Les festes de Sant Roc celebren enguany el 175 aniversari en un entorn amb més de dos mil anys d'història.

Les festes del barri de Sant Roc de Tarragona: 175 anys d'història a tocar del Circ Romà

Les festes encaren els dos dies més tradicionals | L'arribada de l'aigua, la cercavila, els castells, les revetlles, a més de moltes sorpreses, ompliran el Cos del Bou

Les festes del barri de Sant Roc són les més longeves de Tarragona. Conserven l'essència i la passió dels inicis i, 175 anys després, segueixen omplint d'alegria els carrers més propers a les voltes del Circ Romà.  «És per l'espai, que són tan especials», assegura Sílvia Ferreres, membre de l'Associació Cultural de Sant Roc. Entitats com la Colla Jove, el Drac o els Gegants Vells col·laboren amb el barri que els acull per «organitzar les millors festes de la ciutat», que aquest dijous i divendres arriben a la seva part més tradicional. Revetlles, cercavila, l'arribada de l'aigua, castells, correfoc i moltes sorpreses s'estendran pel carrer Cos del Bou i la Baixada Pescateria. 

Sant Roc: gairebé dos segles de festa al bell mig de la Tarraco Romana

«Els dies 14, 15 i 16 d'agost els tarragonins saben que han de venir a gaudir de les festes de Sant Roc». Des de l'Associació Cultural del barri tenen clar que compten amb les festes més especials de la ciutat. «Les més velles i les que tenen més entitats entre les festes de barri», assegura el president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i pregoner de les festes d'aquest any, Daniel Milà. 

Diversos cartells penjats al barri que repassen la història de les festes de Sant Roc de Tarragona.
Diversos cartells penjats al barri que repassen la història de les festes de Sant Roc de Tarragona. | Carlos Domènech

 

Aquest 2019 les festes de Sant Roc compleixen 175 anys. «El secret ha estat mantenir la seqüència ritual des del principi i sentir la festa. És nostra, és la festa del poble», expressa Sílvia Ferreres. Ara bé, els veïns tenen clar que la ubicació li dona un toc diferencial. «L'entorn és idíl·lic. Ens envolta el Circ, on els romans ja hi feien festes fa més de 2.000 anys», afegeix Ferreres. A més, és una festivitat que coincideix amb la celebració de Sant Magí, el patró petit de Tarragona. Tot i això, eviten parlar de «competència» i asseguren que «Sant Roc és la porta d'entrada a Sant Magí, són complementàries»

El barri de Sant Roc el formen essencialment els carrers Baixada Pescateria i Cos del Bou. Aquest és el punt neuràlgic de les festes. Als anys noranta, però, l'enderrocament dels habitatges que hi havia a la capçalera Circ va provocar la divisió del barri. «Vam patir molt», recorda Ferreres. Malgrat tot, però, les festes van continuar, perquè «molta gent que no viu aquí se les estima com si fossin seves». 

Les festes de Sant Roc de Tarragona han recuperat enguany el canó, que van donar a l'associació fa més d'un segle.
Les festes de Sant Roc de Tarragona han recuperat enguany el canó, que van donar a l'associació fa més d'un segle. | Festes de Sant Roc

 

El Drac, la Jove i els Gegants Vells: tres pilars de les festes de Sant Roc

Si les festes de Sant Roc tenen l'entitat que tenen és, en gran part, gràcies a la participació de les tres entitats que acull el barri: la Colla Jove Xiquets de Tarragona, el Drac de Sant Roc i els Gegants Vells. El president de la Jove ha estat l'encarregat de pronunciar el pregó de les festes, que es va celebrar aquest dimecres a la tarda. «Ha estat una responsabilitat, però també tot un honor», manifesta Daniel Milà, que va barrejar sentiments, homenatge i sàtira i, fins i tot, va pronunciar alguns versots al més pur estil Dames i Vells. 

L'entrega de les entitats al barri és «indubtable», expressen des de l'Associació. Per una banda, el Drac i els Gegants participen en la cercavila i hi conviden colles d'arreu de Catalunya. El Drac també és responsable del Correfoc, que se celebra el dia del patró, el divendres 16 d'agost. Per la seva part, la Colla Jove organitza la Diada Castellera —enguany serà el dia 15 a la tarda junt amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau—, que guanya nivell any rere any gràcies als bons resultats dels liles. 

