Les mesures de seguretat adoptades al Camp de Tarragona arran dels atemptats

Repassem els canvis realitzats als principals pobles d’interès turístic de la zona com a conseqüència dels atemptats a Barcelona i Cambrils
Estructures 'new jersey' a la Rambla Nova de Tarragona per evitar el pas de vehicles | Caralp Mariné

 

Els atemptats de Barcelona i Cambrils van sacsejar tota la societat catalana. Tot i que és difícil evitar una massacra com aquella si hi ha algú disposat a morir per dur-la a terme, d’ençà d’aquells fatídics atacs les ciutats i pobles d’arreu del territori van incrementar les mesures de seguretat. Després dels atemptats a França i amb l’alerta 4 per terrorisme a Espanya molts pobles de costa del territori ja havien fet esforços per incrementar aquesta seguretat, però d’ençà dels atemptats a Catalunya se n’han fet alguns més. Hem preguntat als pobles amb més turisme de la zona les mesures adoptades després dels atemptats.

Tarragona

A la capital del Tarragonès s’han adoptat dues mesures. Una té a veure amb la Guàrdia Urbana i la seva actuació. En aquest sentit, s’estan aplicant mesures internes d’autoprotecció dels agents i a més, s’estan prenent mesures coordinades entre cossos de seguretat i agents per evitar incidents com el de l’any passat. Aquestes mesures coordinades estan pensades per ser aplicades quan se celebren esdeveniments, actes festius o concentracions massives multitudinàries, com ara el Concurs Internacional de Focs, la Cavalcada de Reis, o les festes majors de Sant Magí i Santa Tecla. En aquest cas la Guàrdia Urbana per raons de seguretat no pot donar més detalls d’aquestes accions.

La segona mesura, de caràcter físic, és la que fa referència a la col·locació de pilones al tram del capdamunt de la Rambla Nova per evitar l’accés d’algun vehicle a la conca central de la Rambla Nova, així com al Mercadet de Bonavista. La idea del consistori és estendre les pilones a la resta de la Rambla fins a arribar a la Torre dels Vents. A més al llarg de tota la Rambla Nova s’han instal·lat estructures de ciment conegudes com a ‘new jersey’.

Així són els 'new jersey' instal·lats al llarg de la Rambla Nova de Tarragona | Caralp Mariné

 

Reus

Des del consistori no volen donar detalls sobre les noves mesures adoptades en temes de seguretat després dels atemptats. Així i tot admeten que s’han fet algunes coses, entre elles, la instal·lació de pilones o d’elements de ciment allí on han considerat que era necessari. Asseguren que no poden donar més detalls per qüestions de seguretat.

Cambrils

Cambrils, com altres ciutats del territori, ja estava treballant en mesures per incrementar la seguretat arran dels atemptats a França i de l’augment de l’alerta terrorista a tot l’estat espanyol. Abans de l'atemptat a Cambrils ja havien adquirit noves armilles antibales i antitalls per tots els agents de la Guàrdia Urbana. Però el cert és que mai cap ciutat està preparada per un esdeveniment així.

L’imminent atemptat, però, va fer encara més evident que fets com aquests poden passar fins i tot aquí. I d’ençà d’això s’han fet petits canvis en els protocols dels cossos de seguretat. El canvi més visible, però, és el que té a veure amb la instal·lació d’elements mòbils, com ara els blocs de ciment 'new jersey', que s’utilitzen per moments d’afluència puntal, com ara el mercadet dels dimecres. El consistori, juntament amb els cossos de seguretat, està estudiant la possibilitat d’instal·lar elements permanents en punts de molta afluència per tal de tancar el pas a vehicles.

Barreres arquitectòniques al passeig Prim de Reus, col·locades arran dels atemptats a Cambrils. | L.S.

 

Salou

Una altra de les poblacions amb més interès turístic, Salou, feia temps també que estava treballant per incrementar la seguretat. De fet, pel que fa a la policia local, segons el consistori, se segueix actuant igual com abans dels fets.

On si s’han adoptat mesures de seguertat és a l'àmbit urbà. S’han instal·lat bancs de formigó al carrer Saragossa per obstaculitzar l’accés de vehicles a la zona de vinanats. Al carrer Colom i a la zona del famós passeig de Jaume I s’han instal·lat jardineres grans per obstaculitzar l’entrada de vehicles en zones de gran afluència de vianants. 

La Pineda

En aquest cas s’han adoptat mesures especials de seguretat en casos molt concrets, com ara els dies de Festa Major a la Pineda. El 21, 22, 24 i 25 de juliol a la zona del passeig de Pau Casals es van instal·lar barreres 'new jersey', concretament entre els carrers d’Hipòlit Lázaro i del Monestir de Poblet, per tal d’impedir el pas als vehicles durant aquests dies de més aglomeracions en indrets clau.

El Vendrell

A El Vendrell, com en la resta de municipis, segueixen les recomanacions del Departament d’Interior de la Generalitat i del govern de l’estat espanyol. En aquest cas s’han instal·lat barreres mòbils per tallar carrers en moments de gran afluència de persones, com és el cas del concert de Festa Major, o a prop de les terrasses de barris marítims. Així i tot asseguren que des d’abans dels atemptats ja s’estava treballant en aquesta línia.

Notícies relacionades:

— Un per un els deu terroristes de Ripoll, un any després dels atemptats

— «Camí sense retorn», les últimes hores dels terroristes de Cambrils

— Un terrorista que no està ni detingut ni mort va ser al xalet d'Alcanar

"L'ONG Óscar Romero Tarragona-Reus fa 3 anys que treballa a Guatemala" "ATENCIÓ: Prohibit el bany en aquesta platja tarragonina per una canonada trencada"