L’Ajuntament va enviar els porcs vietnamites de Sant Pere i Sant Pau a un centre il·legal, segons Nova Eucària

El govern municipal diu que s’ha buscat el lloc «on estiguessin el millor possible»
Un agent rural capturant a un dels porcs vietnamites de la colònia de la Muntanyeta. | ACN

 

La setmana passada l’Ajuntament de Tarragona iniciava un operatiu per reubicar la colònia de porcs vietnamites de la Muntanyeta del barri de Sant Pere i Sant Pau. Els animals van ser enviats al centre La Bassa del Vendrell. La captura dels animals va començar el matí del dilluns 9 de setembre, quan es van poder agafar 13 porcs adults i 10 garrins. L’endemà, l’operatiu va continuar i es van poder capturar dos garrins més que quedaven.

Ara, l’ONG animalista Nova Eucària acusa l’Ajuntament de Tarragona, concretament la consellera Carla Aguilar, d’incomplir amb el compromís signat a «l’Aliança Tarragonina de Protecció Animal», on estava inclòs el projecte de la colònia dels porcs vietnamites. L’associació informa que, malgrat assessorar l’Ajuntaement per resoldre la situació, Aguilar «va decidir emprendre conjuntament amb la Generalitat i dues altres entitats, un projecte inviable tècnicament i legalment».

El centre La Bassa, denunciat pels Agents Rurals

Des de Nova Eucària asseguren que el centre on han estat traslladats els porcs, La Bassa, al Vendrell, és un centre no-legalitzat i que, diuen, ha sigut denunciat pels Agents Rurals. Entre els arguments l’entitat informa que el centre vendrellenc desenvolupa, des de fa anys, «una activitat econòmica irregular», ja que «no disposa de Nucli Zoològic, requisit per acollir espècies invasores». També denuncien que el centre no té un programa veterinari per atendre i aplicar mesures sanitàries necessàries per a tots els animals. «Actualment en aquest centre hi ha més de 100 porcs vietnamites no identificats voltant lliurement pel camp i que no estan castrats, ni identificats ni vacunats», expliquen des de l’entitat.

Entre d’altres arguments, critiquen que no compta amb els sistemes de seguretat per evitar que els animals es dispersin; promou la reproducció d’espècies sense cap control com a reclam econòmic; no disposa d’espais per fer quarantenes d’aïllament; no disposa de les autoritzacions per dur a terme les activitats escolars, i «cedeix de manera incontrolada porcs vietnamites a centres de recollida imputats per maltractament animal i malversació de fons públics on els animals proliferen i moren».

Una cria de porc vietnamita al parc de la Muntanyeta, al barri de Sant Pere i Sant Pau | ACN

 

Per aquestes raons, Nova Eucària ha sol·licitat oficialment que se’ls comuniqui qui assumirà la titularitat dels animals, la manutenció i les despeses de castració. També reclamen estar al corrent del seu estat de salut i saber on seran traslladats definitivament.

L’entitat denuncia que aquesta situació ha esdevingut com a conseqüència de la incompetència de tots els agents implicats, com són «l’Ajuntament de Tarragona; el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca; Departament de Territori; Cos d’Agents Rurals; Fundació FAADA (que ja ve precedida d’una gestió similar d’uns porcs vietnamites retinguts a Cunit) i l’Associació d’advocats ADAT de Tarragona, una gestió per la que han permès i autoritzat aquesta reubicació dels individus de la colònia de porcs del Parc de la Muntanyeta del tarragoní barri de Sant Pere i Sant Pau».

Carla Aguilar diu que tot ho han fet pel benestar dels animals

Per la seva banda, la consellera Carla Aguilar ha opinat que les queixes de Nova Eucària no tenen fonament. La també primera tinent d’alcalde ha destacat que la intervenció es va fer de forma conjunta i que ara s’està avaluant de forma col·lectiva. Aguilar ha insistit en la complexitat de la reubicació. «Havia de ser un lloc on estiguessin el millor possible i això és el que s’ha buscat. I s’ha buscat en col·laboració amb la Generalitat, també. Tot ho hem fet pensant en el seu benestar i perquè sigui estable en el temps, fins que siguin reubicats definitivament», ha explicat.

"🍽 Tarragona impulsa un projecte a La Granja perquè la gent gran no dini sola" "❗NARCOPISOS AL CENTRE DE TGN: 4 famílies obligades a marxar de casa i situació límit"