Un Sant Roc molt especial a Tarragona pel 175è aniversari de la festa

Les activitats començaran el cap de setmana previ, el del 10 d'agost, per commemorar l'efemèride
Membre de la junta de l'Associació Cultural de Sant Roc de Tarragona han presentat les novetats aquest dimecres. | Gerard Recasens

 

Falta un mes per Sant Roc i la seva comissió organitzadora ja ho té tot a punt per a aquesta celebració que té el seu punt neuràlgic en el carrer del Cós del Bou de Tarragona, però que també és la festa de referència de la baixada de la Pescateria i els carrers del Trinquet Vell i Nou. Enguany se celebra el 175è aniversari de les festes, que van arrencar el 1844 per honorar el patró del barri, per haver-los alliberat d'una epidèmia de còlera.

 

Més festa en motiu del 175è aniversari

En motiu d'aquesta destacable efemèride, la programació d'aquest 2019 s'engreixa. «Hem mantingut els actes rituals, amb la mateixa estructura, els dies 14, 15 i 16 d'agost, però aprofitem el cap de setmana anterior per incorporar més potència a les nostres festes», ha explicat el reponsable de programació de l'Associació Cultural de Sant Roc, Salvador Fa.

 

Així, després d'haver remodelat el canó, que ja té 110 anys, es farà una trobada de canons d'arreu del país el dia 11 d'agost al vespre. A més, enguany s'ha decidit convidar a Tarragona la festa de Sant Roc més antiga del país: la que se celebra a la plaça Nova de Barcelona des de fa 430 anys. El seu seguici, que inclou l'Àliga i el Lleó de la ciutat comtal, i el del Sant Roc tarragoní, desfilaran junts, en cercavila, el vespre de dissabte, 10 d'agost.

 

Aquestes novetats se sumen a la ja coneguda de la incorporació dels Gegants Vells Petits, que duran els nomes de Joanet i Teresina. «Els donem aquests noms en honor a Joan Llort i Teresa Vicenç, dos veïns molt reconeguts que ens han deixat enguany», ha explicat Josep Ferrer, el president de l'Associació Cultural de Sant Roc. Seran presentats la tarda de diumenge, dia 11 d'agost.

 

El cartell de les Festes de Sant Roc d'enguany, dissenyat per Edu Polo. | Gerard Recasens

 

A més, en el cap de setmana previ a Sant Roc hi haurà una revetlla: se celebrarà a les 24.00 hores del 10 d'agost, amb 'Los yeyé', i vol ser un «Carnaval d'Estiu on la gent vingui disfressada». «Som un barri molt petit però amb projecció mundial», ha bromejat Sílvia Ferreres, membre de la junta de l'entitat, en explicar les novetats que enguany s'incorporen al programa.

 

Per compensar la despesa, han organitzat, pel vespre del 3 d'agost, la Capta: un acte de tret de sortida que servirà per repartir el programa i on s'oferirà marxandatge i sortejos que serviran per ajudar a sufragar la festa.

 

Els actes més tradicionals, intactes

Sant Roc conserva, és clar, la seva estructura ritual del 14 al 16 d'agost. El pregó el pronunciarà Dani Milà, president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, per la vinculació de la formació amb el barri —tenen el local al carrer del Cós del Bou— i en motiu dels 40 anys de la colla. El tascaman Eduard Boada serà el canoner d'honor d'enguany, per la seva relació amb la festa.

 

A més, la bandera la durà l'alcaldia de la ciutat, tal com ja es va fer pel 150è aniversari. L'ensenya s'ubicarà aquest any a la seu de l'Associació Cultural de Sant Roc. Pel que fa a les revetlles i a banda de la de la nit del 10 d'agost, Angangas actuaran la nit del dia 14; Fanfarra la del 15 i Cris&Petes i Tocabemolls, la del dia 16.

 

No hi faltarà el marxandatge

El cartell d'enguany, que també comptarà amb una samarreta que es vendrà a deu euros, l'ha dissenyat, de nou, Edu Polo. L'artista tarragoní l'ha descrit com un «homenatge als veïns que fan possibles les festes des de 1844», i és que s'hi poden veure balcons amb persones vestides de diverses èpoques. L'artista Josep Maria Rosselló, fill del barri, ha creat una reproducció de Sant Roc «sense corona, però il·luminat per una esplèndida matinal tarragonina». Se'n vendrà una edició limitada que servirà, també, per pagar la festa. Tarragona ho té tot a punt per una de les seves festes més romàntiques.

Més notícies de la categoria Tarragona