Part Alta de Tarragona.

El malson de viure entre ocupes al carrer dels Ferrers de Tarragona

Els veïns, preocupats perquè es pugui repetir l'incendi de fa unes tres setmanes

A finals del mes de juliol, un greu incendi en un immoble ocupat al carrer dels Ferrers, a la Part Alta de Tarragona, posava en relleu la problemàtica amb les ocupacions que es viu en certs barris de la ciutat. El foc va provocar el col·lapse del forjat de diferents plantes de l'immoble i va obrir el debat sobre què fer amb els joves ocupes.

L'agrupació 'Part Alta Lliure de racisme' va reivindicar, a través del seu perfil a la xarxa social Twitter, una solució pels vuit joves ocupes, sis d'ells migrants, afectats per l'incendi. La formació d'ultradreta VOX va situar 'Tarragona' com a Trending Topic a Twitter Espanya aquest darrer cap de setmana. El motiu? La gent d'Abascal va publicar un vídeo de l'incendi al carrer dels Ferrers assegurant, sense cap prova documental que ho acrediti, que el foc era provocat per  «una batalla entre MENAS i okupes».

L'Ajuntament de Tarragona, preocupat per la situació

Més enllà de la demagògia de la ultradreta amb la immigració, i de l'exigència de solucions pels ocupes de Tarragona per part de regidors de la CUP de Reus, com Edgar Fernández, el cert és que el consistori tarragoní és conscient del problema que suposen les ocupacions, i la situació dels exMENAS, a Tarragona.

Des de l'equip de govern es va impulsar una solució pel 'Rancho Grande', el polèmic immoble del Serrallo ocupat pràcticament a la seva totalitat i focus de baralles que posen en risc la seguretat del barri marítim de Tarragona. A la  Part Alta, també al carrer dels Ferrers, hi ha un altre 'Rancho Grande': el número 7.

TarragonaDigital ha parlat amb l'única llogatera 'legal' del carrer dels Ferrers, número 7. Viu en un dels quatre pisos que hi ha a l'immoble i està malalta, amb depressió, per la situació que està vivint.

«Visc amb por»

Aquesta dona ens explica que té un parell de problemes físics importants. Ara per ara, segons la seva versió de la situació, és  l'única llogatera 'legal'  que queda a l'edifici. Es tracta de quatre pisos i només un d'ells amb una llogatera, els altres tres estan ocupats per «nois de Tànger i magrebins, no són MENAS».

Aquesta veïna viu la situació actual «amb por» i preocupada perquè «es passen borratxos tot el dia, perden el control molt fàcilment». Pateix, també, pel risc que l'incendi de finals de juliol es reprodueixi a casa seva: «han empalmat els cables de la llum i estan tirats de qualsevol manera».

Denúncia, i ho acredita amb fotografies, que els ocupes s'han endut parts de la barana de l'escala i «la immobiliària responsable no es fa càrrec de res. Estic  patint assetjament immobiliari perquè no reparen cap desperfecte». TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb aquesta immobiliària, un negoci dels barris de Ponent. La resposta oficial ha sigut que el negoci no gestiona la finca. Ara bé, una de les treballadores, particularment, té «la propietat de tres habitatges i del soterrani».

La propietària ha traslladat a aquest mitjà que «des del mes de maig, quan la Guàrdia Urbana em va informar de l'ocupació, he  intentat recuperar les propietats interposant les corresponents denúncies, que no m'han ajudat a recuperar els habitatges ocupats. A més a més, he hagut de presentar una demanda civil per desallotjar-los, que està en coneixement del jutjat de primera instància número 3 de Tarragona. També he informat l'Ajuntament de Tarragona dels perjudicis que em causa aquesta situació a mi i de les molèsties, molt greus i constants, que causen aquesta gent als veïns». 

Brutícia acumulada a l'escala del carrer dels Ferrers, 13
La veïna de la Part Alta denúncia que «els ocupes estan sempre borratxos» | Cedida

La veïna del carrer dels Ferrers número 7 reclama als serveis socials, de les diferents administracions on s'ha dirigit demanant ajuda, una solució: «Tothom em diu que no hi poden fer res, com a molt tallar-los la llum.  Necessito un altre pis  i el necessito ara, no que m'estiguin marejant, com han estat, cinc mesos. No puc dormir i al CAP em diuen que no puc viure en aquestes condicions».

Un dels problemes de salut d'aquesta veïna exigeix un ambient molt higiènic, tot el contrari que es veu en les imatges de l'edifici: carros de supermercat acumulant brossa; vidres trencats; botelles al replà; rajoles del terra de la casa, trencades; i roba bruta penjada de la barana de l'escala.

La situació al carrer dels Ferrers no millora, tres setmanes després de l'espectacular incendi. Part de la problemàtica amb  les ocupacions s'està concentrant en aquesta zona i alguns veïns del nucli històric de la ciutat no dubten en titllar de malson viure en aquest indret de la Part Alta de Tarragona.