Pla general de l'escenari del Teatre Metropol amb els tres guardonats als Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2019

El calafellenc Albert Pijuan, guardonat amb el 30è premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler

Pau Sabaté guanya el Vidal Alcover de traducció i Eloy Martínez el Tinet de narrativa curta

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2019-2020 ja tenen guanyadors. Una edició que serà recordada per l'excepcionalitat sanitària marcada per aquests últims mesos, obligant a ajornar l'acte de lliurament de premis i reconvertir-lo a un nou format. Aquest dissabte, 13 de juny, s'ha donat a conèixer el veredicte a través d'un programa de televisió, produït per TAC 12 i transmès per altres canals de la Xarxa de comunicació local de Catalunya i per streaming per internet.

En el programa s'han donat a conèixer el títol de les obres guanyadores i els seus autors de les tres categories dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona: el Pin i Soler de novel·la; el Vidal i Alcover de traducció; i el Tinet  de narrativa curta. Aquest format permetrà que les obres segueixin el seu procés però, probablement, el mes de novembre es realitzi l'acte presencial de lliurament dels guardons.

 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

  

Albert Pijuan, guardonat amb el Pin i Soler de novel·la

El 30è Premi Literari Ciutat de Tarragona Pin i Soler, on s'han presentat 114 obres, ja té guanyador. L'obra 'Tsunami' de l'escriptor de Calafell, Albert Pijuan Hereu ha estat la guanyadora en aquesta categoria i s'ha emportat el premi dotat amb 21.000 euros. La novel·la serà publicada per Angle editorial i apareixerà a principis del mes de setembre.

El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte  amb la següent motivació: «El jurat remarca que el nivell de les obres presentades ha estat elevat. Hi havia diverses candidates a finalistes, i finalment Tsunami ha estat escollida per majoria simple. El jurat destaca l'ambició de l'obra, la voluntat d'estil de l'autor i el control del ritme narratiu de la novel·la.»

El Vidal Alcover per Pau Sabaté

La 20 convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, dotat amb 12.000 euros, ha comptat amb 12 propostes presentades. El jurat, integrat per Sam Abrams, Montserrat Franquesa, Jordi Jané, Carles Prado, Anna Soler Horta i Rosa Ibarz com a secretària, s'ha decantat pel projecte presentat pel barceloní Pau Sabaté, consistent en la traducció dels 'Poemes', de Teòcrit. L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984. 

  

El veredicte del jurat s'ha basat en els següents punts: «El jurat ha decidit atorgar el premi a aquest projecte tant pel lloc que ocupa Teòcrit en la història de la literatura grega i universal com per la qualitat i vivesa dels seus poemes. El projecte  de Pau Sabaté respecta plenament el contingut i la forma poètica de l'original, una llengua erudita i exquisida, lírica i musical, supera els problemes d'una traducció anterior, i va més enllà dels poemes de tema estrictament pastoral i dels epigrames de l'autor.

Un volum amb 15 contes

252 treballs s'han presentat al 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, dotat amb 1.000 euros. El jurat, integrat per Teresa Colom, Alba Dalmau, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha decidit declarar guanyador el relat 'Els nigrants', d’Eloy Martínez , de Vilassar de Mar.

El jurat  ha justificat el seu veredicte  amb la següent motivació: «És un text original, d’actualitat, de discriminació, de denúncia social, molt pensat i que sap on vol arribar. Assenyalar el domini de la trama, una estructura narrativa molt calculada que manté l’interès de tota la narració, i un desenllaç amb un gir final que aporta significat i sentit al text.»

A més a més, el jurat ha decidit fer una menció especial del conte 'Els jardinets', de Daniel Vargas, de Rubí. Tots dos relats seran publicats per Cossetània edicions, en un volum que aplegarà, també, els següents altres 13 contes, també seleccionats pel jurat: 

 • 'Educació sentimental', d’Isabel Olesti Prats (Barcelona) 
 • 'Amics desiguals', de Roger Sunyer i Tacher (Santa Perpètua de la Mogoda)
 • 'Auxili!', d’Edgar Cotes i Argelich (Cornellà de Llobregat)
 • 'El límit dels mapes', de Glòria de Castro Pascual (Llubí, Mallorca)
 • 'El llop i l'arròs caldós', de Santiago Diaz i Cano (les Piles, la Safor)
 • 'El segon amor', de Georgina Argimon Maza (Barcelona) 
 • 'La conspiració de la Blatta Orientalis', d’Enric Casanovas Beltran (Mataró)
 • 'La mort d'Utopia', de Guifré Illa Bachs (el Masnou) 
 • 'Perfum de terra', de Teresa Guiluz i Vidal (Vilanova i la Geltrú) 
 • 'Reflexos', d’ Alba Romanyà Serrasolsas (Barcelona) 
 • 'Confessions', de Núria Naval (Reus) 
 • 'La Bartleby', de Joan Altimiras Ruiz (Barcelona) 
 • 'L’últim tren', de Teresa Barba (Barcelona)