Alguns dels impulsors del Sindicat d'Habitatge de Tarragona, en la presentació del col·lectiu

Neix el Sindicat d'Habitatge de TGN per lluitar contra «la violència immobiliària»

Ara per ara, el col·lectiu el formen una quinzena de persones que es reuniran setmanalment en assemblea

El Sindicat d'Habitatge de Tarragona és una realitat. Una quinzena de persones ha impulsat la seva creació a la capital tarragonina amb l'objectiu de «plantar cara a la violència immobiliària». El col·lectiu es declara «en lluita» contra fons voltors, bancs i grans tenidors que «acumulen i especulen amb l'habitatge». Els impulsors carreguen també contra les institucions, a les quals acusen de no fer res «davant els atacs constants als drets» de les persones.

En un primer moment, es reuniran els dilluns a la tarda en assemblea davant del Centre Cívic de Torreforta. Aquestes trobades serviran per organitzar-se, informar i captar nous membres. En aquest sentit, han alertat que les moratòries als desnonaments que es van aplicar per la Covid-19 s'aixecaran aviat i en preveuen «una onada» de cara al setembre.

Pel que fa a les accions que realitzaran, han apuntat que les decidiran en assemblea i que les duran a terme en funció de les necessitats dels membres del col·lectiu. Amb tot, però, han avançat que seran actes que permetin «garantir el dret a l'habitatge», deixant clar que no són «ni una ONG, ni serveis socials».

Els lloguers han crescut un 50% en els últims sis anys

Durant la presentació, els promotors del sindicat han denunciat que el preu mitjà dels lloguers ha crescut un 50% en els darrers sis anys. Això, a parer seu, fa que cada vegada sigui més difícil accedir a un habitatge. A més, han destacat, en els darrers deu anys hi ha hagut uns 300.000 desnonaments a l'Estat, una xifra que l'any passat es va traslladar a «un desnonament cada quinze minuts».

La Marta, una de les impulsores, ha assenyalat que a Tarragona, durant el 2020, cada dos dies es va fer fora de casa seva una família. El seu company Joan ha expressat que les institucions no només no han solucionat el problema sinó que «estan dissenyades per sostenir el sistema dels que especulen».

«Entre protegir el dret a la propietat privada i el dret a l'habitatge, ells ho tenen clar. I nosaltres també», ha etzibat. Amb tot, han avançat que es posaran en contacte amb alguns partits polítics, però que no esperen res de les administracions.