Les ocupacions il·legals se centren a la zona d'Interblocs, a Sant Salvador, però els veïns adverteixen que s'estan desplaçant a altres indrets del barri

Els veïns en alerta per la «violència» dels ocupes del barri de Sant Salvador

Les ocupacions il·legals es multipliquen en diferents barris de Tarragona | L'alcalde, Pau Ricomà, promet «tolerància zero»

El problema de les ocupacions il·legals ha ressorgit aquesta setmana, a Tarragona, amb força. Aquest dilluns, el 'Rancho Grande', l'immoble del barri del Serrallo ocupat pràcticament la seva totalitat, saltava als titulars. Entre 20 i 25 individus, residents al 'Rancho Grande', protagonitzaven una baralla campal al barri marítim de Tarragona. Així mateix, el problema també ha ressorgit a la Part Alta, en concret al carrer dels Ferrers.

En aquest cas, el del barri històric de la capital tarragonina, els veïns de la zona afectada hi fan front pel seu compte, una actuació que no ha agradat a altres entitats veïnals perquè consideren que només podran «traslladar el problema d'un carrer a l'altre». Les males notícies no acaben aquí. Als barris del nord de Tarragona, en concret a Sant Salvador i Sant Ramon on les ocupacions, segons han explicat els veïns a TarragonaDigital, estan agafant un caire violent.

La zona d'Interblocs

Segons els veïns del barri, la problemàtica amb els ocupes s'ha incrementat a la zona d'Interblocs. Ara bé, els veïns han volgut precisar el focus del problema: «hi ha ocupes que estan baixant cap a la zona sud del barri». Quin és l'origen del problema? Els veïns han respost a aquesta pregunta assegurant que «hi ha molts pisos d'entitats bancàries que és molt fàcil ocupar-los». Als pisos dels bancs s'hi afegeix el fet que els veïns «legals» que encara viuen en alguns d'aquests immobles, «la seva casa durant 30 o 40 anys», són «gent gran, alguns fins i tot octogenaris, i és molt fàcil espantar-los».

I és que, segons els veïns, «els ocupes arriben arrasant amb tot i, si se'ls hi diu alguna cosa, tens problemes. S'han multiplicat les bretolades als vehicles i s'han viscut escenes violentes, com a una padrina que li van fotre un cop de puny a la panxa o a una altra que la van amenaçar de mort. Preparen els pisos per tenir-los habitats durant anys i et trobes ocupes amb un BMW a la porta». El perfil d'aquests ocupes seria, sempre segons els veïns del barri, «antics menors no acompanyats i, també, famílies d'ètnia gitana».

Els veïns han apuntat que «els ocupes no són l'únic problema de convivència que tenim al barri. També ens trobem que part de la població nouvinguda no participa en el manteniment de les zones ocupes, no paguen les contribucions per a la comunitat i fa impossible, per exemple, arreglar l'escala. Els immobles s'estan deteriorant».

Imatge d'una de les zones comunes d'Interblocs a Sant Salvador
Els veïns lamenten que, entre els ocupes i els nouvinguts, sigui molt difícil cuidar les zones comunes | Àngel Ullate

La situació ha arribat a tal punt que el grup municipal de Junts per Tarragona ha reclamat «un pla de xoc» per fer front a la inseguretat generada per l'ocupació il·legal d'habitatges- La regidora de Junts, Cristina Guzmán, antiga presidenta de l'associació de veïns de Sant Salvador, ha explicat que «gairebé cada nit hi ha intents d'ocupacions de pisos i existeixen problemes de convivència i inseguretat que poden desencadenar amb incidents greus si no s'hi posa fre».

Guzmán ha remarcat la urgència de «posar en marxa totes les actuacions necessàries per garantir la bona convivència. La situació en barris com Sant Salvador, el Serrallo o Campclar és insostenible».

«Tolerància zero amb les actituds violentes»

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, anuncia que l’Ajuntament de Tarragona es personarà com a acusació particular en el cas de la baralla campal del 'Rancho Grande' i  ha assegurat que «hi haurà tolerància zero amb les actituds violentes de les persones implicades, que es creuen que poden actuar amb total impunitat». Des de l'equip de govern municipal s'ha avançat que la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han incrementat també la pressió policial entorn del carrer Ferrers a la Part Alta.

El consistori de Tarragona ha posat el dit a la nafra, els pisos propietat d'entitats bancàries, i ha explicat que han iniciat una ronda de reunions amb els diferents bancs propietaris per instar-los a actuar i buscar solucions definitives pels habitatges que mantenen buides. I pel que fa als habitatges ocupats que són propietat de particulars, el govern municipal ha instat als propietaris de pisos buits a què denunciïn les ocupacions il·legals dels immobles.


Comentaris