Les obres per transformar l'antic Banc d’Espanya de Tarragona començaran l’any 2021

En el primer semestre del 2020 un equip de 10 persones redactarà el projecte executiu, que preveu adjudicar-se en la segona meitat de l’any
Les obres per transformar el Banc d'Espanya en el «Banc de la Ciència i el Coneixement» començaran l'any 2021. | Ángel Ullate

Les obres per transformar l’edifici del Banc d’Espanya en el «Banc de la Ciència i el Coneixement» començaran l’any 2021. Durant el primer semestre de l’any vinent un equip de deu persones redactarà el projecte executiu, que determinarà els usos i els espais que faran servir els quatre instituts de recerca vinculats amb el projecte — l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)— i la URV. Serà en la segona meitat de l’any quan s’adjudicaran les obres, que duraran 18 mesos. Així doncs, la inauguració del museu es preveu pel 2022. 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els costos de l'equip redactor es multipliquen

Un equip format per deu persones, entre arquitectes municipals, tècnics, museòlegs i estudiants d’arquitectura, serà l’encarregat de redactar el projecte executiu del «Banc de la Ciència i el Coneixement». Aquest és el nou nom que l’equip de govern ha donat al projecte presentat, durant el mandat de Josep Fèlix Ballesteros, com a «Rambla Science». Cal recordar que està pressupostat en uns quatre milions d’euros, dos dels quals finançats per la Unió Europea a través dels Fons de Desenvolupament Regional (FEDER).

La primera gran despesa que l’Ajuntament haurà d’afrontar és la de l’equip redactor. «Estaca xifrada en 102.000 euros, la meitat dels quals els pagava el FEDER. Però era impossible redactar el projecte executiu amb la contractació que es preveia en l’esborrany», explica la regidora encarregada d’aquest pla, Laura Castel (ERC). La contractació dels arquitectes, tècnics i museòlegs costarà 423.340 euros, 375.000 dels quals seran abonats pel consistori.

Actualment, diversos treballadors ja es troben a l’edifici per fer-hi tasques de neteja i desinsectació. L’objectiu és que l’immoble, ubicat a la Rambla Nova, estigui preparat perquè, un cop redactat el projecte executiu, s’hi pugui començar a treballar ràpidament. A més, també s’han retirat les pancartes dels Jocs Mediterranis que hi havia penjades en un dels laterals.

Diversos treballadors ja estan fent tasques de desinsectació i neteja en l'interior de l'edifici. | Ángel Ullate

El canvi de govern afectarà només a la nomenclatura

Castel explica que els tempos s’han dilatat i que «anem tard», però recalca que «ja està tot en marxa». La nova nomenclatura d’aquest projecte va ser anunciada la setmana passada per l’alcalde Pau Ricomà, però aquest serà l’«únic canvi» que hi ha previst. «El projecte continua tal com es va presentar quan l’alcalde era Josep Fèlix Ballesteros i el regidor encarregat Francesc Roca, que és qui ho va començar tot», expressa Castel, qui reconeix la tasca feta pels socialistes en aquest àmbit.

Els instituts de recerca han donat el vistiplau al nou nom i s’estan reunint periòdicament per teixir el contingut que s’oferirà al «Banc de la Ciència i el Coneixement». Compten amb un interlocutor directe amb l’Ajuntament i la col·laboració entre els ens és «molt bona», segons han explicat des dels diferents instituts implicats a TarragonaDigital.

El restaurant projectat a la terrassa, oportunitat per fer el museu «rendible»

La previsió és que el nou Banc d’Espanya s’inauguri l’any 2022, atès que la durada de les obres serà de 18 mesos. Hi haurà espais expositius, sales de reunions i de tallers, ludoteca i un restaurant a la terrassa superior de l’edifici. Serà aquest local l’encarregat de que el museu sigui «rendible», ha explicat Castel.

D’altra banda, sobre les reclamacions de l’AV Tarragona Centre, qui reclamava l’ús de l’edifici com un gran centre cívic i cultural, la regidora ha explicat que «ja vam reunir-nos amb ells i els vam explicar que les seves demandes estaven incloses en el projecte». Ara bé, ha deixat clar que és «impossible» fer-hi un centre cívic perquè «no concorda» amb el projecte presentat als FEDER i «això comportaria perdre la subvenció».

"💸El PSC de TGN fa un anunci sobre els pressupostos municipals" "😢 L'emotiu vídeo protagonitzat per una actriu tarragonina"