L'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona aprova un pressupost d'11,3 milions d'euros per al 2020

Suposa un augment del 3,88% per la incorporació de nou personal en l'àmbit dels joves i els infants | El serveis 'Àpats en companyia' arribarà també a la llar d'avis de SPiSP
La primera tinent d'alcalde i presidenta de l'IMSST, Carla Aguilar, durant la roda de premsa d'aquest dijous a la tarda. | Mauri

El pressupost de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) pel 2020 serà d'11,3 milions d'euros, un augment del 3,88% respecte a l’any anterior, per la incorporació de nous professionals que treballaran en el camp dels joves i els infants. Del pressupost total, que s'ha aprovat aquest dijous al consell rector de l'IMSST, un 54% es destinarà a despeses de personal, mentre que un 44%, al manteniment de llars de jubilats, centres socials i despeses corrents.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Aquestes dades les ha anunciat la consellera i presidenta de l’IMSST, Carla Aguilar-Cunill, que ha subratllat que «pel 2020 ens hem centrat principalment en tres àmbits d’actuació: combatre la solitud de la gent gran, treballar per a la integració d’adolescents en situació de risc i els que són immigrants sols arribats a la ciutat i diferents intervencions a la Part Baixa de la ciutat».

'Àpats en companyia' s'oferirà també a SPiSP

En l’àmbit de la gent gran, l'IMSST posarà en marxa el projecte Radars als barris de Ponent. Aquesta iniciativa tracta d’abordar la solitud no volguda de les persones grans i prevenir situacions d’exclusió social, creant una xarxa de la comunitat que col·laborarà perquè aquestes persones es tornin a vincular a la vida comunitària. Es treballarà amb el veïnat, comerços, farmàcies, entitats i persones voluntàries per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc d’exclusió social de les persones grans.

El programa 'Àpats en companyia' que es va iniciar a la Granja també s'oferirà a la llar d'avis de SPiSP | Tarragona Digital

D’altres aspectes vinculats amb la gent gran i que, si fos necessari a partir del projecte Radars, s'hi destinarien més recursos  són els serveis de teleassistència (190.000 euros),  el Servei d’Ajuda a Domicili (2,14 milions d'euros) i el Servei d’Àpats a domicili (230.000 euros), aquest darrer adreçat a persones majors de 65 anys i persones dependents que compleixen els requisits establerts. A més, també s'ofereix el Servei d’assessorament jurídic en matèria de Serveis Socials i de vulnerabilitat habitacional, que continuarà oferint els seus serveis i que té un pressupost de 54.769 euros. Actualment, hi ha 1.100 persones amb el servei de teleassistència; 900 amb el Servei d’Ajuda a Domicili i 100 amb el Servei d’Àpats a Domicili.

També en l'àmbit de la gent gran, el programa 'Àpats en companyia', iniciat a la Llar de jubilats de La Granja el passat mes de juny, s’implantarà l’any vinent a la llar d’avis de Sant Pere i Sant Pau. Aquest és un projecte social per combatre la solitud en el col·lectiu de la gent gran mitjançant l’oferiment d’àpats en llars municipals de gent gran, orientat a potenciar un envelliment actiu i saludable, amb la intenció de cobrir dues necessitats bàsiques: facilitar una alimentació adequada i un espai relacional de vincles d’amistat i de connexió amb la comunitat. L'IMSST hi destinarà 35.000 euros.

Tres dinamitzadors cívics per a l'emancipació juvenil

En l’àmbit dels joves, la presidenta de l’IMSST, Carla Aguilar-Cunill, ha explicat que «s’incorporaran tres dinamitzadors cívics per a l’emancipació juvenil, per tal de reforçar els serveis existents i  aconseguir la integració de nois i noies immigrants sols, majors de 18 anys, que han arribat a la nostra ciutat». D’altra banda, es reforçarà amb més personal el servei d’acompanyament per adolescents de 16 a 18 anys en situació de risc per donar suport socioeducatiu.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Un altre dels serveis que es reforçarà és el suport a famílies amb infants de 0 a 3 anys en situació de risc, per tal de vetllar per un adequat desenvolupament integral i benestar dels infants i per la permanència amb la seva família. L'oferta inclou espais individuals o de grup per treballar mitjançant la intervenció dels professionals en la millora de la cobertura de les necessitats dels infants en situació de risc. Amb la incorporació de nous professionals, aquests dos serveis disposaran d’un total de sis educadors.

Pla d’Acció Comunitària inclusiva a la Part Baixa

La consellera Aguilar ha explicat que de cara a l’any vinent es posarà en marxa un Pla d’Acció Comunitària inclusiva a la Part Baixa, per tal de dinamitzar un procés participatiu amb les entitats i veïnat del barri, amb la finalitat d’augmentar la inclusió i cohesió social. Aquesta actuació està pressupostada en 20.300 euros.

La presidenta de l’IMSST, Carla Aguilar-Cunill, també ha anunciat que l’any vinent es vol obrir un pis de transició per a persones sense sostre a la Part Baixa. Es tracta d’un projecte pilot que vol donar resposta a l’atenció a persones vulnerables que estan en situació d’exclusió residencial. Per a tirar-ho endavant, es comptarà amb la col·laboració d'SMHAUSA.

L'IMSST té previst desenvolupar un Pla d’Acció Comunitària inclusiva a la Part Baixa. | Google Maps

Així mateix, l’IMSST també té previst l’obertura d’un Punt d’Assessorament Energètic (PAE), amb una inversió de 27.000 euros, per atendre persones que pateixen pobresa energètica amb l’objectiu d’ampliar el servei actual. La intenció és donar informació i acompanyar a la ciutadania per resoldre qualsevol dubtes sobre com mantenir la llar amb condicions de consum i estalvi d’energia.

Finalment, destacar que l’Institut Municipal de Serveis Socials incrementarà el pressupost dels convenis de col·laboració que manté amb la Creu Roja i Càritas pels serveis que presten als col·lectius més vulnerables, així com el de Joventut i Vida, que gestiona el Menjador Social de Bonavista.

"🚔 Comença un dispositiu especial de seguretat a la Part Alta de TGN" "🏬 ATENCIÓ: El nou negoci que podria obrir a TGN al local de Casa Cuadras"