La màquina de raig X per detectar droga arriba a Mas d'Enric tres anys després d'obrir la presó

L'aparell ha entrat en funcionament coincidint amb la mort d'un reclús suposadament per sobredosi
Mas d'Enric no comptava amb màquina de raig X per detectar droga fins aquesta setmana. | Guillem RS

 

La presó de Mas d'Enric ja té en funcionament una màquina de raig X per detectar l'entrada de droga. S'ha activat tres anys després d'obrir el centre penitenciari, que va començar a rebre reclusos el mes de novembre del 2015. L’aparell, que no s’havia fet servir mai fins ara per falta d’un operador, just es posa en marxa després de la mort d’un reclús, aquest mes de gener, suposadament a causa d’una sobredosi. Els sindicats feia temps que denunciaven la situació. 

 

 

Mas d'Enric, tres anys sense màquina de raig X

El centre penitenciari de Mas d'Enric del Catllar va obrir el novembre de 2015. Com és habitual en les presons, s'hi va instal·lar una màquina de raig X per detectar la possible entrada de droga en l'espai. El problema, però, és que no hi havia cap operador que fes anar l'aparell. Per aquest motiu, durant aquests tres anys mai s'havia activat. 

 

Precisament el passat mes de gener, un reclús va aparèixer mort per, suposadament, una sobredosi. Des del Departament de Justícia, però, s’argumenta que no hi ha cap relació entre la recent mort d’aquest intern —del qual no poden confirmar-ne la causa en no disposar dels resultats de l'autòpsia— i la posada en marxa de la màquina, que s’usarà tant en presos com a visitants.

 

Queixes dels sindicats per la situació a la presó del Catllar

Els sindicats feia temps que reclamaven que s'activés la màquina de raig X per guanyar en seguretat i evitar l'entrada de droga al recinte. A més, també fa mesos que reclama més mesures per protegir els treballadors. La setmana passada, de fet, CSIF va reclamar la destitució de la subdirectora de tractament. El motiu va ser una agressió a diversos funcionaris perpetuada al pati de la presó i en la qual hi van participar alguns dels interns