Esmorzars de forquilla tarragonins: espineta, 'callos', botifarra amb fesols i altres plaers gastronòmics

Aquest dissabte al matí, el Bar Cortijo reparteix 300 racions d'espineta amb caragolins en una cita tradicional de la Santa Tecla gastronòmica
Imatge de l'esmorzar amb espineta i caragolins al Bar Cortijo de l'any 2018. | Facebook Bar Cortijo

La festa de Santa Tecla té un rellevant aspecte gastronòmic, que es reflecteix en un programa d’activitats esquitxat d’activitats on el menjar té un paper destacat. Esmorzars i berenars populars, paelles castelleres, la Xistorrada, la Teclatapa o la dolçor del braç de Santa Tecla fan les delícies dels tarragonins i tarragonines durant els dies de festa.

En aquest àmbit gastronòmic podem incloure els tradicionals esmorzars de forquilla. Aquests no són patrimoni exclusiu de Santa Tecla, ja que funcionen tot l’any, però en els dies de festa els teclers i les tecleres omplen bars, tavernes i establiments de la ciutat per agafar forces de cara les maratonianes jornades, amb l’espineta amb caragolins com a plat estrella.

Un dels llocs emblemàtics de la ciutat de Tarragona per gaudir dels esmorzars de forquilla és el Bar Cortijo, al carrer Rebolledo, molt a prop de la plaça dels Carros. L’any 1978, la família Masegosa va obrir aquest temple gastronòmic, al capdavant del qual estan actualment els germans Santos i Lluís Masegosa.

Els germans Masegosa, amb diversos plats de l'oferta gastronòmica del Bar Cortijo. | Facebook Bar Cortijo

Lloc habitual per a aquells als que els agrada esmorzar contundentment, menjar un entrepà o fer unes tapes, amb els 'callos cortijeros' com un dels grans reclams, el Bar Cortijo ofereix aquest mateix dissabte, entre dos quarts de nou del matí i la una del migdia, el tradicional esmorzar d’espineta amb caragolins, en el marc de la Santa Tecla gastronòmica.

Els propietaris del Bar Cortijo calculen que seran unes 300 racions d’aquest típic plat tarragoní les que se serviran aquest dissabte. En la prèvia de la cita, ja fa uns dies que ho preparen tot. L’espineta tallada i desalada durant tres dies. Caragolins rentats, bullits i assaonats. Els dos ingredients principals es completen amb patates i un sofregit de ceba, all, tomàquet, bitxo, herbes aromàtiques i picada de romesco. Tot barrejat en una paella i a fer xup-xup.

L’espineta amb caragolins no és l’única festa gastronòmica que organitzen al Bar Cortijo. Durant l’any són diverses les cites per als amants del bon menjar, entre elles la Truitada, la Bacanal del Vi, el Dixie & Callos i el Quina Barra.

Bar Tòful, un clàssic a la Part Alta 

Un altre lloc rellevant en el gaudi dels esmorzars de forquilla a Tarragona el tenim al carrer de l'Arc de Sant Bernat, a toca de la plaça del Fòrum, a la Part Alta. És el Bar Tòful, fundat com a Bar Fòrum a mitjans segle passat per Cristòfol Solichero Gras, conegut com a Toful. Després de traspassar-lo fa gairebé dues dècades, la família del fundador va recuperar l'espai, ara propietat de Txema Solichero, fill del Toful.

Txema Solichero, propietari del Bar Tòful, en una de les taules del seu establiment. | Tarragona Digital

Centenars de tarragonins i tarragonines van tastar l'espineta amb caragolins de la primera etapa del Bar Toful i aquesta Santa Tecla, la del 2019, serà la segona després del retorn de la família Solichero a la propietat del local. A banda del plat típic de Santa Tecla, que serveixen els dies 21, 22 i 23 de setembre, els àpats estrella de l'establiment són les mandonguilles amb mondongo, els 'callos' i els peus de poc, que se sumen a la clàssica botifarra amb fesols i tomàquet.

Un dels plats tradicionals per esmorzar, la botifarra amb fesols, del Bar Tòful. | TarragonaDigital

Txema Solichero explica a TarragonaDigital que «comencem dies forts de feina, però de molta germanor ja que aquí s’ajunten les colles castelleres amb teclers i tecleres de tots els elements dell Seguici, així com aquells que només venen a viure la festa». Aquest diumenge serà dia gran al Bar Tòful: esmorzar de les colles castelleres previ a la Diada del primer diumenge de Festes.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Fora del rovell de l'ou del centre de la ciutat, a la Via Augusta, hi trobem el Restaurant Sol Ric, que amb la gerència que va agafar les regnes fa poc més d'un any ha inclòs entre els seus serveis gastronòmics els esmorzars de forquilla. Ous fregits, botifarra amb fesols, 'callos' o bacallà amb tomàquet formen part de la proposta que ofereix el Sol Ric, que durant les festes de Santa Tecla incorpora al seu menú l'espineta amb caragolins.

Imatge del Restaurant Sol Ric, a la Via Augusta de Tarragona. | Tarragona Digital

Tornant a la Part Alta, a prop de la plaça del Fòrum, al carrer Merceria, hi trobem el Racó d’en Mario. El propietari, Mario Villanueva, assenyala que «el dia de Santa Tecla el plat estrella, com no podia ser d’una altra manera, és l’espineta amb caragolins». La resta de dies festius, el favor dels clients es reparteix entre les racions de mandonguilles amb sèpia, les de botifarra amb fesols, els ‘callos’ i el ‘rabo de toro’.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Hem esmentat aquestes opcions per gaudir d'un esmozar de forquilla a la ciutat de Tarragona, però n'hi ha moltes altres. A la Part Alta, a la Part Baixa, al centre, als barris de Ponent o a Sant Pere i Sant Pau, hi ha bons llocs per omplir l'estòmac abans d'una llarga jornada de Santa Tecla. La gastronomia tarragonina és molt rica i ben bona.

"💰4 milions d'euros d'urgència per remodelar la Facultat d'Educació de la URV" "L'Agrupació de Càmpings Tarragona Ciutat premia Eduard Rovira i Inma Rodríguez"