Llum verda del Govern de l'Estat a que la plataforma de Repsol segueixi operant a la costa de Tarragona

Es concedirà deu anys més a Repsol per tenir activa la plataforma | La pròrroga actual acaba avui a les 23:59

ACTUALITZACIÓ | 13:24h

El Consell de Ministres aprovarà demà que la plataforma Casablanca pugui continuar en funcionament durant deu anys mes. Així ho ha confirmat en declaracions a TarragonaDigital fa escassos minuts el Subdelegat del Govern de l'Estat a Tarragona, Joan Sabaté. Està previst que l'ordre del dia del Consell de Ministres de demà, finalment inclogui l'autorització de la pròrroga que Repsol havia sol·licitat per tal de poder seguir operant durant deu anys mes amb la plataforma Casablanca d'extracció de petroli, ubicada a la costa de Sant Carles de la Ràpita. 

La plataforma es troba ja avui completament aturada

La incertesa ha planat fins a l'últim moment donat que el fet que l'assumpte no es tractés al Consell de Ministres del dia 21 de desembre va provocar que s'haguéssin d'iniciar les tasques d'aturada de la planta extractora de petroli per tal de procedir a  l'aturada definitiva, que ja s'ha produït durant el dia d'avui i ja s'ha notificat als organismes administratius corresponents. Així doncs, amb la planta completament aturada, Repsol està ara pendent del que resolgui demà el Consell de Ministres i de la publicació dels acords al BOE, moment en que es podrà començar a treballar en les tasques de posada novament en marxa de la planta. La previsió és que durant els primers dies de l'any 2019, la plataforma Casablanca pugui tornar a operar a ple rendiment. 

Joan Sabaté ha explicat que  l'executiu espanyol ha atès les reivindicacions del territori i ha valorat «la importància de mantenir els llocs de treball» - 120 directes- per atorgar el permís d'explotació de la plataforma per deu anys més. Sabaté ha assegurat també que aquesta pròrroga «no és incompatible» amb la política de reducció de consum dels combustibles fòssils que defensa l'executiu espanyol, d'acord amb la Unió Europea i els acords internacionals com a mesura per reduir els efectes que el canvi climàtic té sobre el planeta. 

NOTÍCIA ORIGINAL | 11:25h

La plataforma Casablanca que Repsol té a la costa tarragonina haurà d’aturar totalment les seves tasques d’extracció de petroli aquesta mitjanit, moment en què acaba el termini de la concessió governamental vigent fins avui per seguir amb l’explotació. La segona pròrroga de la concessió que ha de permetre a la plataforma seguir treballant deu anys més s’havia d’haver tractat al Consell de Ministres del passat 21 de desembre, tot i que finament no va entrar a l’ordre del dia, fet que ha provocat que la planta s’hagi d’aturar totalment aquesta nit, amb tot el que aquesta aturada comporta.

Pròrroga per que la plataforma Casablanca operi deu anys més

La concessió original per la qual la plataforma Casablanca de Repsol podia operar al Mediterrani preveia dues pròrrogues addicionals de 10 anys. La primera, es va concedir l’any 2008 i finalitza ara i des de la companyia energètica es va sol·licitar en temps i forma la segona pròrroga que permetria seguir operant fins l’any 2028. Per part de Repsol s'han complert tots els requisits tècnics i administratius per a obtenir la pròrroga i està en mans del govern estatal, ara, atorgar-la.

  

El fet de no haver tramitat encara la sol·licitud via Consell de Ministres per tal d’autoritzar la pròrroga i allargar la concessió deu anys més és el que ha provocat la parada d’aquesta nit. Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica consultades per TarragonaDigital deixen obert l’escenari a l’espera de si la qüestió s’inclou al Consell de Ministres de demà o al primer de l’any 2019. En qualsevol cas tampoc es tanca la porta a què finalment s’opti per no autoritzar la pròrroga, fet que provocaria el tancament definitiu de la plataforma.

  

Pèrdues de producció i d’aturada de la plataforma Casablanca

Fonts de Repsol han explicat a TarragonaDigital que fa dies que s’està treballant ja en les tasques d’aturada definitiva de la plataforma, atès el silenci administratiu que fins al moment s’ha produït davant la sol·licitud de pròrroga. Pel que fa a les pèrdues ocasionades per aquest fet, a les de la mobilització del personal tècnic per a l’aturada, si suma a les pèrdues diàries per tenir les plantes no operatives, operativitat que, en cas que finalment es prorrogui el permís per seguir treballant, no es podrà restablir fins a principis de gener.

  

Llocs de treball de Casablanca pendents de la decisió del govern espanyol

La plataforma Casablanca compta actualment amb més de 100 llocs de treball qualificats, segons fonts de la companyia petrolífera. Així mateix, compta també amb desenes de treballadors lligats a la plataforma via empreses auxiliars que treballen tant a la plataforma com a les instal·lacions derivades de la mateixa i ubicades al Camp de Tarragona.

  

De la mateixa manera, Repsol té previst un pla d’inversions per tal de renovar i mantenir tècnicament la plataforma. Aquesta inversió milionària s’aniria efectuant durant aquests deu anys de pròrroga que ara queda pendent a l’espera del que decideixi el govern espanyol a respecte.

Prohibició de noves prospeccions petrolieres al Mediterrani

  

El Consell de Ministres presidit per Pedro Sánchez ja ha manifestat anteriorment la seva oposició a noves prospeccions petrolieres al Mediterrani. Així doncs, el passat mes de juny l’executiu socialista va prohibir noves prospeccions d’hidrocarburs en l’anomenat ‘Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani’, és a dir, un espai de 46.000 quilòmetres quadrats entre Girona, Balears i Alacant.

  

  

De la mateixa manera, llavors es va explicar que es seguiria permetent que les explotacions extractives d’hidrocarburs que estaven en funcionament continuessin operant, tot i que es va advertir que es «revisarien les que ja estaven en vigor». Aquesta advertència efectuada per la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera és la que en aquests moments pot ser decisiva perquè s’acabi denegant la pròrroga de la plataforma Casablanca.

Suport del territori al manteniment de la plataforma

L’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE) ha mostrat el seu total suport a la plataforma petroliera i ha mostrat la seva preocupació per la ‘incertesa’ que suposa la situació actual. Altres entitats com les Cambres de Comerç de Tarragona, Valls i Tortosa o ajuntaments de la demarcació s’han posicionat també públicament a mantenir la plataforma en funcionament, tant per la pèrdua de llocs de treball que suposaria tancar-la com per la tasca de suport divers que Repsol realitza a Tarragona, tant a escala social com cultural o educativa.