Més diners per a les entitats de Tarragona, punt d'encontre per crear els pressupostos del 2020

La Comissió Informativa d'Hisenda, pas previ a poder debatre els pressupostos al plenari municipal, encara no ha sigut convocada
Imatge d'arxiu de l'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, qui encara la seva primera negociació pressupostària com a batlle tarragoní. | Àngel Ullate

 

L'alcalde de la ciutat de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, ha engegat a pas lent el camí cap als seus primers pressupostos: els comptes públics municipals de Tarragona per l'any 2020. Aquesta setmana, un dels homes de màxima confiança del batlle —el regidor de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny— està mantenint reunions exploratòries amb els diferents grups municipals del consistori per assegurar la viabilitat dels números de l'any vinent. La petició comuna entre tots els partits per donar suport als números de Ricomà: més suport econòmic a les entitats de la ciutat.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Aquest dimecres, 20 de novembre, Jordi Fortuny ha mantingut reunions de treball amb Junts per Tarragona; la CUP; PP i PSC. Per motius d'agenda, la trobada amb Ciutadans s'ha traslladat a aquest divendres, 22 de novembre. De moment, l'equip de govern es troba intentant quadrar la llista de prioritats amb la disponibilitat pressupostària i, a la vegada, afegir les peticions dels diferents grups perquè aquests donin suport als comptes públics municipals.

 

Aquestes negociacions han començat quan encara no hi ha data per a la Comissió Informativa d'Hisenda, pas previ per sotmetre els comptes a l'aprovació, o no, de la majoria del plenari municipal. La valoració general d'aquestes trobades és que «es tracta d'un projecte pressupostari que està molt a les beceroles».

 

El bus gratuït, «un escull» pel PSC

El principal grup de l'oposició, el PSC, estava citat per aquesta tarda de dimecres, 20 de novembre, a les 13.00 hores. La portaveu dels socialistes, Sandra Ramos, que explicarà en detall la reunió en una pròxima roda de premsa, ha assegurat a TarragonaDigital que «mantenim la mà estesa per seguir parlant».

 

Ara bé, ha puntualitzat Ramos, «el tema del bus gratuït serà un escull per nosaltres». Els socialistes tarragonins han valorat aquesta trobada amb l'equip de govern com a «molt preliminar» i han deixat clar que «no volem que es toquin els serveis socials en el pressupost» i han demanat una clara aposta «per la mobilitat urbana sostenible».

 

Imatge d'arxiu de la portaveu del PSC a Tarragona, Sandra Ramos, durant una roda de premsa a l'Ajuntament de Tarragona. | Cedida

 

Les dues conselleres de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada i Eva Miguel, han explicat a TarragonaDigital sobre la trobada mantinguda amb el conseller responsable de Serveis Econòmics, que «celebrem la resposta favorable de l'equip de govern als dos primers blocs de les nostres peticions: els acords per donar suport a la investidura i tirar endavant les mocions aprovades pel plenari».

 

I pel que fa al tercer bloc dels cupaires, el qual han explicat en una roda de premsa, les anticapitalistes asseguren que «caldrà esperar a una segona reunió per a poder concretar el grau de compromís que l'equip de govern està disposat a adquirir».

 

Junts per Tarragona, la formació liderada pel seu portaveu, Didac Nadal, també ha estat citada per aquest dimecres 20 de novembre. Junts ja va expressar les seves condicions per aprovar els pressupostos fa cosa de 10 dies. Aquestes línies vermelles per l'equip de Nadal es resumien en: més seguretat, més subvencions a entitats i més zones verdes.

 

Fonts de Junts per Tarragona han assegurat a aquest mitjà que «ens hem reunit avui amb equip de govern un altre cop, però tot segueix igual. Ens han dit que miraran d'incloure les nostres propostes. Així que ens han emplaçat a una altra reunió en els pròxims dies quan tinguin el document més avançat».

Les condicions de Ciutadans

Imatge d'arxiu dels regidors del grup municipal de Ciutadans a Tarragona, a la seu del partit taronja a Tarragona, atenent als mitjans de comunicació. | Cedida
 

Ciutadans ha hagut d'endarrerir la reunió amb Jordi Fortuny per motius d'agenda. La trobada ha sigut agendada per aquest divendres, 22 de novembre, i els taronges hi aniran amb els deures molt avançats. El grup municipal liderat per Rubén Viñuales ha preparat un document de 40 pàgines en el qual expliquen allò que ells anomenen com «17 punts per millorar Tarragona».

 

Aquests 17 punts del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Tarragona consisteixen en, entre altres, la petició de dos milions d'euros anuals destinats a un pla de xoc als barris, que desgranen per totes les zones de Tarragona, de Ponent a Llevant, passant pels barris del nord de la ciutat; un milió d'euros al manteniment del patrimoni històric de la ciutat; i 359.000 euros a parcs, jardins i zones verdes. En total, Ciutadans xifra el suport als pressupostos en 6.034.000 euros.

 

I pel que fa al PP, els conservadors entenen que la reunió que han mantingut aquest dimecres, 20 de novembre, ha sigut preliminar i queden a l'espera «d'una nova trobada per parlar de pressupostos» perquè en aquesta «només hem rebut una explicació general i superficial».

 

Sobre una possible negociació pressupostària, el PP tarragoní posa sobre la taula tres condicions: «prioritzar la transformació de la via pública; inversió en un pla operatiu que uneixi comerç-patrimoni-turisme i una rebaixa important de la pressió fiscal». Els populars entenen que són propostes «realistes, necessàries i absolutament assumibles per l'actual equip de govern».

 

El portaveu del grup municipal del PP de Tarragona, José Luís Martín, demana, entre altres, un milió d'euros pel seu projecte de la rambla del Mar; 1,2 milions en enllumenat; i 500.000 euros pel carril bici entre la plaça Imperial Campus Catalunya i el Campus Sescelades. Així mateix, també reclamen «la disminució de la pressió fiscal mitjançant la rebaixa del 25% de l'IBI en els pròxims quatre anys, començant a partir del pressupost de 2020».

 

Tots els grups municipals amb presència al plenari tarragoní han coincidit en el fet que, d'una manera o una altra, és necessari mostrar més suport econòmic a les entitats de la ciutat de Tarragona. La petició l'han expressat durant aquestes darreres setmanes tots els partits, sigui mitjançant roda de premsa o en els documents que han fet arribar a l'equip de govern tarragoní.