La Part Alta de Tarragona, una zona per a vianants amb algunes excepcions

Una segona pilona al Portal del Roser tallarà el pas als vehicles cap al carrer Cavallers, però el Portal de Sant Antoni segueix obert tot i les promeses del consistori
L'Ajuntament de Tarragona va prometre una pilona al portal de Sant Antoni, però encara no s'ha instal·lat. | Àngel Ullate

 

«La Part Alta de Tarragona es convertirà en una zona exclusiva per a vianants». Aquest ha estat l'anunci que, en reiterades ocasions, s'ha fet des de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Tarragona. A només dos mesos d'acabar el mandat, però, els vehicles segueixen entrant al nucli antic. La pilona que havia de tallar el trànsit rodat al Portal de Sant Antoni no ha arribat i la plaça de la Pagesia s'omple de gom a gom en les hores d'entrada i sortida del col·legi Lestonnac. L'última mesura que prendrà l'Ajuntament en aquest àmbit és una pilona a la plaça del Pallol per impedir l'accés al carrer Cavallers

 

 

L'entorn de Lestonnac, un punt conflictiu

«La plaça de la Pagesia sembla l'aparcament del camp del Nàstic». Així definia la situació que es viu des de fa anys en l'entorn del col·legi Lestonnac el president de l'Associació de Veïns de la Part Alta, Manel Rovira. Pares i mares dels alumnes entren amb els seus vehicles a deixar els nens a l'escola i estacionen a la plaça de la Pagesia, que s'omple a primera hora del matí i a les cinc de la tarda. 

 

La Plaça de la Pagesia de Tarragona, plena de gom a gom a les cinc de la tarda. | TarragonaDigital

 

Una pilona al Portal de Sant Antoni impediria aquesta problemàtica. En aquest cas, però, els pares no podrien acostar-se a deixar els petits a l'escola. Un pàrquing fora muralles, al passeig de Sant Antoni, seria una possible solució. Es va anunciar des del consistori, però mai ha arribat. Reservar places per als pares i mares a primera hora del matí i a primera de la tarda també podria eradicar el problema, però tampoc s'ha acabat de concretar. «Que posin una pilona que pugi i baixi en les hores d'entrada i sortida, després de negociar amb el col·legi», proposava Rovira. 

 

La Guàrdia Urbana controla la situació sense multar els pares

El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Tarragona, Josep Acero, no ha volgut fer declaracions sobre la situació que es viu en l'entorn de Lestonnac. La decisió d'instal·lar una pilona al Portal de Sant Antoni, per tant, es posposarà fins després de les eleccions municipals. Fins aleshores, és la Guàrdia Urbana l'encarregada de controlar la situació. 

 

«Tenim ordres de fer els ulls grossos. Només interposem denúncia quan es tracta d'un cas greu». Eren les paraules d'un agent a la plaça de la Pagesia en horari de sortida de l'escola. «Agraïm moltíssim la permissivitat de la Guàrdia Urbana, perquè si no, seria impossible venir a buscar als nens», subratllava Xavier Marbà, que pujava al seu vehicle amb els seus nets sota la mirada d'un policia local. 

 

Dos agents de la Guàrdia Urbana controlen el trànsit al Portal de Sant Antoni de Tarragona. | Àngel Ullate

 

Entre els pares la pregunta es repeteix: «Si no podem entrar aquí, com venim a buscar els nens? No hi ha places d'aparcament ni pàrquings a prop, el Portal de Sant Antoni s'omple sempre», expressaven, per exemple, la Julia Navarro o el Daniel Cedrón. Tots dos s'acosten a Lestonnac per portar els fills a l'escola i tornar-los cap a casa.  

 

Una pilona a la Plaça del Pallol, l'última mesura de Mobilitat

Els vehicles seguiran accedint a la Part Alta pel Portal de Sant Antoni almenys cinc mesos més. Abans d'acabar el mandat, però, des de l'àrea de Mobilitat del consistori s'ha decidit instal·lar una pilona a la Plaça del Pallol. Aquesta, tallarà el pas als vehicles que vulguin accedir al carrer Cavallers. El projecte es licitarà molt aviat i podria estar col·locada abans del mes de maig. 

 

Una pilona a la plaça del Pallol tallarà aviat l'accés dels vehicles al carrer Cavallers. | TarragonaDigital

 

La nova pilona se sumarà a les ja existents del Portal del Roser, el carrer Sant Oleguer, el carrer Merceria, el carrer Escrivanies Velles o el Pla de la Seu. «Amb pocs diners hem fet molt a la Part Alta», expressava Josep Acero. Des de Mobilitat valoraven positivament aquestes darreres mesures i asseguraven que els vehicles de repartiment compleixen l'horari de càrrega i descàrrega.

 

A partir de les onze del matí, segons la normativa, haurien de desaparèixer d'espais com el carrer Major o la plaça del Fòrum. És en aquesta franja horària, de set a onze, quan la pilona del carrer Merceria es troba abaixada. Durant la resta del dia, però, el portal de Sant Antoni segueix sent un lloc de pas. «Hi entra tothom: els veïns, els turistes i els tarragonins que volen aparcar al nucli antic. Algun dia veurem la conversió en zona de vianants completa, però no sabem quan», acabava dient Manel Rovira. 

 

Els vehicles encara poden accedir a la Part Alta de Tarragona pel Portal de Sant Antoni. | Ángel Ullate