Mauro Herce al Festival REC de Tarragona

El director de fotografia Mauro Herce presenta la pel·lícula 'O que arde' al REC de Tarragona

La segona jornada del Festival de Cinema REC 2019 ha tingut un clar protagonista: la pel·lícula 'O que arde',  dirigida per Oliver Laxe, i que s'ha pogut veure per segona vegada a Tarragona, aquest dijous dia 5 de desembre a la tarda a l'Antiga Audiència de la ciutat, seu principal del festival de cinema.

'O que arde' ja s'havia pogut veure a Tarragona durant aquest mes de novembre, a les sessions prèvies al festival que s'han dut a terme durant el mes de novembre al Caixa Fòrum. No obstant,  l'organització del Festival ha volgut programar-la de nou aquest dimecres dia 6 de desembre, dins el cicle Emergències del mateix REC 2019 i amb la presència del director de fotografia de la pel·lícula, Mauro Herce, el qual ha respost a les diverses preguntes que el film de Laxe ha provocat a l'audiència.

 

Oliver Laxe, màxim exponent del 'Nou cinema gallec'

Oliver Laxe, juntament amb altres directors com Alberto Gracia, Lois Patiño, Xacio Baño o Eloy Enciso entre d'altres formen part del que es coneix com a 'Nou cinema gallec'. 

Es tracta d'un grup de directors, actors o tècnics cinematogràfics que estan aconseguint redefinir el cinema d'autor espanyol amb noves mirades i maneres d'explicar les coses a través de la càmera. Cinema d'autor, independent, gens massiu - de moment -  i on el mètode, l'acurada preparació i recerca profundes de l'essència de cada projecte, l'auto producció i un punt d'artesania que connecta directament amb la naturalesa o la mateixa experiència creativa en són el principal exponent.

Per tot això, la crítica especialitzada s'ha rendit completament a aquest conjunt de creadors, que ha revolucionat el cinema d'autor espanyol amb guardons tan importants com  el FIPRESCI o el Gran Premi de la Crítica a Cannes, per a les tres pel·lícules d'Oliver Laxe, o el Premi de la Crítica Internacional de Rotterdam per a Alberto Gracia, i guardons similars a Locarno o a Clermont-Ferrand per a Lois Patiño i Xacio Baño respectivament.

En resum, la sensació dels festivals més prestigiosos del món, àvids de nous llenguatges i de fórmules que reinventin i facin evolucionar la mirada cinematogràfica,  ara que cinema oriental ja ha perdut pistonada en la seva capacitat de sorprendre que tenia fa uns anys.

Public entrant a l'antiga audiència de Tarragona, Festival REC
Public entrant al pati de butaques de l'Antiga Audiència de Tarragona | TarragonaDigital

 

Actors no professionals i una fotografia evocadora

Amb 'O que arde', sembla que l'impuls que necessita el cinema d'autor gallec per arribar al gran públic es pot consolidar. A banda dels premis als festivals internacionals més prestigiosos del món, la pel·lícula figura entre les quinieles de preferides pels Premis Goya 2020, a les categories principals de millor pel·lícula i millor director. També a les categories de millor direcció de fotografia i millor actriu revelació. Les rivals són fortes, amb uns potentíssims Pedro Almodóvar i Alejandro Amenábar però, almenys, el nom de Laxe comença a sonar amb més força i les seves pel·lícules comencen a interessar a un públic més nombrós.

La projecció de la pel·lícula a Tarragona ha rebut forts aplaudiments i els assistents a la sessió han tingut posteriorment l'ocasió de poder parlar una estona amb el barceloní Mauro Herce, director de fotografia de la pel·lícula - i de moltes de les obres clau del 'Nou cinema gallec' qui ha respost a les preguntes dels assistents.

Entrada principal del Festival REC 2019, a Tarragona
El Festival REC de Tarragona omple la ciutat de cinema durant aquest pont de desembre | TarragonaDigital

Entre altres qüestions, Herce ha destacat la importància de dedicar temps a captar el tempo, el so, el silenci i, en definitiva, l'ànima del poble on passa la història, al cor de les muntanyes gallegues. El mètode i dedicar temps a la interiorització del que realment es vol captar per part de l'equip, ha explicat Herce, és fins i tot més important que el rodatge en sí. Pel que fa a la fotografia - que Herce ha dirigit -, és clau la llum, el color, la capacitat d'evocar i d'inspirar sensacions,  de captar moments i de configurar un relat que va més enllà del propi argument de la història. 

'Lo que arde', rodada enmig d'un incendi real 

Actors no professionals (Amador Arias i Benedicta Sánchez, els dos protagonistes viuen realment al lloc on passa la història i mai abans s'havien posat davant d'una càmera), un rodatge durant dos estius emmig de dos incendis reals a les muntanyes gallegues (amb el risc i necessitat d'improvisació que això comporta), llargs plans amb una fotografia magistral  que capten la lentitud del temps i la quietud d'una natura enrarida, amenaçant però alhora acollidora o les discussions entre l'equip de guionistes, el director i el propi Herce sobre si el final de la pel·lícula és el més adequat, han estat alguns dels aspectes que ha tractat davant del públic tarragoní.

'Rare Beasts' i 'Ya no estoy aquí' tanquen la jornada de dimecres

La segona jornada del REC ha servit també per veure a l'Antiga Audiència 'Rare Beasts', estrena a Espanya, d'una història d'amor dramàtica que arriba d'Anglaterra i que dirigeix i protagonitza Billie Piper i que presenta un conflicte familiar amb personatges extrems amb la impersonalitat i la duresa de la vida urbana a l'Europa del Segle XXI.

També hem pogut veure la història d'Ulises, un noi mexicà de 17 anys que utilitza les festes cúmbia com a via d'escapament a una realitat dura marcada per la pobresa, la inestabilitat familiar i les poques esperances de trobar un futur millor. La pel·lícula 'Ya no estoy aquí' arriba de Mèxic, està dirigida per Fernado Frías  i ha arribat per primer cop a Espanya al festival de cinema tarragoní. Podeu consultar la resta el programa de projeccions fins diumenge dia 8 i també comprar les entrades en línia.

Tríptic informatiu del Festival REC de Tarragona
El Festival REC s'allarga fins diumenge dia 8 de desembre | TarragonaDigital