D'esquerra a dreta, Jordi Fortuny i Xavier Puig, a l'Ajuntament de Tarragona

Tarragona augmenta un 35% el pressupost d'inversions de cara a l'any vinent

El conseller Jordi Fortuny preveu que caurà la recaptació

Aquest dilluns l'equip de govern municipal de Tarragona  ha presentat  el projecte de pressupostos  de la ciutat de cara a l'any vinent, 2021. Els encarregats de mostrar els comptes a la ciutadania en roda de premsa han sigut el conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, i el de Territori, Xavier Puig.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Les línies mestres, la filosofia política, rere els pressupostos de l'any vinent són, segons ha explicat Fortuny, que «aquests comptes serviran per atendre les necessitats  de la COVID-19 i per a reactivar la ciutat. Són uns ingressos  no inventats i sòlids, que donen seguretat a la realitat de Tarragona».  

Un primer titular de la trobada és que la ciutat augmentarà  un 35% el capítol d'inversions  de cara a l'any vinent. La cara visible del departament de Territori, Xavier Puig, ha remarcat que «aquestes inversions s'han de fer per poder tirar la ciutat endavant, ara més que mai». 

17 milions d'euros d'inversió

En total, doncs, l'equip de govern disposarà de cara a l'any vinent de 17 milions d'euros per a inversions, els quals serviran per actuar en els eixos clau dels comptes del 2021 a Tarragona: «Educació, cultura, serveis socials, patrimoni i la millora de l'espai públic». Patrimoni comptarà amb 2.297.282, 85 euros de corrent i una inversió que se situa en 635.285 euros, entre les apostes del mandat hi ha el projecte Porta Tàrraco i Ca l’Agapito.

Tarragona haurà de fer front a un ajustament  en la seva despesa  ordinària. El pressupost de cara a l'any vinent en aquest concepte patirà una rebaixa de l'1,04%, dels poc més de 165 milions d'euros als 163 dels que disposaran pel 2021. El motiu és que el consistori preveu una caiguda  en la recaptació  molt important en tres conceptes: 27% menys en plusvàlua; 92% menys pel que fa a recaptació de la taxa turística i els ingressos de la Canonja, que continuen retrocedint a causa de l'acord econòmic de la segregació.

Tot plegat, 5.342.300 euros menys. Un escenari que Fortuny ha definit com «un exercici  de contenció econòmica molt gran, mantenint les despeses necessàries en cada àrea de l'Ajuntament».  Aquest exercici de contenció ha arribat, també, a les empreses i patronats municipals. Tots comptaran amb uns comptes a la baixa, excepte el Patronat d’Esports que s’incrementa en 290.000 euros, l’Empresa de Desenvolupament Econòmic que puja en 1.900.000 euros i l’EMT, que incrementa el pressupost en 140.000 euros.

La voluntat de mantenir un nivell alt d'inversions en un context de caiguda d'ingressos es quadrarà «amb el romanent  de tresoreria. Amb el romanent acabarem de completar el pressupost de totes aquelles partides que quedin coixes», segons el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny. A banda, els pressupostos de Tarragona contemplen, per l'any vinent, 2 milions d’euros provinents de l’Estat que correspon a la subvenció del transport públic, i 420.000 euros que la Generalitat ofereix als ajuntaments per pal·liar la situació derivada per la  COVID-19

Valoracions dels grups municipals

El conseller Xavier Puig ha fet una crida  a la resta de grups municipals a «fer pinya». Consultats per aquest mitjà, la majoria de grups han assegurat que l'equip de govern no els ha facilitat els comptes que volen presentar al plenari.

Sandra Ramos, portaveu del principal grup de l'oposició a l'Ajuntament de Tarragona, el PSC  de Tarragona, ha lamentat  no tenir els pressupostos: «En sembla inconcebible que es presentin a la premsa uns comptes abans que als grups municipals, sobretot quan necessiten el suport de grups més enllà dels que formen el govern. Una altra falta de respecte més cap a l’oposició!», ha etzibat.

El líder de Ciutadans  a la plaça de la Font, Rubén Viñuales, ha recordat que «mai ens havíem trobat que ens diguessin des de l'equip de govern que no tenien pressupostos, ni en el desastrós govern de Ballesteros».«De nou», ha afegit Viñuales, «veiem que fan la presentació a la premsa abans que a la resta de forces. Només tenen 9 regidors de govern i actuen  com si tinguessin  majoria absoluta  quan el que tenen és minoria absoluta». 

El portaveu del PP de Tarragona a la plaça de la Font, José Luís Martín, ha declarat que «avui en dia desconeixem  la seva proposta  de pressupostos i ens preocupa, dels pressupostos que coneixem dels organismes municipals, la rebaixa del 30% en els comptes del Patronat de Turisme, sobretot en uns moments on aquests comptes haurien de contemplar un programa de reconstrucció turística i de suport al comerç i els sectors econòmics afectats per la crisi». 

Didac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona, també ha lamentat no haver conegut de primera mà els comptes municipals: «Nosaltres tenim molt clar quins pressupostos volem, però no sabem si l'equip de govern també ho té perquè encara no ens han enviat la darrera versió de la seva proposta. Farien bé d'explicar-nos-la». Per Nadal, un dels principals socis del govern municipal tarragoní, els comptes de l'any vinent haurien de ser «uns comptes  que donin resposta  a una situació extraordinària».

«Reclamem partides quirúrgiques per reactivar l’economia  local prioritzant el comerç, la restauració, la cultura i el turisme i l’esport. I sol·licitem una forta injecció de recursos a l’àrea de serveis socials, així com ajudes i acompanyament a totes aquelles entitats que atenen els col·lectius més vulnerables. Sense perdre de vista que els pressupostos només permetran destinar diners a inversions, cal prioritzar les que cohesionin la ciutat: reclamem la creació de vials per vianants i bicicletes que connectin tots els barris i àrees de Tarragona. I també apostem fermament per projectes pendents com són el de l’Illa Corsini i la necessària dignificació del patrimoni».