Un tractament amb realitat virtual pioner a Tarragona millora la recuperació dels pacients d'ictus

Així ho conclou un estudi realitzat per especialistes investigadors de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, publicat a la revista 'Stroke'
Pacient amb ictus realitzant teràpia amb realitat virtual a l'Hospital Joan XXIII. | Cedida

 

Els pacients que han patit un ictus amb afectació a la capacitat de comunicació (afàsia) i reben tractament amb realitat virtual durant la seva rehabilitació tenen una millor recuperació de la comunicació que aquells que reben un tractament estàndard. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi, publicat a la revista 'Stroke', realitzat per especialistes investigadors del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

En l'estudi, els investigadors del centre tarragoní van realitzar un assaig amb 17 pacients amb afàsia de broca crònica (la que es manté a partir dels sis mesos de l'accident cerebrovascular), dividits en dos grups. Un grup va rebre teràpia estàndard en un entorn de terapeuta - pacient, mentre que l'altre grup va rebre teràpia de realitat virtual.

 

Després de dos mesos de rehabilitació, ambdós grups havien millorat significativament en les proves primàries de llenguatge i en les proves secundàries, en què es van avaluar paràmetres com l’accés lèxic i l’execució verbal dels estímuls entrenats. Però la dada rellevant de l'estudi va ser que només el grup que havia rebut tractament amb realitat virtual va millorar en la freqüència comunicativa i en l’efectivitat en la vida quotidiana en acabar l’estudi, a més de mantenir de manera significativa les millores a totes les proves després de vuit setmanes de teràpia.

 

Pacient amb ictus realitzant teràpia amb realitat virtual a l'Hospital Joan XXIII. | Cedida

 

 

La teràpia amb realitat virtual, des de 2014

Aquest tractament de realitat virtual es realitza al Servei de Rehabilitació de l'Hospital Joan XXIII des de l'any 2014 i és un reforç del tractament rehabilitador bàsic. Consta d’un software i una càmera que registra la posició i els moviments dels pacients, que treballen amb diferents escenaris. Aquells que han tingut seqüeles motores han d’agafar objectes i l’equipament amb realitat virtual enregistra els moviments. Quan hi ha afàsia, treballen dos pacients alhora i intenten comunicar-se entre ells amb dos ordinadors, i ells s’estimulen a fer diferents accions.

 

"🚔CAÇAT a TGN circulant amb el permís suspès i sense assegurança" "👮 ATENCIÓ: Va beguda i és detinguda per trencar un vidre i resistir-se als agents a TGN"