Pinedo recula i diu que la «prioritat» és «conservar les grades reconstruïdes de l'Amfiteatre de Tarragona»

El regidor defensa que es va expressar «malament» i que «no es prendrà cap decisió sense els informes tècnics pertinents» | Allau de crítiques de la CUP, PSC i Cs
El regidor Hermán Pinedo ha reculat i ha manifestat que la «prioritat» és mantenir les grades de l'Amfiteatre reconstruïdes als anys 70. | Antonio Ramos

El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo (ECP), ha assegurat que és «prioritat» mantenir les grades de l'Amfiteatre reconstruïdes entre els 60 i els 70. Les declaracions arriben només unes hores després d'explicar, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, que s'enderrocaria la part superior d'aquestes grades i s'estudiaria la desaparició de la resta. «Em vaig expressar malament», ha reconegut Pinedo, qui supedita les decisions sobre les grades als informes tècnics. Tot i això, tampoc tanca a la porta a l'enderrocament de les mateixes si els tècnics així ho indiquen. La situació ha comportat una allau de crítiques per part d'Eva Miguel (CUP), Sandra Ramos (PSC) i Rubén Viñuales (Cs). 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«En cap cas es contempla com a prioritat enderrocar les grades»

«Compareixo davant els mitjans per explicar que, en referència a la notícia que s'ha publicat aquest matí, em vaig expressar malament. En cap cas es contempla com a opció prioritària enderrocar les grades reconstruïdes». Aquestes han estat les paraules d'Hermán Pinedo per matisar l'afirmació realitzada en una entrevista publicada aquest mateix dimarts. Després d'assegurar que s'enderrocaria la part superior de les grades —responsables que l'Amfiteatre sigui el monument més icònic de la ciutat— i, també, que s'estava estudiant l'enderrocament complet, Pinedo ha manifestat que «no sabrem què cal fer fins que no estiguin tots els informes tècnics elaborats»

«És evident que estan en mal estat, però encara no sabem què passarà amb aquestes grades», ha insistit el regidor d'En Comú Podem. L'Amfiteatre es va tancar al públic pel perill que comportava l'estructura, molt debilitada. Per poder reobrir-lo, l'Ajuntament va encarregar un projecte de tres fases. La primera, que assegurarà les grades més properes a la ciutat. La segona, que s'encarregarà dels blocs amb perill de despendre's i caure a l'arena. I, l'última, que encara es desconeix i dependrà dels resultats de les dues primeres fases. «Per tant, fins que no acabi la primera fase, no sabrem què hem de fer», ha explicat Pinedo. Aquesta primera fase es troba en procés de tramitació.  

Les grades reconstruïdes entre els 60 i els 70 són les culpables que l'Amfiteatre sigui el monument més icònic de la Tarraco Romana. Es van alçar sobre les grades romanes originals, en bon estat de conservació, i permeten que turistes, visitants i els mateixos tarragonins interpretin correctament el monument. El seu estat, però, és molt dolent. Tenen esquerdes en diversos punts a causa de les filtracions d'aigua i els moviments de terres. «Arreglar-les i conservar-les és prioritari, però tampoc sabem si s'hauran d'enderrocar», ha acabat dient el regidor responsable del Patrimoni.

CUP, PSC i Cs carreguen contra Pinedo i la seva gestió del patrimoni

La notícia sobre l'enderrocament de les grades reconstruïdes de l'Amfiteatre ha arribat als grups municipals a través de la premsa. De fet, ni tan sols l'alcalde Pau Ricomà coneixia l'afirmació realitzada pel seu soci de govern, Hermán Pinedo. Després d'escoltar, 'in situ', com el regidor de Patrimoni reculava i matisava les seves declaracions, tant la CUP, com Cs i el PSC han carregat durament contra el regidor.

«La setmana passada va tenir lloc una sessió monogràfica sobre l'Amfiteatre i en cap cas es va plantejar l'opció d'enderrocar les grades. Lamentem aquesta manera d'improvisar», ha expressat la regidora cupaire, Eva Miguel. En el mateix sentit s'ha expressat Sandra Ramos, portaveu socialista. «En quines mans està el patrimoni d'aquesta ciutat?», s'ha preguntat. 

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Rubén Viñuales, ha manifestat que «l'Amfiteatre no és qualsevol monument. Sincerament, necessitem que d'una vegada per totes a Tarragona es tracti el patrimoni com cal». Cal recordar que Cs va presentar una denúncia davant de la fiscalia perquè, segons el seu punt de vista, el tancament de l'Amfiteatre per seguretat va arribar massa tard i, per tant, l'Ajuntament va cometre una negligència. En aquest sentit, Viñuales ha expressat que «serà Fiscalia qui determinarà si les decisions sobre el patrimoni les prenen els tècnics o els polítics»

"🎥 NO US HO PERDEU: Aquest dimarts comença el festival de cinema de Tarragona, REC" "❗URGENT: Volen enderrocar les graderies de l'amfiteatre de TGN"