Les emergències globals, protagonistes d'un Festival REC que durà a Tarragona estrenes internacionals

El tarragoní José Luis Montesinos serà l'encarregat d'obrir el festival amb la seva òpera prima: «Cuerdas» | La ciutat podrà veure quatre pel·lícules candidates als Òscars
Pau Ricomà i Javier García Puerto encaixen les mans durant la presentació del festival de cinema REC. | ACN

La dinovena edició del festival de cinema REC de Tarragona donarà protagonisme a les emergències globals i durà a la ciutat una desena d'estrenes internacionals. S'estendrà entre el 3 i el 8 de desembre a l'Antiga Audiència de Tarragona, i l'encarregat d'inaugurar-lo serà el tarragoní José Luis Montesinos. La seva òpera prima «Cuerdas» obrirà el festival, que comptarà amb títols com «Nuestras Madres» —Camera d'Or a Cannes—, «Canción sin nombre» —premiada a Montreal i estrenada a USA— o «Parasite» —Palma d'Or a Cannes—. 

Les emergències globals, sobre la taula al festival REC

«No ens mantenim aliens a la realitat, per això hem decidit que el concurs d'enguany se centrarà en les emergències globals que està patint el planeta». Aquestes eren les paraules del director del REC, Javier García Puerto, durant la presentació del festival. Així doncs, el canvi climàtic, les desigualtats socials o la manca d'equitat dels dirigents centren el Programa Emergències. 

«Light as feathers», que tracta les imperfeccions humanes i les accions concretes i inconsistents de les persones, serà la primera obra que es projectarà a l'Antiga Audiència. La segona serà «És a l'aire», un film periodístic sobre les conseqüències del complex Petroquímic al Camp de Tarragona. «Parasite», la gran aposta internacional del festival, es presentarà el divendres 6 de desembre. Se centra en les desigualtats socials i va ser guanyadora de la Palma d'Or al festival de Cannes d'aquest 2019. 

La versió actual de «Los miserables», candidata francesa als Òscars, es projectarà el dissabte. Per últim, arribarà «O que arde», dirigida per Oliver Laxe i que fa un anàlisi dels incendis amb un poderós retrat acurat i honest de l'ànima galega. 

Instant de la pel·lícula «Nuestras Madres», que es podrà veure al festival REC de Tarragona. | «Nuestras Madres»

Un tarragoní obrirà el festival el dimarts 3 de desembre

José Luis Montesinos serà l'encarregat d'inaugurar el REC amb la seva òpera prima: «Cuerdas». Tracta sobre la història de l'Elena, una jove tetraplègica que queda atrapada a una masia al camp. «És un autèntic honor tenir-lo aquí. Montesinos ha demostrat de què és capaç amb la seva primera pel·lícula», ha valorat García Puerto. Serà el dimarts 3 de desembre a partir de les 22.00 hores. 

Instant del film «Cuerdas», la primera pel·lícula del tarragoní José Luis Montesinos. | «Cuerdas»

Altres títols sonats que visitaran Tarragona són «Canción sin nombre», «To live to sing» —estrena a Espanya—, «Just don't think I will scream» —estrena a Catalunya—, «Rare Beasts» —estrena a Espanya—, «Ya no estoy aquí» —també per primer cop al país— o «La innocència», film dirigit per Lucía Alemany i ambientat en un petit poble de Castelló. 

Els tarragonins també podran veure «Nuestras madres», que narra la història d'un jove guatemaltenc que busca el cos del seu pare, desaparegut durant la Guerra Civil; «Temblores», que barreja l'auge de les comunitats evangèliques amb el món LGTB; o «System crasher», pel·lícula alemanya candidata als Òscars que explica el cas d'una menor protegida pel Servei de Protecció al Menor del país. 

Ricomà promet una partida «major» pel REC 2020

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha promés durant la presentació del REC una partida «major» per l'any 2020. A més, ha explicat que aquest 2019 «no hi havia partida pressupostària reservada, només acords verbals de Josep Fèlix Ballesteros amb diverses entitats». Per tal de subvencionar el festival, doncs, l'Ajuntament ha hagut de fer modificatius de crèdit en diversos consells plenaris. 

"🎻MÚSICA: L'OCM estrena temporada amb un conegut violoncel·lista a TGN" "🔴URGENT: Surt en llibertat 1 dels joves de TGN empresonat durant els aldarulls"