut rates  i paneroles i els bombers compten amb els «equipaments mínims» per poder fer esport o descansar. «Els bombers vivim al parc, i si el parc no està en bones condicions, tenim un problema molt greu», deien des del cos, i recalcaven que «tenim unes instal·lacions del segle XX quan el de Tarragona és un dels parcs de bombers de Catalunya amb més sortides».

Els pilons que sostenen la nau del Parc de Bombers estan rovellats i l'estructura perilla. | TarragonaDigital

 

La voluntat de la Generalitat és que aquestes actuacions es realitzin «en els propers anys», acció que recull el Pla Estratègic de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del Departament d’Interior per al període 2017-2022. De fet, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat tenia pensat comptar amb el pla funcional de la reforma integral aquest mes de setembre.

Segons ha informat a TarragonaDigital la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, en tres o quatre setmanes podran concretar quines actuacions es realitzaran al Parc de Bombers de Tarragona i amb quins terminis. Han recordat també que la direcció de Bombers de la Generalitat ha canviat recentment i que el pressupost de què disposen no és massa elevat.

Manifestació dels bombers a Barcelona el dia 29

El pròxim 29 d'octubre, els bombers d'arreu de Catalunya es manifestaran a Barcelona per reclamar un «acord de govern i de país i uns pressupostos que aturin la precarització del cos de bombers». Els professionals es concentraran al davant del Departament d'Interior de la Generalitat i sortiran en manifestació fins a la plaça de Sant Jaume. 

L'objectiu d'aquesta reivindicació és aconseguir millores al parc mòbil, en estat «deplorable», i als centres de treball d'arreu del país, així com també solucions a la manca de bombers, epis i eines. «Diem prou a les promeses i propostes de millores incomplides i sense pressupost», recalca el manifest que signen els sindicats CATAC, UGT, CSI-F i COS. 

"El PDeCAT vol incrementar la participació ciutadana a Tarragona" "AGENDA: La Protectora d'Animals de Tarragona organitzarà una jornada de portes obertes"