La Negrita de Tarragona estrena vestit

Aquest dilluns s’ha presentat el nou vestit de la gegantona en el marc de les festes de Sant Magí
Presentació del nou vestit de la gegantona la Negrita amb la consellera Begoña Floria | Caralp Mariné

 

La gegantona La Negrita de Tarragona ha lluït aquesta tarda de dilluns vestit nou. En un acte celebrat a fora de la Casa de la Festa s’ha fet la presentació oficial del nou vestit de la gegantona, que ha tingut l’oportunitat d’estrenar-lo en un primer ball pensat per l'ocasió. A l’acte hi han assistit sobretot famílies que intrigats han esperat la sortida de la Negrita. 

La Negrita té nou vestit

El vestit ha estat confeccionat per Josep Maria Casas, que ha seguit els patrons del vestit antic que fins ara vestia la gegantona, una peça que havia quedat molt vella i per això el consistori ha decidit canviar-la per una de nova. A més, tal com ha explicat el mateix creador durant l'acte, s'ha pogut copiar exactament el mateix vestit que portava la Negrita antigament. Les últimes peces no s'havien pogut recrear tan bé. En canvi, aquesta d'ara és exactament com el que sempre havia portat la gegantona. La Negrita, com és tradició, porta un vestit de ratlles vermelles i blanques. I com és habitual, porta un lloro a la mà dreta.

Els gegants Negritos de Tarragona durant el ball | Caralp Mariné

 

Els gegantons de Tarragona

El gegant Negrito de Tarragona va néixer el 1856 i la Negrita va ser cisellada el 1859, els dos van ser construïts per Bernat Verderol. El Negrito és un dels pocs gegants de mig cos que existeixen a Europa. És similar al Lladrefaves de Valls, un gegant també negre. El cert és, però, que els negritos de Tarragona que en l’actualitat ballen al carrer són una rèplica feta l’any 2007 per l’artista Àngels Cantos.

El Negrito llueix un vestit blanc amb una corbata vermella i la Negrita un vestit de ratlles vermelles i blanques. El Negrito porta sempre un rotllo de paper a la mà i la Negrita un lloro molt característic. Són negres perquè els gegants d’altres races han estat típics en el context tradicional d'aquesta tradició. Representen quelcom exòtic, desconegut i sorprenent.

El nou vestit de la gegantona es mou igual que el vestit tradicional | Caralp Mariné

 

Festes de Sant Magí

La presentació del nou vestit de la Negrita s’emmarca dins de les Festes de Sant Magí, que comencen de forma oficial demà i acaben el 19 d’agost. Així i tot, però, la programació de la festa major petita de Tarragona s’estén des del divendres passat i fins al pròxim diumenge. En total es faran 200 actes entre activitats programades per entitats, esdeveniments de caràcter tradicional, música i espectacles.

NOTÍCIES RELACIONADES:

El programa sencer de les festes de Sant Magí 2018 de Tarragona

Tarragona ja olora l'ambient de Sant Magí

La Baixada de l’Aigua celebra el 25è aniversari aquest Sant Magí

"ATENCIÓ: Incendi forestal al barri tarragoní de Sant Salvador" "ATENCIÓ: Acero (PP) repta la CUP a dir que «volen prohibir les terrasses a Tarragona»"