La restricció d'aforament, principal cavall de batalla de la nova ordenança de terrasses de Tarragona

La consellera de Domini Públic, Paula Varas, ha presentant l'esborrany de la normativa a veïns i hostalers per aconseguir un document de consens
La consellera Paula Varas vol tenir enllestida la nova regulació abans de l'estiu. | TarragonaDigital

La restricció d'aforament de les terrasses és el principal cavall de batalla de la nova ordenança que està redactant l'Ajuntament de Tarragona i que es preveu estigui enllestida abans de l'estiu. Així ho ha manifestat la consellera de Domini Públic, Paula Varas, després de reunir-se amb veïns i hostalers de la capital tarragonina. Segons la primera proposta presentada, l'aforament de les terrasses no serà superior al 50% de l'aforament interior dels establiments. En aquest sentit, la consellera Varas ha comentat que «el més aplaudit pels veïns és el punt que més critiquen els hostalers». Altres aspectes com els horaris i les sancions no presenten canvis en l'esborrany.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

En aquest sentit, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona Ciutat (AEHTC), Javier Escribano, ha assegurat a TarragonaDigital que «aquest és el punt que més ens preocupa, perquè portarà tancament de locals, acomiadaments i que els hostalers no puguin pagar als bancs». Escribano ha afegit que tot això «contribuirà al fet que Tarragona continuï degradant-se, que hi hagi menys gent al carrer i que hi hagi més locals buits».

Javier Escribano ha afirmat que «aquesta normativa no solucionarà res, perquè en una zona amb molts restaurants grans, aquests no patiran pèrdua. En determinades zones, si s'acaba aplicant aquest criteri, no funcionarà». El president de l'AEHTC ha recordat que «els més perjudicats seran els restaurants petits, els petits autònoms, que hauran de tancar. Qui tingui una cafeteria molt gran, la seva terrassa no es tocarà».

Un esborrany obert a aportacions

La consellera de Domini Públic de l’Ajuntament de Tarragona, Paula Varas, es va reunir ahir amb empresaris del sector de l’hostaleria per presentar un esborrany de la nova ordenança municipal que ha de regular de forma específica les terrasses a la via pública, ja que actualment la regulació es fa mitjançant un document de condicions. Els objectius de la trobada van ser, d’una banda, explicar la necessitat d’ordenar els requisits i les condicions per a l’ocupació dels espais públics amb terrasses i, d’altra, fomentar la participació del sector perquè facin propostes i arribar a un consens abans de portar l’ordenança al consell plenari.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La consellera Varas ha subratllat que «estem parlant d’un document obert que recollirà aportacions i tractarem d’arribar al màxim consens possible». A banda de les aportacions dels hostalers, la ciutadania també podrà dir la seva sobre l'ordenança a través del Portal de Participació abans del pròxim 27 de març, quan se celebrarà una nova reunió de la Comissió de terrasses, en la qual hi ha representants tots els grups municipals, els quals també presentaran les seves aportacions.

«Ara hi ha un buit normatiu i , alhora, molta demanda en la utilització de l’espai públic per ocupacions d’establiments. Hem de fer compatible els usos generals de l’espai públic i la seva ocupació, per garantir la qualitat dels espais públics per a tota la ciutadania i, al mateix temps, hem de donar suport a l’activitat econòmica dels sectors afectats, per aquest motiu és necessari disposar d’una ordenança que ho reguli», ha afirmat la regidora.

La proposta dels hostalers

Javier Escribano ha confirmat que estan estudiant encara el text que van conèixer ahir, però que presentaran al·legacions. Així mateix, ha assegurat que la nova regulació proposada «en cap cas complirà l'objectiu de la normativa d'endreçar els carrers». El president de l'AEHTC ha dit que «no s'aconseguirà la uniformitat que busquen, perquè ens trobarem amb una terrassa gran, al costat d'una petita i una mitjana, cosa que considerem lleig estèticament».

El representant dels locals d'hostaleria de Tarragona proposa que «si volen endreçar els carrers, delimitin els espais on es pot posar terrassa i que es reparteixi entre els restauradors que en demanin. Condicionar l'espai de la terrassa a l'interior del local no ens sembla coherent».

"😷ATENCIÓ: Nou acte important suspès a Tarragona per la febre del coronavirus" "🎵AGENDA: El conegut músic que presentarà el seu darrer disc al Teatret del Serrallo"