Una marea de més de 1.000 joves tenyeix de verd el cor de Tarragona

La manifestació clou una setmana de reivindicacions per exigir solucions davant l'emergència climàtica del planeta
Més d'un miler de joves ecologistes s'han sumat a la manifestació d'aquest divendres a la tarda a Tarragona | Toni Cabanillas

 

Més de 1.000 joves s'han concentrat aquesta tarda a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona per exigir mesures contra l'emergència climàtica que viu el planeta. La concentració ha estat un èxit de convocatòria gràcies a l'assistència massiva de cares joves i del moviment estudiantil, que per primera vegada agafa les regnes de la reivindicació. A les 18.00 hores han començat una marxa que els ha dut fins a la porta de l'Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

La protesta respon a la presa de consciència i la passa endavant de molts joves, que han agafat la veu cantant per liderar la nova era d'un moviment ecologista que no és nouvingut a l'agenda. «La cimera d'aquesta setmana ha servit per cridar l'atenció a la societat, com es veu en les manifestacions d'aquest divendres [...], i ha servit també per generar un diàleg intergeneracional que implica per primera vegada a aquells que veuran l'impacte d'aquest escalfament global en les pròximes dècades», reflexionava la climatòloga de la URV Susana Borràs en declaracions a TarragonaDigital.com.

 

«La realitat és que hem generat un escenari realment preocupant», reflexiona la veu dels experts

«El canvi climàtic ens planteja una sèrie de reptes de primera magnitud que requereixen l'aplicació de mesures urgents», explicava també l'experta de la Rovira i Virgili. «La realitat és que hem generat un escenari realment preocupant que ara ens toca mirar de revertir», afegeix. Borràs recorda que «la nostra espècie és especialment dependent d'uns recursos naturals que s'estan reduint» a alta velocitat.

 

Una pancarta aixeca el lema 'Lluitem avui per tenir un demà' | Toni Cabanillas

 

«Lluitem pel futur del planeta», «No és un canvi, és una emergència!», «Si la Terra fos un banc ja estaria rescatada». «Solucions ja!», «Ningú podrà mirar cap a una altra banda mai més». Les desenes d'eslògans ben diferents que s'han pogut llegir a la protesta en moviment són un bon termòmetre per copsar la intensitat d'un moviment que ha tret múscul amb una força notable.

 

Des de la URV, alerten que els efectes d'aquest escalfament global seran «econòmics, socials i ambientals», i que «modificaran el nostre mode de vida tal com el coneixem ara». Mancarà aigua, mancaran aliments. Accentuarà les sequeres, les inundacions. Forçarà les migracions per raó climàtica. El repte és «contenir l'increment de la temperatura del planeta per sota del llindar de seguretat d'un grau i mig», exposa Borràs.

 

27-S: divendres de mobilització amb comandament estudiantil

La participació dels més joves ha garantit l'èxit de la concentració de les 18.00 hores | Toni Cabanillas

La jornada d'aquest divendres ha estat especialment marcada per les mobilitzacions de protesta envers la situació d'emergència climàtica, i la demarcació de Tarragona no ha estat una excepció a les escoles i instituts del territori. Molts estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) també s'han sumat amb una aturada de 15 minuts a mig matí i una concentració al centre de Tarragona a partir de les 12.00 hores, com a preludi de l'acció conjunta de les 18.00 hores.

 

La celebració de la cimera de Nacions Unides per concretar accions coordinades que posin fre a l'escalfament del planeta ha servit de catalitzador per esperonar la jornada de vaga d'aquest 27 de setembre a milers de ciutats del món, també al Camp de Tarragona. La consciència a les escoles i l'aparició de pancartes de protesta a la plaça Prim de Reus són altres de les imatges que ha deixat la jornada al territori.

 

També et pot interessar