Els Gegants Vells petits, un homenatge al barri

Aquest any, un dels actes més esperats de les festes de Sant Roc era la presentació dels Gegants Vells petits. Duen el nom de Joanet i Teresina, en memòria de Joan Llort i Teresina Vicens. Mare i fill, nascuts al barri, estaven molt vinculats a l'entitat i van morir recentment. «Ha estat molt especial poder retre homenatge a dues persones que el barri s'estimava molt. Va ser molt emocionant», explica Sílvia Petit, membre de l'Associació, sobre l'acte de presentació dels gegants el passat 11 d'agost. Els alumnes de l'escola del Miracle seran els encarregats de carregar-se les estructures a les espatlles i fer-les ballar de valent. 

Els Gegants Vells petits són la novetat d'enguany i duen el nom de dues persones molt estimades pel barri, el Joanet i la Teresa.
Els Gegants Vells petits són la novetat d'enguany i duen el nom de dues persones molt estimades pel barri, el Joanet i la Teresa. | Carlos Domènech

 

El pregó de Dani Milà enceta els dies més esperats de les festes

Per tal de celebrar com cal el 175 aniversari, les festes de Sant Roc van arrencar el cap de setmana passat. Novetats com l'entrepà quilomètric del Senyor Boada o el Carnaval d'Estiu van ser alguns dels actes més destacats. El pregó d'aquest dimecres a la tarda, però, va donar el toc d'inici als dies més tradicionals i esperats de les festes de Sant Roc.

D'esquerra a dreta, en 'Ferdi', president de l'Associació Cultural de Sant Roc, Pau Ricomà, alcalde de Tarragona i Daniel Milà, president de la Jove i pregoner de les festes.
D'esquerra a dreta, en 'Ferdi', president de l'Associació Cultural de Sant Roc, Pau Ricomà, alcalde de Tarragona i Daniel Milà, president de la Jove i pregoner de les festes. | Carlos Domènech

 

Abans del discurs de Daniel Milà, la cercavila del barri va lluir-se pels carrers de la Prat Alta i la Rambla Vella. Després, el president de la Colla Jove va recordar tots aquells que s'han involucrat en fer grans les festes. També es va retre homenatge a Antonio Caparrós, Joan Llort i Teresina Vicens, tots tres vinculats estretament amb el Drac i els Gegants. El còctel d'Eduard Boada, que va començar fent-se en una formigonera, va servir per donar pas a la revetlla popular. 

Avui, dia 15 d'agost, se celebra la tradicional Cercavila de l'Arribada de l'Aigua, que arrencarà a les 18.00 hores. Hi participaran Drac Petit, el Cabrot Petit del Vendrell, el Maginet de les Timbales, els Gegants Vells Petits i del Cós del Bou, els Negritos, el Nano Caleto, els nanos del barri, els Gegants Moros i els vells, el Ball de Bastons i els Gegants de Vilafranca. Tot seguit hi haurà la Diada Castellera i, més tard, una altra edició de revetlla. 

El Magí de les Timbales petit es tapa les orelles per protegir-se del so del canó.
El Magí de les Timbales petit es tapa les orelles per protegir-se del so del canó. | Carlos Domènech

 

Per últim, el dia de Sant Roc començarà aviat, a les 08.00 hores amb les matinades, a càrrec dels grallers i del canó, recuperat aquest 2019. La part més tradicional de les festes arriba amb l'Anada a Ofici cap a l'església de Sant Francesc, la missa i la tornada. Serà l'avantsala del vermut festiu a càrrec de la xaranga Tocabemolls. Després de dinar, els petits de la casa gaudiran d'activitats, xocolatada i una espectacular traca de globus pels carrers del barri. A les 00.00 hores serà el torn de la traca pels adults i, després, el correfoc. Una gran revetlla amb Cris&Petes i la Tocabemolls tancarà les festes, no sense abans una gran sorpresa que els organitzadors no volen revelar.