Mas d'en Cosidor, una fortificació medieval de Tarragona desconeguda i enrunada

El conjunt està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i és de propietat privada | L'última actuació que s'hi va fer va ser l'any 2005
Mas d'en Cosidor és una fortificació medieval ubicada a Tarragona, parcialment enrunada i catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional. | Àngel Ullate

 

Mas d'en Cosidor és una fortificació medieval de Tarragona catalogada, per la Generalitat de Catalunya, com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Tot i això, és desconeguda per la majoria de la població i es troba en estat d'enrunament gairebé total. Queda en peu la torre principal, però amb una gran esquerda que preveu l'esfondrament total. L'última actuació que s'hi va fer va ser l'any 2005. Es tracta d'una propietat privada ubicada entre el Catllar i la Móra. 

Mas d'en Cosidor, patrimoni medieval tarragoní

La ciutat de Tarragona compta amb un llistat patrimonial gegant. L'herència romana és la més reconeguda i valorada, però també hi ha restes medievals. Mas d'en Cosidor n'és un exemple. S'ubica entre el Catllar i la Móra i data d'entre els segles XIV i XV. Es tracta d'una fortificació formada per una torre de guaita i una defensa de planta quadrada

Es va construir amb maçoneria, però compta amb carreus de pedra a les cantoneres. Conserva diverses finestres, una d'elles d'arc apuntat, a més d'una gàrgola i restes de matacans. Així ho recull el projecte Grans Runes elaborat per la CUP de Tarragona, on inclouen en un llistat tots els elements patrimonials en estat d'abandó de la ciutat.

Una gran esquerda a la torre principal i enrunament del conjunt

El conjunt de Mas Cosidor està gairebé enrunat. La torre de guaita, d'un alt valor patrimonial —segons consta en la fitxa de BCIN de la Generalitat— compta amb una gran esquerda vertical de diversos centímetres. La resta de la fortificació tampoc presenta millor estat de conservació, atès que només s'han fet dues intervencions en les últimes dues dècades: l'any 2002 i l'any 2005. 

Detall de la gran esquerda que pateix la torre principal del conjunt. | Àngel Ullate

 

Segons la Generalitat, l'estat de conservació de Mas Cosidor és «regular». La certesa, però, és que no es recomana visitar-lo. «Tampoc es aconsellable la visita, donat el precari estat de conservació del conjunt», expressa el portal CatalunyaMedieval, especialitzat en monuments d'aquesta època.

La propietat d'aquest conjunt és privada. Segons ha informat la CUP, «és d'una societat que es va constituir quan es construir l'autopista AP-7, i actualment no està invertint en el seu manteniment». Així doncs, Mas d'en Cosidor espera pacient el seu esfondrament, i se suma a la llista de béns protegits que pateixen l'abandonament de les administracions. 

Estat en què es troba el conjunt de Mas Cosidor, un Bé Cultural d'Interès Nacional. | Àngel Ullate

 

"🔴 MOLT FORT: Agredeix la seva dona a TGN i la fa fora de casa amb un nadó" "🔴 ÚLTIMA HORA: En llibertat l'agressor de la dona amb la bandera espanyola a TGN"